Glutén- és laktózmentes sajtos-túrós pogácsa | Recept


Most hogy újult erővel belevágtam a diétámba, keresem azokat a recepteket, amikkel akár a régi, megszokott is vissza tudom varázsolni az étrendembe. Aki nem tudná miért és milyen diétát követek, annak röviden annyit, hogy az endometriózis nevű betegség miatt (ITT írtam róla) egy olyan diétát csinálok, amiben többek között nem ehetek finomított cukrot, glutént és vörös húsokat (részletesen ITT írtam a diétáról). Ehhez még pluszban hozzájön egy kis laktózérzékenység, emiatt ha tehetem, akkor laktózmentes tejtermékeket fogyasztok.
Úgyhogy íme itt van most ez a szuper pogi, amit bár nyilván nem fogok minden héten enni, de ebbe a diétába abszolút beleilleszthető. Vigyázat, nagyon eteti magát! ;)

Annyi megjegyzés így az elején, hogy akinek nem fontos, hogy laktózmentes legyen, az nyugodtan készítheti nem laktózmentes tejtermékekkel.

Hozzávalók:
- 30 dkg rizsliszt (egyre több helyen lehet már kapni, én speciell a CBA-ban vettem)
- 20 dkg laktózmentes túró (én MIZO-t vettem, de van pl. Magic Milk, vagy TESCO sajátmárkás is)
- 10 dkg szobahőmérsékletű, laktózmentes vaj (SPAR sajátmárkásat vettem)
- 10 dkg reszelt trappista sajt (nem vettem kifejezetten laktózmentes sajtot - nem is nagyon van egyébként, és ez nem véletlen, mivel főleg a félkemény, kemény sajtok gyakorlatilag laktózmentesek, ugyanis a sajtkészítés, vagyis az érlelés folyamán a sajtokban lévő laktóz átalakul tejsavvá)
- 2 evőkanál laktózmentes tejföl (én 20%-os Magic Milket vettem)
- 1 tojás
- 1 csomag sütőpor

A tetejére
- 1 tojás
- 10 dkg reszelt trappista

Elkészítés:
A túrót összetöröm villával egy tálban, majd hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, a vajat, a tojást, a tejfölt és jól összedolgozom őket. Jöhet bele a reszelt sajt is és ha összeállt a tészta, akkor rizsliszttel megszórt munkalapra/gyúródeszkára teszem, kb. 2 ujjnyi vastagságúra kinyújtom és már lehet is szaggatni. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, egy felvert tojással megkenem a tetejüket, megszórom sajttal és már mehet is a kb. 175 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 percre.


Remélem Ti is elkészítitek!
Jó étvágyat hozzá!


Szandra
Facebook Youtube Instagram Twitter BloglovinPinterest





You Might Also Like

12 megjegyzés

  1. Nagyon jól néz ki, lehet kipróbálom ezt a receptet :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm neked, hogy megosztottad velünk ezt a receptet! :) Én inzulinrezisztenciás vagyok, nekem a 160 grammos, számolgatós diétám van, de ha lecserélem a rizslisztet tk lisztre, számomra is tökéletes nasi lehet belőle. :) Köszönöm még egyszer, és a kép is igazán hangulatosra sikeredett. :) Ha megkérdezhetem, azt elárulod, hogy kb hány darab kis pogi jön ki ekkora mennyiségből?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na örülök, hogy Te is tudod hasznosítani ezt a receptet :). Igazából szándékosan nem írtam darabszámot, mert attól is függ, ki mekkora szaggatót használ. Én konkrétan a tészta összeállítása közben szembesültem azzal, hogy nincs is szaggatóm, így egy felespohárkával szaggattam ki és így talán 30 db lett belőle.

      Törlés
  3. A túró abszolút kihagyható belőle anélkül, hogy a többi összetevővel variálni kéne? Nem a szívem csücske...:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ha azt kihagyod belőle, akkor valamit variálni kell a többi hozzávalóval, de ebben nem vagyok annyira jó, hogy mit és hogyan :D. Bár igazából egyáltalán nem érezni az ízén, szóval ha nem tudom, hogy van benne túró, akkor nem mondtam volna meg :).

      Törlés
  4. Húúú ez nagyon jól hangzik, gondolom finom is, ha már írtál róla! :))

    VálaszTörlés
  5. Jó recept, szeretem az ilyeneket, itthon mi nem nagyon eszünk cukrot meg fehér lisztet, én is csak ritkán, és ez azért is jó, mert nemcsak egészségesebb, hanem a rizsliszttel a kalória is kevesebb, mint normál búzaliszttel. Úgyhogy a gluténmentes dolgok népszerűek nálunk. Nem kell ehhez feltétlenül gluténérzékenynek lenni. Egyébként egész régen volt már termékes videó, nem is tűnt fel, mert mindig volt valami érdekes, Liliről is meg másról is. Egyébként nagyon jó vegyes így, egyáltalán nem baj, hogy több életmód meg babás téma van, mert sokszor gondolom olvasás közben, hogy jé ez tök érdekes:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen utoljára talán az ünnepek előtt volt, de az elmúlt 2-3 hétben kicsit lazítottam, viszont épp tegnap fotóztam be négy bejegyzésre való sminkterméket, úgyhogy jövő héttől újabb izgalmas sminkes/tesztes posztok jönnek :).

      Törlés
  6. Jól tetted, hogy pihentél, meg Lilivel foglalkoztál, karácsonykor az ember a családdal van, különösen, hogy tavaly neked elég mozgalmas volt. Egyébként nagyon szép Lili, nagyon pici volt mikor született, de vannak akik ilyen kis súllyal születnek és aztán szépen be tudják hozni magukat. Azért fura, hogy már ilyen szép nagylány, olyan gyorsan telik az idő:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó ne is mondd, annyira hihetetlen, hogy már egy éves... Amúgy szerencsére szépen behozta a súlyát, eszik rendesen, remélhetőleg semmiféle probléma nem lesz a későbbiekben sem abból, hogy koraszülött volt és kis súllyal született :).

      Törlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe