A tökéletes chia puding

A chia pudingnak nálam története van: az első három próbálkozásom ezzel az édességgel kudarcba fulladt - a kutyulmányom a kukában végezte, én pedig azon bosszankodtam, hogy tuti én vagyok az egyetlen, akinek nem sikerül elkészítenie és ehetetlen a végeredmény, hiszen mindenki más odavan érte... De mivel ettem már finom chia pudingot, így tudtam, hogy nem lehetetlen elkészíteni, csak meg kell találnom a helyes arányokat.
Szinte minden alkalommal más recepttel próbálkoztam abban reménykedve, hogy az lesz majd a tökéletes... Aztán a harmadik alkalom után úgy döntöttem, inkább improvizálok és meglátjuk mi lesz belőle. Nos bejött: a negyedik nekifutásra már majdnem olyan lett, mint amit elképzeltem, úgyhogy picit finomítottam rajta és ötödjére tökéletes lett, azóta is így készítem. Én úgy vettem észre, hogy az a kulcs, hogy jó alaposan összekeverjük és hogy minél többet álljon, hogy a magok megfelelően magukba szívják a folyadékot. 
Most megosztom Veletek is, hogy én hogyan készítem a chia pudingot.
Hozzávalók:
- 1,5 evőkanál chia mag (bioboltokban biztosan megtaláljátok, de pl. Tescoban és nagyobb drogériákban is - én dm-ben vettem)
- 100 ml cukrozatlan mandulatej (ez lehet sima tej is, vagy bármilyen növényi tej, ki mit szeret)
- 3 teáskanál eritrit (vagy egyéb édesítő ízlés szerint)
- gyümölcs ízlés szerint

Elkészítés:
Én általában uzsonnára fogyasztom és előző este szoktam elkészíteni.
Fogok egy kis tálkát, vagy egy lezárható edénykét és beleteszem a chia magot és az eritritet, majd ráöntöm mandulatejet és jó alaposan összekeverem őket. Ennek nagy jelentősége van, tényleg jól keverjétek össze. Ezután lezárom az edényt, vagy teszek a tálkára egy kistányért és beteszem a hűtőbe.
Reggel kiveszem a hűtőből és jó alaposan összekeverem megint és ha otthon vagyok és nem felejtem el, akkor napközben is keverek rajta egyet. Ez azért fontos, hogy minden mag megfelelően magába tudja szívni a nedvességet, mert előfordul, hogy összetapadnak és akkor nem lesz az igazi.
Délután csak előveszem a hűtőből, keverek rajta még egy utolsót, majd teszek rá egy nagy adag epret (nem annyit, mint ami a képen látható :D), de volt, hogy almát reszeltem bele, de gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel, vagy akár lekvárral is ehetjük, ki mit szeret. És már készen is van az isteni finom, egészséges, laktató, de mégis diétás desszert.
És most, hogy megvan a tökéletes recept, nekiállhatok variálni. :)


Ti próbáltátok már a chia pudingot?


Szandra







You Might Also Like

24 megjegyzés

  1. Én is szoktam készíteni, habár télen picit ráuntam. Sajnos ha nincs alkalmam többször átkeverni, akkor mindig összeáll az alján.
    Én legtöbbször áfonyával, eperrel vagy málnával szoktam enni. :) Turmixokba is szoktam tenni 1-2 kiskanállal chia magból. Sokkal laktatóbbak lesznek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez tényleg így van, hogy ha nem keveri meg többször az ember, akkor összeáll, na az olyan lelombozó tud lenni... :/ Szerintem én is ki fogom próbálni, hogy beleteszem ebbe-abba. ;)

      Törlés
  2. Jó, hogy írtál erről, mert én is így jártam... :( A csomag nagy része még megvan, de hónapok óta rá sem néztem, mert ehetetlen trutyi lett az egész amikor készítettem. Most megjött a kedvem kísérletezni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne is mondd, nekem is ott állt a szekrényben ki tudja meddig, mert egyszerűen nem tudtam ehetőre megcsinálni az első pár alkalommal. Na de hátha most Neked is sikerül. :)

      Törlés
  3. Próbáltam már, tejjel még sosem sikerült jó állagúra. Mostanában natúr joghurtba keverem, adok hozzá fagyasztott gyümölcsöt, kis édesítőt, hagyom állni kb fél órát, hogy felengedjenek a gyümölcsök is, utâna lehet is fogyasztani. Én is uzsonnára szoktam enni, finom.

    VálaszTörlés
  4. Jól néz ki! Én is próbálkoztam már a chia pudinggal, azonban nem bírom elviselni azt, hogy olyan kis magos, nem mondanám igazi puding állagnak, de lehet csak én rontottam. Szóval az lenne a kérdésem, hogy nálad sikerül úgy megduzzadniuk, hogy igazi puding állagot kapj, vagy így is, úgyis olyan kis magos "ropogós" marad az egész?
    Noémi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem valamennyire így is "ropogós" marad, szóval érezni, hogy magról van szó... akkor lehet, hogy még mindig nem tökéletes az enyém sem... :D?!

      Törlés
    2. Lehet, hogy a tied már tökéletes, csak az én ízlésemmel van gond. :D Sajnos más által készítettet még nem ettem, nincs etalon. :/

      Törlés
    3. Igen lehet, hogy úgy jobb lett volna a cím, hogy a én tökéletes receptem, vagy a számomra tökéletes. :)

      Törlés
  5. Én egy elemes tejhabosítóval szoktam összekeverni a magokat a folyadékkal (mandula vagy kókusztejet használok), az annyira hatékony hogy elég egyszer megkeverni vele, kb 1 percig :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Micsoda ötlet, de valóban nem lehet hülyeség, lehet én is kipróbálom. ;)

      Törlés
  6. Rákényszerítettem magam 1 hónapja az egészséges reggelikre, de nagyon nehéz átállnom rá. A legszívesebben szénhidrátot ennék szénhidráttal, 25 évesen a 45 kg-os súlyommal meg is tehetném, de folyamatosan szembejön velem az "egészséges életmód" - láz és lelkiismeretfurdalásom van tőle:D
    Nekem simán csak tejtől nem lesz puding állaga,folyik az egész, pedig mindig egész éjszakára teszem be a hűtőbe. Joghurttal viszont tökéletes, eperrel, barackkal, mézzel, körtével-fahéjjal szoktam elkészíteni,én sem cifrázom müzlivel meg nem tudom, milyen reszelékkel, magokkal, kb. úgy szokott festeni, mint a tied a képen, de szerintem teljesen rendben van így is.
    A 150 g-os magcsomag nekem kb. 1 hónapig volt elég, bár csak heti 2-3 alkalommal készítettem belőle reggelit.

    VálaszTörlés
  7. Ezen a kellemes őszi estén megint eszembe jutott, hogy kellene valamit kezdeni ezekkel a fránya kilókkal... gondolkoztam, gondolkoztam, és eszembe jutott, hogy én nem is olyan régen belefutottam egy szuper kis receptbe a blogodon. :) Be is pötyögtem hát a google-be (célirányosan) a ForHer varázsszót és a vágyott receptet, és tádáám, már le is horgonyoztam Nálad! :)

    Imádom az egyszerű és egészséges receptjeidet, már olvasgatni is öröm! Úgyhogy remélem a jövőben még több szuper finom recepttel fogsz bennünket megörvendeztetni! A chia puding már a hűtőben csücsül, holnap lesz a premier - még sosem ettem ilyesmit, de úgy érzem, hogy a végeredmény csak tökéletes lehet! :)

    Bocsi a kisregényért, csupán csak szerettem volna megköszönni ezt a rengeteg finomságot, amit időről-időre megosztasz velünk! :)

    + Gratulálni szeretnék a családbővüléshez! :) Kellemes babavárást, és soksoksoksoksok boldogságot kívánok Nektek! :)

    VálaszTörlés
  8. Annyit hallottam már erről a chia magról, hogy végre sikerült beszereznem, pedig véletlenül találtam rá :D Egyelőre csak a zabkásába kevertem egy kicsit, de majd ezt a puding módszert is kiszeretném próbálni. :)

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!

    Kipróbáltam, és nagyon tetszett! Úgy hiányzott már valami puding állagú nasi, és nem is gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű! :) Köszi a receptet! :)

    Zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem sehogy se sikerul mar 18 órája áll néha keverem de pont ugyanolyan híg ,semmi se változik.kuka az egesz

      Törlés
  10. Mindig próbálok a gyerekeknek egészséges kajákat adni, de nem mindig jön be, amit kitalálok. A chia puding viszont kivétel, ezt imádják!! Kicsit sokat kell rá várni, de annál jobban örülnek neki:)

    VálaszTörlés
  11. Hol lehet venni ilyen kis lezárhatós üveg edénykét? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú én egy cukrászdában vettem valami édességet, amit ebben adtak elvitelre... :D de amúgy szerintem hiperekben is vannak ilyenek, esetleg Butlers, Müller. :)

      Törlés
  12. Mennyi joghurtba mennyi chia mag?

    VálaszTörlés
  13. Nagyon finom!Állaga is tökéletes!

    VálaszTörlés
  14. Erőt vettem magamon és végre megcsináltam a recepted alapján. Nagyon finom lett, mindenkinek ízlett.
    Én annyit módosítottam csak, hogy tovább hagytam állni, igy teljes mértékben puding állaga lett.

    VálaszTörlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe