Próbálj meg lazítani!

A mai egy kicsit "random" bejegyzés lesz, de valahogy úgy éreztem, írnom kell a most következő témáról. Már csak azért is, mert amiről most szó lesz, rám is jellemző és talán ha kiírom magamból, akkor jobban tudatosul bennem, hogy sokkal inkább oda kell figyelnem magamra. 
Rohanó világban élünk - tudom, közhely, de tényleg így van. Mindig mindenki rohan és siet valahova, semmi nem várhat, állandóan a neten és közösségi oldalakon lógunk, mindig mindent azonnal tudni akarunk, nem szeretnénk lemaradni semmiről. Sokszor azt érzem, hogy az emberek félnek egy kicsit lelassítani és kizárólag magukkal törődni néhány óra erejéig. Vagy egyszerűen csak sajnálják az időt arra, hogy magukkal foglalkozzanak, hiszen ott a munka, a háztartás, a gyerek(ek), család, barátok - mindig van valami és nem érnek rá arra, hogy egy kicsit megálljanak, fellélegezzenek és lazítsanak.


És ezzel bizony sokszor én is így vagyok. Ha Lili ébren van, akkor szinte csak vele foglalkozom, amikor pedig elalszik, már rohanok is, hogy meg tudjak csinálni minden olyan dolgot, amit nem tudok akkor, amikor fent van. Nincs idő megállni, a mosogatás/főzés/emailek/blogolás nem várhat, mindennek készen kell lennie, semmi sem várhat.
Ha meg úgy adódik, hogy elmegyek itthonról valahova nélküle, akkor is mindig rohanok és sietek, hogy minél hamarabb hazaérjek, hogy "felszabaduljon" az illető, akivel éppen van. Rendszerint minden más előbbre való, mint saját magam és egyre inkább érzem, hogy ez így nincs jól, főleg most, hogy ismét babát várok.


Le a kifogásokkal!
Nagyon sokszor hallom és én is gyakran mondogatom, hogy "nincs időm lazítani" többek között a fentebb felsorolt okok miatt. Pedig nem feltétlenül kellenek órák ahhoz, hogy egy kicsit magával törődjön az ember és kikapcsolódjon, feltöltődjön. Nem kell fél napra elvonulni egy spaba egy kis lazításhoz, sokszor a legmeglepőbb, vagy legváratlanabb helyzetekben is lazíthatunk egyet. Hogy mire gondolok? Pl. reggel munkába menet akár BKV-n, akár autóban - talán abszurdnak hangzik, mivel sokszor dugó van, vagy az ember le sem tud ülni, de ettől még ezeket az értékes perceket is kihasználhatjuk egy kis olvasásra, vagy a kedvenc zenéink meghallgatására és máris jobban érezhetjük magunkat. De én pl. a múltkor a dokinál való várakozást használtam ki és a kezembe vettem egy női magazint - idejét sem tudom, mikor volt már ilyen utoljára és esküszöm olyan jól esett és olyan boldoggá tett, hogy nem is gondoltam volna.

 

Engedd el!
Tanuljunk meg elengedni dolgokat, nem kell mindig a maximumon pörögni és mindig mindent azonnal megcsinálni, nem kell non-stop superwoman-nek lenni. Nem fog összedőlni a világ, ha mondjuk főzés helyett néha inkább rendelsz és amíg megérkezik az étel, addig is foglalkozhatsz kicsit magaddal, ennyi "luxus" belefér néha. És akkor sincs semmi, ha vacsi után csak reggel lesz elmosogatva, mert inkább beültél egy kád illatos vízbe egy jó kis könyvvel. Sőt azt is túl fogod élni, ha egy kicsit tovább maradnak a szárítón a ruhák, mert inkább kifestetted a körmödet és/vagy feltettél egy arcmaszkot.

Ne rohanj!
Néha nem árt lassítani és mondjuk ahelyett, hogy suli/munka/bevásárlás/intézni valók után rohannál haza, hogy ott is tovább "robotolj", ülj be a kedvenc kávézódba egy finom kávéra és élvezd ki azt a 15-20 percet, amíg nyugiban megiszod. Vagy menj el abba a cukrászdába, fánkozóba, bárhova, amit már régóta meg akartál nézni, de soha nem volt időd rá. Egyszer-egyszer belefér, ha kicsit később érsz haza amiatt, mert engedélyeztél magadnak egy kis énidőt. Próbálj meg perceket csenni magadnak a napi teendők mellett és között, ha épp csak annyit, hogy nyugodtan megiszol egy finom teát és közben nem csinálsz semmit, akkor annyit - sok kicsi sokra megy.


Tervezz előre!
Ha kell, iktass be és vezess be a határidőnaplódba minden hétre/kéthetente egy olyan estét, ami csak a Tied, amikor csak olyasmit csinálsz, ami Neked jó, ami kikapcsol, amitől jól érzed meg magad. Azon az estén ne csinálj semmilyen házimunkát, lehetőleg ne csekkold a telefonodat, meg a gépedet egyfolytában, bár ha az kapcsol ki, hogy bekuckózol egy finom itallal, nasival és megnézel pár sorozatot, vagy videót, akkor legyen az. De akkor azon az estén szigorúan olyasmit csinálj, amit szeretnél, amitől jól érzed magad és ne olyasmit, amit kell vagy muszáj.


Remélem tetszett Nektek ez a random bejegyzés és ha ti is nehezen 
szántok időt egy kis lazításra, akkor hasznosítotok
egy-két tippet, amit leírtam.

 
Szandra



U.I: A bejegyzés megírása közben egy ponton fogtam magam, lecsuktam a gépemet és inkább eldőltem egy picit. ;)









You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Nagyon aktuális számomra is ez a téma, most hogy itthon vagyok a 2 hónapos babámmal. A terhességem utolsó pár hetét pihenéssel kellett töltenem, így szülés után nekem az volt a felüdülés, hogy újra képes vagyok könnyedén mozogni. Komolyan örültem annak, hogy pl. fel tudok mosni. :-) Most viszont azt hiszem átestem a ló túloldalára, mert amíg a kislányom alszik, igyekszem mindent megcsinálni itthon, magammal nem sokat foglalkozom. Ez így nincs jól. Klassz tippeket adtál, köszönöm. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett és hidd el, nagyon is tudom, miről beszélsz! :)

      Törlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe