Valami fontos



Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon milyen olyan dologra hívhatnám fel a figyelmet a blogon, ami túlmutat a sminkeken és krémeken, de mégis fontos odafigyelni rá nekünk nőknek. Mivel most már egyre többen olvassátok a blogomat az én legnagyobb örömömre, így nem árt, ha néha egy-két komolyabb téma is szóba kerül, és ha egy ilyen bejegyzés által csak egy embernek segíthetek egy alattomos betegség felismerésében, akkor már megérte megírnom. Ettől függetlenül sokat tipródtam azon, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést, mivel nem egy könnyed téma, pláne a személyes érintettségem miatt, de bízom benne, hogy végül jól döntöttem.


Néhány nappal ezelőtt írtam Nektek az Így eszem én c. bejegyzésben arról, hogy nagyjából egy évvel ezelőtt diagnosztizálták nálam az endometriózis nevű nőgyógyászati betegséget, ami miatt 2013. májusában meg is műtöttek, majd utána fél évig kaptam még kezelést. Abban a bejegyzésben nem írtam részletesen a betegségről, mivel nem akartalak "orvosi" dolgokkal fárasztani Titeket. Időközben azonban rájöttem, hogy igenis fontos, hogy írjak róla, hiszen ez egy nagyon alattomos betegség, ami minden 5. nőt érint és a meddőség egyik oka, így nem dughatom homokba a fejemet, és nem kezelhetem tabutémaként. Hiszen többek között azért ismeretlen sokak számára ez a betegség, mert keveset hallani róla, és ha én most tehetek ez ellen legalább egy keveset, akkor megteszem.

Sok nő úgy gondolja, normális, hogy végigszenvedi a menstruáció 4-5 napját. Hallottam már olyat, aki azt mondta, hogy "már hozzászoktam", meg hogy "ilyen alkat vagyok", meg "az anyukámnak/nővéremnek stb. is így fáj", és ezzel ez el is intézték, de nem fordultak vele orvoshoz. Pedig sokan az erős vérzés, a görcsök és a fájdalom miatt alig tudnak lábra állni és munkájukat, napi teendőiket sem tudják megfelelően elvégezni. A tünetetek között lehet még a hányinger és hányás, haspuffadás, krónikus kismedencei fájdalom, fájdalmas közösülés, vizeléskori és székeléskori fájdalom. Aki magára ismert ezek alapján, annak minél előbb érdemes specialistához fordulnia, hiszen elképzelhető, hogy endometrizósa van. Érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki ténylegesen ismeri a betegséget, mivel sokszor maga az orvos sem tudja, mivel áll szemben és elintézi annyival, hogy ad valamilyen fájdalomcsillapítót. Sok esetben a diagnosztizálás akár évekig is eltarthat, és csak akkor derül ki a baj, amikor babát szeretne az illető, de nem jön össze.
A diagnózis felállítása után többek között az endometriózis stádiumától és a gyermekvállalási szándéktól is függ, hogy műtéti beavatkozásra és/vagy gyógyszeres kezelésre kerül sor. Viszont az biztos, hogy ezek mellett a megfelelő diéta és a sport is mindenképpen segíthet.

De hogy pontosan mi is ez a betegség? Az endometrium (méh nyálkahártya) a női ciklus folyamán a hormonok hatására először megvastagszik, majd lelökődik a menstruáció során, ez egy természetes folyamat. Egyes esetekben azonban ez a nyálkahártya nem távozik a testből, hanem megtelepszik a belső szerveken, viszont ezután is épp úgy viselkedik, mint eredetileg – felépül, majd vérzik a ciklustól függően – mindezt a szervezeten belül. A méhen, a petevezetéken, a petefészken, a hashártyán, beleken, medencefenékben, húgyhólyagon megtelepedett méhnyálkahártya szigetek súlyos fájdalmakat, a vérzés pedig hegeket, összenövéseket okoz. Ez vezet végső soron meddőséghez.

A fizikai tünetek mellett a betegségnek sajnos nagyon súlyos lelki aspektusai is vannak. Mivel az endometriózis ismertsége igen alacsony, rendkívüli sokkhatás éri a nőt, amikor meghallja a diagnózist, így voltam ezzel én is. A betegséggel, a hullámzó fizikai állapottal együtt járó testi, lelki fájdalmak, félelmek, sötét gondolatok beárnyékolják a hétköznapokat, ezért a betegség elfogadása, feldolgozása komoly lelki munkát igényel. A jövőbe, a gyógyulásba vetett hit erősítése, vezetett mélyrelaxáció, fájdalomcsillapító technikák megtanulása javíthatja az endometriózisos nő életminőségét.
Tartozni kell egy közösséghez, hogy érezzük, nem vagyunk egyedül a problémánkkal, hogy lássunk pozitív kimenetelű eseteket, hogy tanuljunk egymás példáiból és inspirációt kapjunk önmagunk energetizálására.
Március 13. az endometriózis világnapja. Ezen a napon világszerte sok millió nő sétál ki az utcára azért, hogy ezt a szót megtanítsa mindenkinek. Március 13-án este fél hattól Budapesten a Városháza Parkban is ezt tesszük. Orvosok, önkéntesek jönnek, hogy együtt beszéljünk erről a betegségről, aminek felismerése sok szenvedéstől és akár a meddőségtől is megszabadíthatja a nőket. Én pedig büszke vagyok arra, hogy egy ilyen rendezvény mellé állhatok a blogommal, hiszen átéltem a betegséget, és tudom milyen fontos, hogy időben felismerjék.
Gyertek el Ti is, hogy a Kovács Ági Jazz Band kellemes élő zenéje mellett együtt teázhassunk, és megismerjétek a legyőzhető ellenséget: az endometriózist. Beszélgethettek orvosokkal és a betegségből kigyógyult nőkkel is, Horgas Eszter beszél a női létről és Szabó-Sipos Barnabás színész felolvassa Vámos Miklós írását, amit kifejezetten a rendezvény tiszteletére küldött. Az est háziasszonya Várkony Andrea.
Hozzatok egy citromot szolidaritásotok szimbólumaként (ezek felajánlásra kerülnek egy gyermekotthonnak), a barátnőtöket, lányotokat, édesanyátokat, testvéreteket pedig vigyétek el endometriózis dokihoz minél előbb!

Az esemény weboldalát ITT találjátok, ahol regisztrálhattok is, sőt a hasznos információk mellett megoszthatjátok saját történeteteket, vagy akár egy kép kíséretében azt is, hogy miért szeretnétek részt venni a rendezvényen, mi a célotok vele, és ezzel értékes nyereményeket is nyerhettek. A szervezők abszolút számítanak a Ti visszajelzéseitekre és természetesen mi olvasók is, hiszen mások története, vagy éppen motivációja igenis erőt adhat.

A rendezvény facebook eseményét ITT találjátok. Csatlakozzatok Ti is, én biztosan ott leszek!



Ha citrommal dobál az élet, csinálj belőle limonádét!




Szandra

You Might Also Like

18 megjegyzés

  1. Méltatlanul kevés szó esik erről a betegségről! Szégyen vagy nem, de én is csak azért tudok róla, mert az egyik barátnőm ebben szenved évek óta. Rengeteg műtéten, kezelésen van túl, sokáig komoly fájdalmakkal élt. Sok doki azt mondta, hogy csak hisztizik. Ami az ő életminőségén javított a táplálkozás mellett, az a sport. A dokik esélytelennek tartották a teherbeesésének lehetőségét, de miután pár kilótól megszabadult, sikerült neki. Sajnos a baba egyéb okok miatt nem maradt meg, de a reményt nem adta fel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban így van, hogy a megfelelő kezelés mellett nagyon fontos a megfelelő diéta és a sport is. Igazából pont emiatt írtam meg ezt a bejegyzést, hogy miné többen tudjanak róla, hogy valaki saját magán, vagy a környezetében valakinél ezeket a tüneteket észleli, akkor tudjon róla, hogy sajnos egy komoly betegség állhat mögötte.

      Törlés
  2. Hihetetlen, hogy két hete még nem ismertem ezt a szót és azóta kiderült, hogy én is ebben a betegségben szenvedek! Most még nem nagyon tudok hozzáfűzni semmit, fogalmam sincs, hogy dolgozzam fel, vagy fogadjam el. Mindenesetre ez a program nagyon szimpatikus és lehet, hogy kiveszek egy szabadnapot, hogy felutazzak megnézni. Biztosan sok hasznos információt kapnék és némi tanácsot a továbbiakhoz. Köszi az eseménymegosztást :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ugyanígy voltam, én sem hallottam róla egészen addig, amíg az orvos közölte, hogy ez a helyzet. Emlékszem, hogy amikor jöttem el a kórházból, egyből rákerestem, hogy mi a fene is ez a pontosan, és teljesen lesokkolt, amiket olvastam róla... Kell idő az embernek, amíg feldolgozza, de ha jó kezekben vagy, akkor könnyebben megy, és fontos, hogy Te magad is tehetsz ellene diétával és sporttal :)! Ha bármi kérdésed van, szívesen segítek :)!

      Törlés
  3. Őszintén szólva bennem is felmerült a gyanú,hogy nálam is ez van, de orvost még nem találtam hozzá. Meg őszintén szólva amikor kiderült, hogy milyen betegségem van(amit beszéltünk privátban) akkor is olyan negatív tapasztalatom volt az orvosokkal, hogy ha nincs nagy baj, akkor inkább nem megyek.Persze ez nem marad mindig így. Amint vége az egyetemnek és el tudok helyezkedni, megyek Pestre orvoshoz, mert egyetem mellett a magán orvost nem tudom fizetni(jobban mondva, ha csak az orvost kellene fizetni, az megoldható lenne, de 3 havonta a vizsgálatok ára lenne nagyon sok és hiába van az, hogy elvileg tb-re lehetne elvégezni a vizsgálatokat, nem írják ki, mert drága...). Sajnos az én betegségem felismerése és kezelése is nagyon gyerekcipőben jár, ráadásul sokan nem tudják azt se, hogy ez milyen orvoshoz is tartozik.
    Nagyon örülök, hogy lelkileg már itt tartasz,mert szerintem ez az egyik legfőbb lépés mindkettőnk betegségénél. Amikor létrehoztam a blogomat, ez volt az egyik célja, hogy legyen egy olyan helyem, ahol kikapcsolok és csak jó dolgok vesznek körül. Még mielőtt elkezdtem írni, nagyon sokat gondolkodtam rajta, hogy erről írjak-e majd, és úgy döntöttem, hogy fogok, de csak akkor, ha majd olyan szinten leszek az elfogadásban és a kezelésben, hogy azzal másoknak tudjak segíteni. Addig pedig a környezetemben hívom fel erre a figyelmet és segítek akinek tudok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos sokan vannak így, mint Te, hogy volt rossz tapasztalatuk orvossal, és inkább már nem is mennek, mert félnek, hogy nem veszik komolyan és lekezelik őket... ezért fontos, hogy olyan orvost keress, aki ismeri ezt a betegséget, így megfelelően tud kezelni.
      Bár én a blogomat előbb kezdtem el írni, mint ahogy kiderült a betegségem, de nagyon örülök, hogy van ez a kis világ, ahova el tudok menekülni kikapcsolni, és lefoglalom az agyamat, úgyhogy nálam is abszolút terápiás eszköz is.
      Amúgy így is nagyon sokat tipródtam rajta, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést, de aztán amikor láttam, hogy lesz ez a rendezvény, az adta meg a végső lökést, és úgy érzem nagyon jól tettem, és remélem, hogy már ezzel is egy lépést tettem afelé, hogy ismertebb legyen ez a betegség.
      Hidd el, hogy Te is eljutsz majd arra a szinte, hogy magabiztosan tudsz beszélni róla, és tudom, hogy néha nagyon nehéz pozitívan látni a dolgokat, de muszáj, és soha nem szabad feladni. Csak keményen :)!

      Törlés
  4. A limonádés mondat eszméletlenül megkapó, erős csajszi vagy, hogy így tudod ezt felfogni. A világnapról nem is tudtam, de jó tudni, már tovább is adtam az információt :-) Nagyon örülök, hogy megírtad ezt a bejegyzést, jó dolog, hogy a blogvilág az ilyen női bajokkal is foglalkozik, és felhívja rájuk a figyelmet, mert bizony pont az orvosok intézik el sokszor egy legyintéssel :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok időmbe telt, hogy ezt így tudjam felfogni, és a 'következmények" miatt azért vannak néha rosszabb napok, de próbálok minél pozitívabban tekinteni előre :).
      Örülök, hogy végül megírtam, és hogy hasznosnak találtad és tovább adtad az infókat :)!

      Törlés
  5. Szia Szandra!
    Ez egy nagyon bátor és hasznos dolog, hogy ilyen nyíltan és figyelemfelkeltően tudsz beszélni/írni erről a betegségről. Borzasztó hasznosak ezek a fajta blogbejegyzések szerintem. Ötödéves orvostanhallgatóként gyakran találkozom a betegeknél azzal a hozzáállással, hogy "én nem megyek el orvoshoz, csak ha nagyon nagy baj van" vagy hogy "velem ez úgysem történhet meg". Aztán egyszer csak késő lesz. Tudom, hogy vannak orvosok, akik nem veszik komolyan a betegek panaszait nekem is volt olyan nőgyógyásszal dolgom, aki annyival elintézte a dolgot, hogy stresszeljek kevesebbet, akkor majd nem lesz semmi bajom. Aztán kiderült persze, hogy nem ilyen egyszerű a dolog.
    A lényeg tulajdonképpen annyi, hogy nem szabad annyiban hagyni, ha valaki úgy érzi, hogy valami nincsen rendben, vagy valami olyasmit érez a testével kapcsolatban, ami addig nem úgy volt, nincs mese, el kell menni az orvoshoz és addig menni és nem hagyni annyiban a dolgot, amíg megfelelő válaszokat kapunk a kérdéseinkre, félelmeinkre. Van az orvosok között egy olyan mondás, hogy a betegnek mindig igaza van. Ez így van. És itt jönnek a képbe ezek a figyelemfelkeltő blogbejegyzések. Szerintem nagyon fontos, hogy az emberek ilyen formában is halljanak a betegségekről, főleg ezekről a fajta betegségekről, amik tulajdonképpen civilizásciós betegségeknek számítanak, és ne csak az orvosok sajnos még mindig eléggé paternalisztikus magyarázatai után maradjanak meg a rettegések.
    Hú, most ez lehet nagyon hosszú lett és kaotikus, de az utóbbi két bejegyzésed a témában lenyűgözött annyira, hogy muszáj volt ezt kiírni magamból.
    Köszönöm szépen az inspirációt és kitartást kívánok neked ezzel a nem túl könnyen viselhető betegséggel szemben!
    Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a kommentedet :). Sajnos sokszor valóban maga a beteg is hibás és ebben az sem segít, ha mondjuk a környezete is azt hangoztatja, hogy "hát sajnos ezzel együtt kell élni, hogy Neked ennyire fáj, ilyen alkat vagy, szokj hozzá", mert nem egy esetben sajnos erről van szó.
      Én is azt vallom, hogy ha az ember, hogy valami nincs rendben, akkor menjen utána, és menjen akár másik orvoshoz is, hiszen nyilván ha valami fáj, az nem normális, annak oka van, és ki kell deríteni mi az. Éppen ezért írtam meg ezt a bejegyzést, hogy a lányok, nők tudjanak arról, hogy a menstruációs fájdalom mögött ez is állhat, és ha nem kezelik időben, akkor sajnos komoly következményei lehetnek.

      Törlés
  6. Jó, hogy megírtad ezt a posztot, mert azon túl, hogy így sokan megismerik ezt a betegséget, s ezáltal felkaphatják a fejüket, még erőt, kitartást is adsz azoknak, akik hasonló cipőben járnak!

    VálaszTörlés
  7. szia! nagyon örülök, hogy írtál erről a betegségről, egy barátnőmre ismertem a tünetekről. kérdeztem is tőle délután, hogy orvos utalt-e rá, de azt mondta, jelenleg csak műtéti úton diagnosztizálnak kishazánkban. ez veled is így volt? megkérhetlek, hogy mailben megadd az orvosod nevét? meg voltál vele elégedve?
    3. éves sote-s hallgatók vagyunk egyébként, de sajnos az egyetem mellé nem jár egészségügyi alapellátás, így mikor a lány rosszul lett, és óra közepén a nőgyógyászati klinikára kellett mennie (persze nem egyedül, mert nem volt olyan állapotban), konkrétan elhajtották, mondván, hogy jöjjön vissza hétfőn. ez pár hete pénteken volt. persze nem megoldás ilyenkor a hippokráteszi esküvel dobálózni, meg ilyenek, de basszus, ott tanulunk az egyetemen, tudjuk jól, milyen ellátást kéne kapni, de csakazértsem.
    ezért örültem az írásodnak, remélem általad tudok neki kicsit segíteni, mert jelenleg fél a diagnosztikai műtéttől, ami még össze is egyeztethetetlen a vizsgaidőszakkal és a nyári gyakorlattal.
    nagyon köszönöm a segítséged, és gratulálok, nagyon büszke lehetsz magadra, amiért ilyen erő árad belőled, remélem sokaknak tudsz segíteni, és persze jobbulást:)
    mail-em: kfannigirl kukuac yahoo pont com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Fanni, és örülök, hogy segíthettem a felismerésben, pontosan ezért írtam meg ezt a bejegyzést! Írtam emailt Neked. A barátnőd pedig örülhet, hogy ilyen szuper barátnője van, aki ennyire aggódik érte <3!

      Törlés
  8. Kedves Szandra! Régen olvasom a blogodat, de még soha nem szóltam hozzá semmihez! Nagyon fontos témáról írtál, amiről úgy gondolom többet kéne beszélni! Példamutató és becsülendő, hogy ilyen nyíltan és őszintén írtál a betegségedről! Nekem anyukámnak volt endometriózisa kb. 25 évig szenvedett vele ha nem tovább, jelenleg a legjobb barátnőm küzd ezzel a problémával. Kívánok Neked sok erőt és kitartást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Csilla! Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy hasznosnak találtad ezt a bejegyzés, és nagyon sajnálom, hogy a Te közvetlen környezeteben is vannak olyanok, akik ebben a betegségben szenvednek :(.

      Törlés
  9. Kedves Szandra!
    Nemrég találtunk rád a barátnőmmel. Sajnos nekem is endometriosisom van. Köszönöm hogy ilyen frankó kis blogot hoztál létre ahol ennyi minden klassz dologról szó van. Erőt adtál most nekem a gyógyuláshoz!
    Köszönöm és sok boldogságot kívánok neked a kisbabádhoz! :)
    Ivett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök a kommentednek, és sok-sok erőt kívánok Neked a gyógyuláshoz, remélem, hogy minden rendben lesz!!

      Törlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe