#mutimiteszel | Recept

Mivel időnként szoktam posztolni Instagramra képeket arról, hogy miket eszem mostanság, hogy diétázom és szinte mindig kéritek a recepteket, arra gondoltam, hogy megosztok Veletek egy ilyen napi menü szerűséget és természetesen hoztam 1-2 gyors és egyszerű receptet is :).


"Mentes" palacsinta variációk
Ez az egyik legjobb reggeli, hiszen édes, laktató, finom és kedvünkre variálhatjuk gyümölcsökkel, cukormentes lekvárral/mogyorókrémmel, vagy amihez éppen kedvünk van.

Zabos - banános palacsinta
A három palacsinta recept közül talán ez a legegyszerűbb: egy banánt összetörök villával, hozzákeverek egy tojást, majd teszek hozzá annyi darált zabpelyhet, hogy sűrűbb masszát kapjak. Kevés kókuszzsíron kis lepénykéket sütök belőle. Ez a banán miatt eleve édes és ízesített is, szóval önmagában is fogyasztható, de természetesen tehetünk mellé gyümölcsöt, vagy cukormentes lekvárt. Amúgy a zabpehely elhagyható belőle, csak nekem anélkül annyira nem tetszik az állaga. 

Zabpelyhes minipalacsinta
Nyolc kanál zabpelyhet ledarálok, majd összekeverem egy tojással, egy csipet sóval és kb. fél teáskanál sütőporral, majd öntök hozzá annyi rizstejet, hogy sűrű palacsintatészta állaga legyen. Kevés zsiradékon pici palacsintákat sütök belőle, ebből az mennyiségből kb. 8-10 minipalacsinta jön ki belőle, ha nagyobbakat sütünk, akkor kb. 4 darab. Isteni finom egy kis agavesziruppal meglocsolva és eperrel tálalva.

Kókuszos palacsinta
Kb. 1,5 dl rizs- vagy bármilyen tejhez fél bögre kókuszlisztet öntök, illetve hozzáütök egy tojást, teszek bele fél teáskanál sütőport, egy csipet mézet és egy kevés agaveszirupot is édesítésként. A mennyiségeken lehet változtatni, a lényeg, hogy egy sűrűbb palacsintatésztát kell kapnunk, amit kevés kókuszzsíron kisütök. A kókuszos ízhez remekül passzol a banán :).

Rántotta felturbózva
Hétköznap ebédre általában csak valami gyorsat és egyszerűt csinálok, mivel estére szoktam főzni, hogy együtt vacsorázhassunk a férjemmel. Így délben szívesen eszek pl. rántottát, amit ezerféleképpen lehet variálni: az én kedvencem gombával készül, amit egy kis sóval és borssal megpirítok, majd erre öntöm rá a tojást. Tálaláskor egy jó nagy adag rukkolát is teszek mellé. Nem mondom, hogy nem hiányzott mellé egy kis kenyér, de így felturbózva sokkal laktatóbb volt és nem volt annyira "hiányérzetem.

Túró és zabpehely alapú pizzatészta
Nem gondoltam, hogy találok olyan pizzatészta receptet, amit bele tudok illeszteni a diétámban, de úgy tűnik sikerült, a recept egyébként INNEN van. 500g laktózmentes túróhoz hozzákevertem 8 kanál darált zabpelyhet (késes robotgéppel daráltam meg a zabpelyhet), valamint két tojást, egy kis sót, borsot és oregánót.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a masszát, majd szétnyomkodtam annyira, hogy kb. ujjnyi vastagságú legyen a tészta. Ezután elősütöttem kb. negyed órán keresztül, majd kivettem és megpakoltam mindenfélével. Ez tényleg ízlés kérdése, hogy ki mit tesz rá, és milyen pizzát szeretne enni. Majd visszatoltam a sütőbe és addig sütöttem, amíg szépen ráolvadt a sajt.
A tészta ízében dominál a túró, ami kicsit elsőre talán szokatlan lehet, de nekem nagyon ízlett. Viszont hiába volt sütőpapír a tészta alatt, alig tudtam leszedni róla a pizzát, bár lehet, hogy ez az én sütőm hibája, mivel ez egy szinte gázsütő, ami szinte mindennek egy kicsi "odasüti" az alját. Lehet legközelebb be is olajozom egy picit a sütőpapírt.

Ha kipróbáljátok valamelyik receptet és tesztek fel róla képet
Instagramra, akkor mindenképpen tageljetek (@forherszandra be, hogy lássam :)!


Szandra

You Might Also Like

21 megjegyzés

  1. A pizzát ki fogom próbálni! Én be szoktam kenni a sütőpapírt olívaolajjal vagy kókuszolajjal mert akkor könnyebb kinyújtani a tésztát is rajta. ;) Én az utóbbi időben a karfiol-pzzatésztát csináltam meg párszor. Hát Gergőnek annyira nem tetszett a dolog, de szerintem finom, imádom a karfiolt. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igazából ezt a masszát nyújtani sem igazán lehet, csak kézzel laposra nyomkodni, de legközelebb biztosan beolajozom alatt :).

      Törlés
  2. Tudom, hogy ez nem a blog témája, mégis nagyon szeretem az ilyen témájú posztjaidat. :) Nem azért, mert én bármire is érzékeny lennék, hanem mert remek recepteket osztasz meg és nagyon jó ötletek vannak benne alternatívákra. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már ez is a blog témája :), többek között azért is volt a névváltás, hogy ne csak beauty témára korlátozódjon a blog, hanem bármilyen olyan témáról írhassak, ami minket nőket érdekelhet :). És nagyon örülök, hogy tetszett :)!

      Törlés
  3. Nagyon szeretem Szafi receptjeit (és lisztjeit is, BTW), ki fogom próbálni ezt a pizzatésztát is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viszonylag kevés dolgot próbáltam még tőle, de azt hiszem kicsit jobban körbe fogok nézni a receptek között :).

      Törlés
  4. Szia!

    A pizza az ilyen! :) Ha olajozod is nehezebben jön le, mert a túrótól elég vizes lesz a tészta.
    Én meg szoktam fordítani félidőben, szerintem úgy könnyebb vele bánni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen sejtettem, hogy a túró miatt van az egész, de szerintem a sütőnk is rátesz egy lapáttal. Lehet, hogy legközelebb én is megpróbálom megfordítani :).

      Törlés
  5. Tuti ki fogom próbálni a palacsintarecepteket! :)
    Én néha reggelire eszem felturbózott rántottát, ami inkább omlett mert a felvert két-három tojáshoz adok egy kis tejet, teszek bele felkockázott paradicsomot és paprikát és ha van, akkor lila vagy póréhagymát vagy maradék főtt krumplit. Ez így tényleg eléggé laktató, néha még pici sajtkockákat is teszek a tojáshoz vagy a végén ráreszelem. :)
    Gondolom ilyesmit nem ehetsz a diétád miatt, habár lehet úgy variálni a dolgokat, hogy jó legyen. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szoktam amúgy még extrázni sajttal, de van hogy virslit, sonkát, vagy éppen paprikát is teszek bele. A krumpli az valóban felejtős nekem, de nem is feltétlenül kell már nekem bele, ha amúgy teszek bele/mellé 2-3 dolgot :).

      Törlés
  6. A túró alapú pizzát én is szeretem, ezer éve nem csináltam. Csak egy tipp: a karfiol alapúról hallottál már? :) Még "morbidabbnak" hangzik, de fincsi az is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valaki írta már fentebb, úgyhogy tutira megnézem azt is :).

      Törlés
  7. És nincs a kenyérre valamilyen alternatíva? Nem lehet könnyű teljesen elhagyni. Nem tudom lehet-e kapni gluténmentes kenyeret, vagy gluténmentes lisztkeveréket nálunk. Cukormentes édességekből sokféle elérhető. Biztos lehet rizslisztből vagy más nem búza alapú lisztből kenyeret csinálni, vagy durumlisztből (ami belefér a diétába). Egyik barátnőm külföldön él és a társa gluténérzékeny, szóval ő mindig így főz, és ott mindenféle gluténmentes dolgot lehet kapni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De van sokféle gluténmentes kenyér, bár sajnos nagyon sokban van pl. cukor, ami nagyon felejtős. Illetve van aminek annyira fura íze/állaga van, hogy úgy vagyok vele, hogy akkor inkább nem eszem kenyeret, de annyira nem is hiányzik. De ha mégis, akkor szerencsére van már sokféle gluténmentes termék :).

      Törlés
  8. Nagyon örülök ennek a posztnak, mert próbálok én is változtatni az étkezési szokásaimon, és nagyon jónak tűnnek a receptek mindenképp ki fogom próbálni (főleg a palacsintákat!). Úgyhogy köszi! :) És még sok ilyen posztot! :)

    VálaszTörlés
  9. Az első palacsinta recept nekem is nagy kedvencem. Reggelire általában tojást vagy zabpelyhet eszek valamilyen formában, bár a legjobb a kettő együtt - főleg a zabpelyhes omlett, nyamm! Ez a pizzarecept pedig nagyon jól hangzik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imádom ezeket a kis palacsintákat, mert tökre laktatóak és finomak :).

      Törlés
  10. Nagyon szeretem az ilyen bejegyzéseket. Köszönöm ezt is. Biztos, hogy ki fogom próbálni őket.
    Szeretném megkérdezni, hogy a rántottás képen az üveget honnan szerezted? Már nagyon régóta keresek egy ilyet. Előre is köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne haragudj, hogy csak most írok, de a Tigers Store-ban vettem, Budapesten a Váci utcában van üzletük, meg mintha az Árkádban is nyílt volna, de erre nem esküszöm meg.

      Törlés
  11. hogy is van az, reggelizz úgy mint egy király, szóval ezt a reggelit mindenki megengedheti magának http://bit.do/nyeroactimel , vagy netán az 1 milla

    VálaszTörlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe