Mentes céklás brownie | Recept


Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de a diétában/életmódváltásban nekem az az egyik legnagyobb "kihívás", hogy találjak olyan sütirecepteket, amiket én is ehetek, de nincsen "diétás" ízük: tudjátok valahogy más az állaga, más az íze, nem is olyan édes és emiatt nem igazán nyújtja azt élményt, mint egy igazi süti, sokszor inkább nem is eszem... Úgyhogy a mostani receptet nagy örömmel osztom meg Veletek: ez egy olyan jó kis szaftos, igazán csokis brownie, ami beilleszthető diétába, úgyhogy büntetlenül ehetjük - egynél úgysem lehet megállni :D.

De még mielőtt valaki fennakadna a céklán, el kell mondanom, hogy én is picit szkeptikus voltam ezzel kapcsolatban, de egyáltalán nem érezni sem az ízén, sem az állagán, viszont ennek köszönheti ez a brownie a szaftosságát, ami még a 2-3. napon is megvan.
Az eredeti recept INNEN van, de én még ezen is alakítottam kicsit.

Hozzávalók:
- 30 dkg főtt cékla darálva vagy reszelve (ha találtok vákuum csomagolt, előfőzött céklát, akkor azt vegyetek)
- 20 dkg cukor- és laktózmentes étcsoki, minél magasabb kakaótartalmú
- 15 dkg laktózmentes vaj
- 15 dkg nyírfacukor, vagy egyéb édesítő (pl. kb. 180g kókuszvirágcukor)
- 6 tojás
- 7 dkg darált mandula
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- kókuszolaj

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem kb. 180 fokra.
Ha találtok előfőzött, vákuum csomagolt céklát, akkor mindenképpen azt vegyetek, mert akkor nem kell a pucolással és főzéssel bajlódni, ami nem kevés idő. Én sajnos nem találtam, így megpucoltam és apró kockára vágtam a céklát és feltettem főni. Sajnos nagyon hosszú idő volt mire megpuhult, szóval ha Ti is magatok főzitek meg, akkor ezt mindenképpen vegyétek figyelembe.
Amikor megfőtt, leöntöttem róla a vizet, kihűtöttem és késes robotgéppel jó apróra daráltam, gyakorlatilag pürésítettem.
A csokit gőz fölött összeolvasztottam a vajjal, majd hozzáadtam a cukrot és félretettem hűlni. Én nem nyírfacukrot használtam, mivel nagy mennyiségben érzékeny rá a gyomrom, így a kókuszvirág cukorra esett a választásom. Először 150g-ot tettem belőle, mint amennyit a xilitre is írtak, de megkóstoltam és nem éreztem elég édesnek, így öntöttem még hozzá, végül kb. 170-180 g mehetett bele, de szerintem még így is lehetett volna egy kicsit édesebb, de ezt ti tudjátok, hogy mennyire vagytok édes szájúak. Érdemes megkóstolni a masszát és ha kell, akkor tudjátok még édesíteni.
Ha kihűlt, akkor habverővel egyesével hozzákeverem a tojásokat, majd a céklát, a darált mandulát és a kakaóport is.
Ezután kókuszolajjal kikentem egy kisebb tepsit, kibéleltem sütőpapírral és azt is bekentem kókuszolajjal, majd beleöntöttem a masszát és kb. 25 perc alatt megsütöttem. Sütőfüggő, hogy mennyi idő alatt készül el, úgyhogy érdemes figyelni.
Amikor elkészült, papírral együtt kiemeljük a tepsiből, sütőrácsra tesszük és miután kihűlt, szeletelhetjük is.



Remélem Ti is kipróbáljátok ;)!
És ha van valami jó kis "mentes" receptetek, akkor osszátok meg velem!


Szandra
Facebook Youtube Instagram Twitter BloglovinPinterest



You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Nagyon fincsinek hagzik! :) Én a múlt héten sütöttem hasonlót, abban cékla helyett vörösbab van (konzerves) - az is nagyon finom puha és szaftos.

    VálaszTörlés
  2. Biztos eredményes az a diéta, ahol a süteményeknek sem tudsz ellenállni... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egyértelmű nekem, hogy ezt most gúnyosan, vagy viccesen írtad... :(
      Mások tartanak egy "cheat day"-t és teleeszik magukat mindenféle cukrozott édességekkel, meg hasonlókkal. Szerintem még mindig jobb egy ilyen sütit enni, amit én is csináltam, amiben nincs finomított liszt, meg finomított cukor, nem azt mondom, hogy ettől fogy az ember, de ha már megkívánok egy kis sütit, akkor szerintem egy ilyennel nem igazán ártok. Ja és max. 3 hetente sütök ilyesmit.

      Törlés
    2. Szandra, ne is foglalkozz az ilyen emberekkel...

      Én nagyon örülök a recepteknek,mert gyakorlott diétázóként -egészségügyi okok miatt, nem súly miatt- én is örülök neki, ha valami finom is, nem csak ehető...holnap szerzek én is céklát :D
      Amúgy a kétkedőknek üzenem, a répás sütinek sem répaíze van, sőt, a sütőtökös sem az a tipikus tök-íz, hanem egészen egyszerűen csak azt érzed , hogy finom, és ennél még :)

      Törlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe