Így szakíts időt a mozgásra, ha nincs időd

"Mindenkinek arra van ideje, amire akarja!" - vallják sokan és tulajdonképpen részben én is egyet értek ezzel, de azért így kétgyerekes anyukaként tudom, hogy azért ez nem mindig ennyire egyszerű... Mivel az elmúlt hetekben többen is kérdeztétek, hogy hogyan tudok időt szakítani a gyerekek, meg az egyéb teendők mellett a mozgásra is, így arra gondoltam, hogy a mai bejegyzésben összeszedek nektek egy-két tippet, illetve az én tapasztalataimat ezzel kapcsolatban. És bár ez a bejegyzés főként kisgyerekes anyukáknak szól (közülük is legfőképpen olyanoknak, akik még otthon vannak), azért talán olyanok is elleshetnek belőle hasznos tanácsokat, akik "szimplán" időhiány miatt nem tudnak időt szakítani a mozgásra.
Szeretném még az elején tisztázni, hogy mivel nyilvánvalóan nem vagyok személyi edző, sem sportoló, sem semmilyen egyéb fitness "szakember", így kérlek Titeket, hogy az itt leírt tanácsokat és tippeket ennek megfelelően kezeljétek.

Kép INNEN

Hol?

Először is döntsd el, hogy hol szeretnél mozogni, gondold át, hogy mire van lehetőséged? Ha az otthoni torna nem igazán megy neked, akkor nézz körbe, hogy a környéketeken milyen konditermek vannak. Van-e esetleg olyan, ahol van gyerekmegőrző? Vagy olyan, ahol vannak olyan órák, ahol babával lehet mozogni (pl. maminbaba), vagy ahova viheted magaddal mondjuk személyi edzésre a gyerkőcöt és ott lehet veled, amíg te edzel?
Ha nincsen ilyenekre lehetőség a közeledben, de mindenképpen szeretnél eljárni valahova, akkor gondold át, hogy van-e olyasvalaki, akire rá tudnád bízni a gyerkőcöt, amíg Te elmész edzeni? Lehet az apuka/családtag/barátnő/babyszitter stb.
Ha erre a kérdésre is "nem" a válasz, akkor se keseredj el, hiszen otthon is kitűnően lehet mozogni. Én is itthon tornázom és többek között azért is szeretem ezt a megoldást, mert így tényleg szinte bármikor nekiállhatok tornázni, amikor úgy látom, hogy nyugi van. Nem kell elmennem sehova, nem veszítek időt az utazással, csak felkapom az edzőruhámat és már indítom is a videót, amire tornázom.


Mit?

Mondhatnám azt, hogy szinte mindegy, hogy mit sportolsz, csak mozogj. Bár sokan azért mozognak, hogy fogyjanak, de azért azt ne felejtsük el, hogy a rendszeres sport az egészséges életmód része, vagy legalábbis az kellene, hogy legyen. Vagyis nem mindenki azért akar mozogni, hogy fogyjon, hanem mondjuk azért, mert szeretne tenni valamit az egészségéért és jobban szeretné érezni magát.
Bármi is legyen a célod, találd meg a hozzád és a kitűzött célnak leginkább megfelelő mozgásformát. Legyen az csoportos, vagy személyi edzés egy edzőteremben, futás a szabadban, vagy otthon egy futópadon, tornázás Youtube videókra, bármi. A lényeg, hogy szeresd is, amit csinálsz, hiszen ha olyasminek kell nekiállnod heti több alkalommal, amit nem szívesen csinálsz, akkor bizony elég hamar el fog fogyni a lelkesedésed és abbahagyod.
Ha maradunk annál a verziónál, hogy otthon sportolsz és bírod a monotonitást, akkor beszerezhetsz pl. egy szobabiciklit/ellipszis trénert és hogy azért mégse legyen annyira uncsi, nézhetsz közben sorozatokat. Vagy vegyél egy TRX kötelet és keress hozzá edzésvideókat a Youtube-on. De ha nincs semmilyen eszközöd, akkor is nekiállhatsz gyakorlatilag bármikor edzeni.
Bár nekem most az elsődleges célom a fogyás, de akkor is mozognék valamit, ha nem lenne x kg felesleg rajtam. Voltak és vannak olyan betegségeim (endometriózis, inzulinrezisztencia, Hashimoto pajzsmirigy alulműködés), amik miatt nem engedhetem meg magamnak, hogy ne mozogjak. Szeretném, ha a szervezetem megfelelően működne és ehhez bizony kell a rendszeres mozgás is, tartozom ennyivel a testemnek. Én most már lassan egy éve a Gyerünk anyukámmal tornázom itthon és nagyon örülök, hogy rájuk találtam. Pontosabban ők találtak rám, mivel az első programra még Nóri, a Gyerünk anyukám alapítója hívott meg, de aztán teljesen beszippantott ez az egész,  olyannyira, hogy nemrégiben fizettem be a negyedik programra. Vannak több hetes edzésprogramjaik, de ezeken felül többféle óratípus közül válogathatunk az oldalon, így mindenki megtalálhajta a neki leginkább tetsző mozgásformát. Ez a bejegyzés még csak véletlenül sem szponzorált bejegyzés, egyszerűen csak szeretném, ha minél több nőhöz eljutna a Gyerünk anyukám híre, mert ők és az a szuper, motiváló közösség, amibe belecsöppentem, "tehetnek" arról, hogy az elmúlt hónapokban hetente több alkalommal  félretettem a kifogásaimat, felemeltem a fenekemet a kanapéról és nekiálltam tornázni és ez borzasztó jó érzés.



Mikor és mennyit?

Nyilván ezt a legnehezebb kitalálni és kilogisztikázni. Próbáld meg átgondolni, hogy melyek azok a napok/napszakok, amikor szóba jöhet a mozgás, illetve azt, hogy egy héten hányszor szeretnél mozogni. Én azt gondolom, hogy ha még nem dolgozol és otthon vagy a gyerkőccel, akkor könnyebb találni olyan időpontot, amikor tudsz tornázni, főleg ha nagyjából van már egy tartható napirendje. Gondolom nem meglepő, ha azt írom, hogy elsősorban a gyerkőc alvásidejével érdemes számolni: ha reggel sokáig alszik, akkor kelj fel előbb és tornázz akkor, vagy ha este hamar lefekszik, akkor elalvás után, vagy napközben a délutáni szunya közben - nyilván ez tőled is, meg az egyéb teendőidtől is függ, hogy melyik időpont az optimális számodra. Ha ezek nem jöhetnek szóba, akkor tornázz akkor, amikor mondjuk apuka hazaért (már ha nem túl későn ér haza), vagy amikor a gyerkőc jól elvan, aztán ha minden kötél - vagy inkább a gyerek türelme- szakad, akkor bevonhatod őt is a tornába (vagy magától beáll melléd. :D)
És hogy mennyit? Szerintem a semminél a heti 2 alkalom is több, ha azt rendszeresen tudod csinálni.
Én a mostani Gyerünk anyukám edzésprogram kezdetekor azt a célt tűztem ki magamnak, hogy legalább heti négyszer szeretnék tornázni, de hála az égnek szinte minden héten sikerült túlteljesítenem ezt és ez valószínűleg amiatt is van, mert az edzések átlagosan 35-40 percesek, amit azért könnyebb beleilleszteni a napomba. Ne tévesszen meg titeket, hogy relatíve rövidek az edzések, mert néha bizony annyira kemény egy-egy óra, hogy patakokban folyik rólam az izzadság (so fancy :D) és alig tudok megmozdulni az edzés végére.
És hogy én mikor tornázom? Mivel az én gyerekeim eléggé korán kelnek, így az nálunk nem jöhet szóba, hogy azelőtt tornázzak, mielőtt felkelnek. Illetve nálam az esti torna sem mindig működik, mivel Lili gyakran este 9-10 körül alszik el. Persze ilyenkor is simán neki lehet állni mozogni, de én a tornától, meg az utána lévő zuhitól annyira felpörgök, hogy nem tudok elaludni legalább egy órán keresztül, úgyhogy én 9 óra után már nem nagyon szoktam nekiállni. Én inkább napközben igyekszem megoldani: ha Lili bölcsiben van, akkor általában Vince alvásidejében, vagy azután, hogy evett, mert akkor mindig jól elvan. Ha Lili is itthon van, akkor azért körülményesebb a dolog, pláne mert délután ritkán alszanak egyszerre Vincével (főleg mert Lili nem is alszik mindig délután), de azért általában olyankor is sikerül összehoznom, ezt láthattátok az előző vlogomban is. Ha pedig sehogy sem tudom kivitelezni napközben, akkor még mindig ott van az az opció, hogy akkor tornázom, amikor a férjem hazaért.




És a végére még annyit, hogy igen, sokszor nagyon nehéz nekiállni, tudom. Nekem is az. Néha nekem sincs hozzá semmi kedvem, mert fáradt vagyok és jobb lenne csak punnyadni... de nincs annál jobb érzés, amikor igenis felállok, felveszem az edzőcuccot, nekiállok és megcsinálom. A tudat, hogy tettem valamit az egészségemért és a testemért, máris boldogsággal tölt el és ez ad újabb löketet ahhoz, hogy a következő alkalommal is nekiálljak. Meg persze nekem most az a fő motiváció, hogy szeretnék fogyni néhány kilót és jobb formába kerüljek. Lehet, hogy ez szigorúan hangzik, de én egyelőre nem tudom elfogadni a mostani testemet, nem érzem jól magam a bőrömben és ez sajnos nagyon sokmindenre kihat. Tökjó az, ha valaki el tudja fogadni és szeretni tudja a testét úgy, ahogy van, de én egyelőre nem tudom. Viszont ahelyett, hogy csak nyávogok miatta, próbálok tenni is azért, hogy a jelenlegi állapot megváltozzon. És szerintem ez az egyik kulcs: vagy fogadd el és légy boldog úgy ahogy van, vagy ha nem tudod elfogadni, akkor próbálj meg változtatni rajta és tegyél érte.


Hajrá!





You Might Also Like

1 megjegyzés

  1. Jó volt ezt olvasni, én most kezdtem a Nagy súlyrakezdő programot. Várom a mozgást, az étkezésemet már sikerült megreformálnom, így azzal kb 10 kilót fogytam. Szandra,milyen szép kidolgozott a vállad az ásványvizes fotón!!! Én is ilyet szeretnék egyszer. Egyébbként az embernek szinte bármire van ideje, amire szeretne találni, én két gyerek, munka, blog, közösségépítés mellett is így gondolom. Iveta (www.mertnoneklennijo.com)

    VálaszTörlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe