Új kezdet | Életmód



Eljött a szeptember - az a hónap, amit én több szempontból is nagyon-nagyon szeretek. Egyrészt a kellemes őszi idő miatt, másrészt ilyenkor mindig megbabonáznak a természet csodás színei és hát szép lassan jön a teázós-kuckózós-gyertyázós idő is. És bár a lehulló levelek, az egyre rövidebb nappalok és az olykor-olykor szomorkás idő talán mind inkább az elmúlásra emlékeztetnek, de mivel anno ilyenkor kezdődött a suli is,  így én mindig is egyfajta "kezdetként" tekintettem erre a hónapra. És hogy ezúttal minek is a kezdete lett nálam szeptember, azt elolvashatjátok, ha tovább kattintotok.






Lassan nyolc hónapos lesz Lili és bizony mostanra jutottam el oda, hogy elegem,  és  nekiállok visszaszerezni a régi alakomat. Nem, nem a várandósság előttit, hanem annál még sokkal korábbit. Ugyanis anno eleve úgy jött össze a baby, hogy már volt rajtam egy kis plusz (legalábbis a számomra ideális súlyomhoz képest), az egyik gyógyszer miatt, amit szednem kellett...
Most egyébként súlyra majdnem ugyanannyi vagyok, mint akkor, amikor várandós letten, de megváltozott és átalakult a testem, és őszintén szólva nem érzem túl jól magam a bőrömben, meg a ruháimban sem... De eddig a tej miatt nem mertem nagyon szigorúan diétázni, a fejés miatt meg nem nagyon tudtam sehova eljárni sportolni, de most már ezeket sem róhatom fel kifogásként.
A végső löketet az életmódváltáshoz egyébként az orvosom adat meg, aki azt mondta, hogy most már vissza kell állnom az endometriózis miatti diétára, illetve mindenképpen kellene sportolnom is valamit, hogy a lehető legtovább és legnagyobb mértékben távol tartsuk a betegséget (a betegségről ITT írtam Nektek). Természetesen szednem kell gyógyszert is, de nagyon fontos, hogy odafigyeljek az étkezésre és a mozgásra is, hiszen ezek együttesen segíthetnek a megelőzésben. Hogy pontosan ez milyen diétát is jelent, arról már korábban írtam részletesen is Nektek ITT, de azért röviden összefoglalom. A legfontosabb, amiket kerülni kell a
- finomított cukor,
- glutén (búza, árpa, rozs, tönköly),
- vörös húsok,
- rizs, burgonya, kukorica,
- hüvelyesek,
- étolaj, margarin,
- tej
és még néhány egyéb dolog, amiket amúgy sem fogyasztok, úgyhogy ezeket nem is írom le.
Őszintén szólva ez egy elég kemény diéta, de már csináltam korábban is, úgyhogy tudom, hogy képes vagyok rá, csak most valahogy mégis picit nehezebbnek tűnik. Egyébként anno, amikor korábban csináltam ezt a diétát,akkor azért tejtermékeket ettem néha-néha laktózmentes változatban, illetve nagy ritkán, kis mennyiségben hüvelyeseket is, de a cukrot, a vörös húst, a glutént és az étolajat nagyon szigorúan kerültem. Persze ha az ember elmegy étterembe, vendégségbe, ide-oda, akkor jó esetben talál valami olyat, ami megfelelő neki, rosszabb esetben nem és a család vagy megérti, miért nem eszel, vagy nem, és akkor kénytelen vagy enni egy minimálisat valami olyasmiből, amiből amúgy nem lehetne, hogy ne legyen sértődés. És előfordulhat olyan is, hogy magunktól "vétkezünk". Ha ilyen történik, akkor sem szabad elkeseredni és "most már úgyis mindegy" alapon telezabálni magunkat és feladni mindent, hanem igenis térjünk vissza az étrendhez és próbáljunk minél kevesebbszer elcsábulni. De amit megettünk, azon már ne siránkozzunk utólag, inkább mielőtt megennénk, gondoljuk át a dolgot.
Érzem, hogy nem lesz egyszerű, de ha távol szeretném tartani magamtól ezt az alattomos betegséget (ami sajnos még ezek ellenére is visszatérhet), akkor muszáj leszek megmakacsolni magamat. És hát szerencsére van élet a cukros-lisztes stb. dolgokon túl is, csak kicsit nagyobb körültekintetést és adott esetben utána járást igényel az alapanyagok beszerzése, de ha ügyesek vagyunk, akkor ugyanúgy ehetünk sütit és pékárut is, de lehet, hogy messzebbre kell menni érte, vagy magunknak kell elkészíteni.
Ja és természetesen odafigyelek a napi legalább 2,5 liter (lehetőleg szénsavmentes víz) bevitelére is. Ezzel egészen addig nem is volt gond, amíg volt tejem, de amikor elapadt, addigra annyira "megundorodtam" az állandó vízivástól, hogy drasziktusan lecsökken a folyadékbevitelem, ami sajnos nagyon nem jó. Szóval erre is megint oda kell figyelnem, hogy igenis igyam meg azt a napi 2,5 liter vizet, mert egyrészt kell a szervezetnek, másrészt a fogyásnál is fontos szerepe van.

Az életmódváltás fontos része a rendszeres mozgás is, ami elég nagy kihívás lesz, mert Lili előtt is elég nehezen vettem rá magam, de most meg aztán még nehezebb lesz összelogisztikázni. Szerencsére már találtam egy szuper baba-mama tornát tőlünk nem messze a MOM Wellnessben: heti háromszor van délelőttönként, egyelőre az időpont is tökéletes Lili szempontjából, és mivel ma már voltunk is kipróbálni, így azt mondhatom: igencsak izzasztó egy órán vagyok túl, még úgy is, hogy néha picit meg kellett állnom Lili miatt. Szeretnék legalább heti kétszer, de ha lesz lehetőségem, akkor inkább háromszor eljárni mozogni, ideális esetben kétszer baba-mama tornára és egyszer más mozgásra, akár egy óra kardiózásra. Meg persze amikor az időjárás engedi, addig naponta, legalább egy óra tempós sétára elmenni Lilivel.

Mivel itt ezt most leírtam Nektek, így még inkább úgy érzem, hogy be is kell tartanom a leírtakat, de persze elsődlegesen magam miatt csinálom. Most még nagyon lelkes vagyok, de tudom, hogy amikor már nem lesz ennyire szép idő, akkor nehezebb lesz kimozdulnom pl. sportolni és jobban vágyom majd a nehezebb kajákra... És úgy gondoltam, akkor már legyen valami cél is, amit el kell érnem, ami lebeghet a szemem előtt, természetesen az egészségem megőrzése mellett. Az a tervem, hogy karácsonyig leadjak legalább hét, de inkább tíz kilót, én azt gondolom, hogy ennyi idő alatt ez egy vállalható kihívás, de azért leírva mégis soknak tűnik. Természetesen ha már itt ezt bejelentettem, akkor nem hagylak ki Titeket sem belőle: nagyjából havonta be fogok számolni itt a blogon arról, hogy éppen hogy állok, mennyit fogytam kilóban/centiben, miket ettem - lehet recepteket is hozok majd), mit és mennyit mozogtam.
Nem szívesen teszem ki magamról ezt a képet, de azt hiszem meg kell mutatnom honnan indulok, aztán meglátjuk hova jutok el. Ha sikerül elérnem a kitűzött célt, akkor azt is megírom majd Nektek, hogy hány kilóról indultam, ezt most inkább megtartom magamnak :P.
Drukkoljatok :)!


Szandra
Facebook Youtube Instagram Twitter BloglovinPinterest


You Might Also Like

41 megjegyzés

  1. Sok sikert Szandra, én is pont a mai napra időzítettem az életmódváltás kezdetét. Remélem mindkettőnknek sikerül elérni a kitűzött célt! ;)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nagyon csini mami vagy és igazán becsülendő-példaértékű, hogy a picúr után sem hagyod el magad és figyelsz az egészségedre. :)

    Én a Blogilates csatornai videóit szívből ajánlom, ha pedig cardio edzést keresel, akkor a FittnessBlender is szuper, rengeteg videójuk van, kezdőtől, haladón át, 10 percestől 1 órásig. Így otthon is tudsz edzeni, ha Lili mondjuk alszik. :) Sok sikert! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igyekszem odafigyelni magamra is, ami azért néha nem egyszerű. És a csatornát pedig köszi, hogy írtad, megnézem ;).

      Törlés
  3. Sok sikert kívánok a célod eléréséhez! :) Én is nemrégiben kezdtem bele az életmódváltásba. A mozgás nálam többnyire futásból és felülésekből, guggolásokból, stb. áll és pont tegnap gondoltam el rajta, hogy mi lesz velem a rossz idő beköszöntével. Aztán inspirációs képek nézegetése közben megfogalmazódott bennem, hogy a rossz idő nem lehet kifogás. Tök jó otthoni kardio edzéseket lehet találni a neten is, erősítésben pedig maradhat hű társam a fit labdám. ;) (Ezek egyébként tök jó alternatívák arra az esetre.is, ha valakinek nem telik kondi bérletre. Ha igazán változtatni szeretnénk, találunk megoldást! ;))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na akkor sok sikert Neked is :). Igen rossz időben nehezebb elindulni edzeni, de valóban meg lehet oldani akár otthon is, bár ha egy gyerkőc kúszikfolyamatosan az ember lába alatt, úgy picit talán nehezebb :D.

      Törlés
  4. Kitartást Szandra! Ügyes és kitartó vagy! Biztos megcsinálod! Én szurkolok és még lehet csatlakozom is,csak most a gyakorlati helyem miatt lehetetlen összehozni az egészséges étkezést, mert nagy részt azt eszem amit a dolgozóknak adnak, de néha eljárunk barátnőmmel enni egy jót, bár az se mondható a legegészségesebb ételnek! :D

    Épp a napokban nézegettem a régebbi képeimet és azokat látva elgondolkodtam hogy neki kéne kezdeni a mozgásnak. Egyenlőre még stagnálok,de szeptember 22-től előveszem én is a tréning ruhát! ;)
    Sok sikert kívánok neked! :* :) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen :)! Igen a régi képek sokszor nagyon motiválók tudnak lenni :D!

      Törlés
  5. Én mindenképp drukkolok neked! Szerintem a 7 kiló simán lemegy majd, és a 10-et sem tartom irreálisnak a részedről mert szerintem meg van hozzá a kitartásod. Rajtam nagyon sok maradt szülés után (és hiztam is utána de legalább az már lement) szóval lenne mit leadnom. Nálam egyértelműen az étkezés a gond, nem tudom megállni az édességeket...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, aranyos vagy, hát remélem tényleg menni fog. Nekem nem is az édességekkel van a gond, hanem hogy egész nap eszem, mindig nassolok valamit, és nem feltétlenül egészségtelen dolgokat, dehát az is kalória, szóval erről is le kell szoknom.

      Törlés
  6. én is nekikezdek most megint, ahogy nézem hasonló alkatunk van:) nekem a vizsgaidőszak tett be május-júniusban, aztán jöttek a fesztiválok, nyaralás + ebben a kánikulában nem volt kedvem semmihez. ősszel sokkal jobb, úgyhogy hajrá:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó igen, ismerős a vizsgaidőszak, stresszevés, meg ilyenek... én is amúgy azért is nem nyáron kezdtem el, mert sokan voltunk a szüleimnél, ott annyira nem is tudtam volna odafigyelni az étkezésre, úgyhogy úgy voltam vele, hogy szeptemberig adok magamnak haladékot.

      Törlés
  7. Hajrá, sikerülni fog! :) Minden fejben dől el! ;) Puszi: Anett

    VálaszTörlés
  8. Szerintem amúgy azt figyelembe véve, hogy kevesebb, mint nyolc hónapja szültél, igazán remekül nézel ki most is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy, köszönöm! Nem azt mondom, hogy borzasztóan nézek ki, de nem igazán érzem jól magam így a bőrömben, mert nekem nem ez az "ideális" súlyom...

      Törlés
  9. Én most az elmúlt 1 évben párom mellett teljesen eltunyultam. Csak a nasizás, meg jókat szeretünk enni meg persze nem is diétásan. Úgyhogy én is most szeptemberrel váltok és mozgok meg odafigyelek a táplálkozásomra. Egyáltalán nem könnyű, de jövő nyárra van egy célom és ahhoz kell a tökéletes bikini alak, Kitartást, mindig egy picivel többet és sikerülni fog. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Te is belevágtál! Hát mi is valahogy így voltunk amúgy az evéssel, szóval ismerős.

      Törlés
  10. Sok sikert és kitartást a célod eléréséhez! :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Szandra!

    Mint sortársad a betegségben teljesen együtt érzek veled. Bár én sajnos a diétát nem tartom, így a helyzet sem jobb. Tavalyi endo műtét után idén októberben újabb lapar vár rám. Talán tényleg el kéne szánnom magam a diétára, de rendkívül nehéz volt, akárhányszor belekezdtem mindig belebuktam. Irigyellek az akaraterődért, és hogy tudod csinálni ezt a kemény diétát. Én nagyon örülnék neki, ha a jövőben többször beszámolnál arról, hogy mit hogy eszel, hogyan készíted az ételeket stb, jó ötletnek tartom.

    Sok sok kitartást kívánok a célod eléréséhez! :)

    Üdv, Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy, köszönöm! Hát valóban nehéz diéta és hát sajnos attól, hogy betartja az ember, korántsem biztos, hogy segít, de megpróbálok minden tőlem telhetőt megtenni, aztán meglátjuk. Jajj sajnálom, hogy megint műteni kell, szemét egy betegség ez... :(

      Törlés
  12. Szia Szandra! Annyira örülök, hogy megírtad ezt a bejegyzést, mivel én is most szeretnék belevágni egy kis életmódváltásba. Sajnos eddig az én életemnek sem volt szerves része a mozgás, amin szeretnék változtatni, és nagyon jó ösztönző ez a cikk :) Nem mellesleg anyukaként így példát is tudsz mutatni Lilinek, bloggerként pedig sok tinilánynak, és nagyobb lánynak is ;) :) Tiszteletreméltó, hogy így bevállaltad ezt a képet is (ami szerintem nem olyan rossz, ahogy Te látod ;) ), le a kalappal :) Remélem sikeres lesz a torna és a diéta, és eléred a várt eredményt, én drukkolok neked :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát erősen gondolkodtam az utolsó pillanatig, hogy betegyem-e a képet, de gondoltam ha már fogyás a cél, akkor csak meg kellene mutatnom, hogy honnan indulok, de nagyon utálom ezt a képet. Nagyon köszönöm a kedves szavakat, nagyon jól esett, amit írtál :)!

      Törlés
  13. Szia Szandra! Drukkolok, kívánom, hogy elérd a kitűzött célodat! Nagyon várom a beszámolóidat, étel ötleteket, recepteket! :)

    VálaszTörlés
  14. Szia Szandra!
    Csatlakozom az előttem szólókhoz, én is csak kitartást kívánok neked, illetve most én is rávettem magam az életmódváltásra. Az elmúlt évben viszonylag elhagytam magamat, barátommal nagyon sokat főztünk - finom magyaros kajákat főleg - és a heti 2x testmozgás sem volt elegendő az ülőmunkám mellé, na meg persze a vizsgaparában jobban nassolok, pedig alapból nem vagyok édesszájú a fogam miatt...
    A héten már elkezdtem, szép kis lépesekkel próbálkozom az egészségesebb és megfontoltabb táplálkozás irányába, illetve jövő héttől ismét lesz a heti 2x testmozgás és lehet beiktatok majd valami harmadikat is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, nagyon örülök, hogy Te is belevágtál. Hát igen, az ülőmunka is egy "káros" dolog sajnos, de remélem, hogy így kis lépésekkel indítva Te is eléred majd a célodat :).

      Törlés
  15. Szerintem jól nézel ki :) De hajrá-hajrá! Ha eleve jól néz ki az ember, akkor úgyis kevesebb rá az esély, hogy depresszió hátráltassa, nem igaz? De ezt a te diétádat nagyon nem irigylem :/ Kitartás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy :)! Hát rajtam eléggé úrrá tud lenni a rosszkedv, amikor menni kell valahova, és nem tudom mit vegyek fel, mert szinte semmiben nem érzem magam jól, mert nem úgy áll, ahogy régen, úgyhogy ez azért hosszú távon nem olyan jó. Nincs testképzavarom, de ez most nem jó így és remélem sikerül elérnem a célom. Hát a diéta meg, igen, nehéz, de muszáj lesz tartanom a saját érdekemben.

      Törlés
  16. Tudom, hogy nem másokhoz kell hasonlítgatni magunkat, de én nagyon-nagyon örülnék, ha így néznék ki. Nekem inzulinrezisztencia miatt kell életmódot váltanom, most a nem megy szakaszban vagyok. Azt hiszem csatlakozom. Én örülnék akár többszöri kis beszámolónak, motiváló idézet/kép megosztásának. Tuti lennénk többen, akit érdekelne.

    Sok sikert! Vagyis ez nem igazán siker, hanem elszántság és munka kérdése! Hajrá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van ahogy írtad, meg ahogy fentebb is írta valaki, fejben dől el. Csakhát sokszor nagyon nehéz változtatni a megrögzött szokásokon, de amikor látja az ember az eredményét a munkának, meg egyszerűen jobban érzi magát, akkor már tudja, hogy megérti változtatni, csakhát eddig el kell jutni. Drukkolok Neked is :)!

      Törlés
  17. Tyű, elég durva, amit írsz a diétáról, kitartást hozzá! Ami pedig az alkatodat illeti, szerintem ne a kiló legyen a mérce, hanem a formád, ahogy tetszel magadnak. Ahogy edzeni kezdesz, izmosodni is fogsz, az izom pedig nehezebb a zsírnál. Egy kedves ismerősömnél is diagnosztizálták az endometriózist és elég durva dolgokat mondtak neki :s Szerencsére gyógyszerek nélkül és ésszerű, tartható diétával - ami nem is igazi diéta, hanem egészséges táplálkozás - ma már kutya baja. Babája van, rendeződött a testsúlya és semmilyen tünete nincsen :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, durva egy betegség az tuti... Amúgy igazából valóban nem is a kiló a lényeg, nyilván ha egészségesen táplálkozom, meg mozgok, akkor úgyis fogyni fogok. Én is abban bízom, hogy sikerül távol tartani ezt a betegséget, meghát szeretnénk majd még egy babát és szuper lenne, ha ezúttal természetesen jönne majd össze :).

      Törlés
  18. Hú, most visszaolvastam a blogodon magáról a betegségről, illetve az étrendről, nagyon durva.. :/ nem hiszem, hogy bírnám, úgyhogy le a kalappal. Nagyon várom a receptjeidet, mert nekem meg a gluténről kéne valahogy lemondanom, de konkrétan vásárolni is lusta vagyok, viszont a fotóid nagyon megtetszettek, és kipróbálnék néhányat közülük :)

    VálaszTörlés
  19. Szerintem így sincs semmi szégyellni valód, de drukkolok, hogy sikerüljön a kitűzött célod. :) Nekem nincs gyerkőcöm, de így sem bírom rávenni magam, hogy mozogjak, pedig rámfér... :/
    Egyébként az insta fotók alapján így is nagyon csini mami vagy. :) Utálom mikor valaki totál elhagyja magát (csapzott haj, igénytelen ruha...) és a picire hivatkozik...

    VálaszTörlés
  20. Drukkolok Neked! Én is ismerkedem pár hónapja az egészséges összetevőjű ételekkel, és nem is olyan bonyolult egy új életformához hozzászokni...

    VálaszTörlés
  21. Sok sikert a diétához ! Sorstársad vagyok én is ebben az alattomos betegségben. Gondolom a face-en már rátaláltál nem egy endo csoportra, ahol rengeteg receptet írtak már a csajok, illetve hasznos kis eszmecserék is folynak. Kitartás !

    VálaszTörlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe