Testvérféltékenység, ideális korkülönbség - tapasztalatok és tippek

Nagyon sokan kérdeztek tőlem arról, hogy hogyan alakul Lili és Vince viszonya, hogyan kezelem a testvérféltékenységet, illetve az ideális korkülönbséget. Úgy gondoltam, hogy készítek egy videót, amiben megosztom veletek a tapasztalataimat és a tippjeimet ezekkel a témákkal kapcsolatban. A videót ITT tudjátok megnézni és érdemes először azt megnézni és utána elolvasni ezt a bejegyzést. :)
Viszont miután felvettem a videót, eszembe jutott még néhány tanács, amiről elfelejtettem beszélni a videóban, így arra gondoltam, hogy ezzel a blogbejegyzéssel kiegészítem az ott elhangzottakat.





Tesó könyvek
Nem könnyű feladat felkészíteni egy kisgyereket arra, hogy kistestvére fog születni, de nagyon jó ötletnek tartom az ilyen jellegű meséket, amik kifejezetten gyerekeknek íródtak erre az élethelyzetre. Mi végül nem vettünk ilyen könyvet, mert Lilit akkorban még nem igazán kötötte le a mesehallgatás (bezzeg most :D), de többeknél is láttam, hogy ezek a könyvek, mesék nagyon sokat segíthetnek. Sokan ajánlották a Tesó-ügy című könyvet, illetve az én kedvencem a Kicsi Mimi nagytesó lesz mégpedig azért, mert Lilinek van két Kicsi Mimi könyve és mindkettőt nagyon szereti. Ezen a linken találtok még néhány tippet ilyen mesére.



Egyszerre egy nagy változás
Ha lehet, ne akkor akarjuk közösségbe adni a nagyobbik gyereket, amikor a pici megszületik, vagy na akkora időzítsünk költözést (már amennyiben ez megoldható). Amikor Vince megszületett, akkor én már egy ideje gondolkodtam azon, hogy Lilinek jót tenne, ha heti néhány napot közösségben lenne, de úgy gondoltam jobb, ha ezzel várok néhány hónapot. Egyrészt nem szerettem volna, ha úgy élné meg, hogy megszületett Vince, én pedig egyből lepasszolom őt máshova, hogy egyedül lehessek itthon Vincével. Az, hogy testvére született, önmagában is elég nagy változás az ő életében (is) és nem akartam még egy nagy változást ezzel egyidőben, így vártunk pár hónapot.

Vonjuk be nagyobbat a pici körüli teendőkbe
Próbáljuk meg bevonni a nagyobbik gyereket a pici körül teendőkbe, ha nyitott rá. Kérjük meg, hogy hozzon tiszta pelenkát, vagy dobja ki a koszosat, segítsen a fürdetésnél, tolja a babakocsit, vagy válasszon ő ruhát a picinek. A lényeg, hogy érezze magát fontosnak és hasznosnak. Ha esetleg ebben nem parntner, de van egy kedvenc babája, vagy plüssállatkája, akkor megmutathatjuk azon, hogy hogyan kell pelenkázni, vagy felöltöztetni, esetleg mutassuk meg neki, hogy hogyan tudja cumisüveggel megetetni. Így amíg mi ezeket a tevékenységeket végezzük, addig ő is csinálhatja ugyanezt a saját babájával. És ezért mindenképpen dícsérjük is meg.

Szituációk eljátszása
Ha esetleg a nagyobbik gyereket megviselte az, amíg kórházban voltunk a picivel, nehezen dolgozta fel, hogy otthagytuk néhány napra, akkor segíthet, ha ezt eljátsszuk vele babákkal/duploval/plüssállatokkal. Ez a taktika nem csak ennél a szituációnál, hanem sok másiknál is hasznos lehet, pláne ha már tud beszélni a gyerkőc, de akkor is segíthet, ha még nem.

Egy kisbaba még nem unatkozik
Egy pár hetes csecsemő túl sokmindent nem csinál az evésen és az alváson kívül, így nem is nagyon kell szórakoztatni őt. Ellenben egy nagyobb 3, 5, 7 éves gyerek nagyon is tud unatkozni, így próbáljunk meg minél többet fogalkozni vele és minél nagyobb figyelmet fordítani rá, amikor ez lehetséges a pici mellett. Próbáljuk meg a lehetőségeinkhez képest tartani a nagyobb gyerek napi rutinját, hiszen ez biztonságot és kiszámíthatóságot ad neki. Amíg a pici alszik foglalkozzunk, játsszunk a nagyobikkal, sőt ha szoptatsz és már rutinosan megy, akkor akár közben is lehet pl. gyurmázni, de mesét olvasni mindenképpen.

+1 tipp: babahordozó
Mármint nem az autós babahordozóra gondolok, hanem arra, amiben magadra kötheted az újszülöttet ezáltal lesz két szabad kezed, meg sokkal nagyobb mozgástered és "szabadságod". Különösen hasznos a hordozó, ha van már egy gyerkőc. Én is használtam az első hónapokban és tényleg egy áldás volt. Sokszor úgy mentünk sétálni, hogy Vincét magamra kötöttem, Lili meg jött mellettünk kismotorral, vagy gyalog. Így sokkal jobban tudtam rá figyelni, vagy éppen utána sietni, mint mondjuk babakocsival.
A hagyományos, merev kengurukat semmiképpen nem ajánlom hordozásra, ha lehet, menj el egy hordozóházba, vagy hívj hordozási tanácsadót, aki segít kiválasztani a számotokra optimális eszközt. Én INNEN kölcsönöztem egy Close Caboot és nekünk nagyon bevált.



Remélem hasznos volt ez a bejegyzés és a videó is.
Ha Nektek is vannak hasonló tippjeitek, 
akkor mindenképpen írjátok meg kommentben.


Szandra

You Might Also Like

0 megjegyzés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe