Öt kérdés, öt blogger - Gasztrobloggerek

A visszajelzéseitek alapján úgy tűnik, hogy nagyon szerettétek ennek a sorozatnak az első részét, amiben bloggeranyukákat kérdeztem ITT. Úgyhogy ennek örömére már itt is vagyok a következő a felvonással, amiben öt gasztrobloggert faggatok. Azt hiszem egy nagyon színes és - ha lehet ilyet mondani - változatos társaságot sikerült összehoznom a Ti segítségetekkel, hiszen ezúttal is szavazhattatok Facebookon. Fogadjátok szeretettel az öt gasztrobloggert: Judit (Csak a Puffin), Mariann (Bazsalikomos kert), Zita (Zizi kalandjai), Évi (Anyaként is fitten), Pál (Serpenyő Virtuóz).





1. Elkészülés után kb. mennyi ideig szoktál "stylingolni" egy ételt, mielőtt lefotózod?

Judit (Csak a Puffin)A blogra készülő posztok esetén 10-15 perc lehet a stylingolásra szánt idő. Bár rengeteg tányér, pohár, szalvéta, és egyéb kiegészítő összegyűlt az évek alatt, nem szoktam végigböngészni az összeset, hanem mindig az aktuális kedvencekhez nyúlok, így viszonylag gyorsan össze is tudom állítani a "kompozíciót". Annyi rutinom már van, hogy nagyjából átlátom, mi az, ami érdemes lesz fotózásra, és mi nem, ezért egy világosbarna levesnek például neki sem állok:)  Komoly munkáknál ennél jóval több időt fordítok a stylingolásra, olyankor nem ritka, hogy egy órát is eltöltök egy-egy étellel. Már ha kibírja persze az étel:)

Mariann (Bazsalikomos kert): Ha otthon vagyunk, akkor csak 1-2 percet töltök vele, mert a kislànyaim nehezen bírják a "még ne egyél bele, lefotózom" című mondataimat. :D De ha összegyűlünk a #csajszombat csajokkal vagy Szendeff Lőrinccel nekiállunk fotózni, akkor fél óra simán elmegy mire összeáll a tökéletes kompozíció. Nagyon élvezem az ilyen jellegű időtöltést, nagyon sok kreativitást bele lehet vinni egy-egy képbe. 

Zita (Zizi kalandjai): Ha a Mit eszik a vega gyerek? sorozatához készül a kép a blogomra, akkor tálalom az ételt a fiúknak, közben megkérem a nagyobbik kisfiamat, Ádámot, hogy jöjjön és a tányér mellé tegye le a zsurmi kezeit és már lövöm is a fotót. A styling annyiból áll, hogy mellé teszi Ádám a kezeit, vagy még odarakunk egy vagy két játékot a tányér mellé. :) Viszont, ha külön nagy bejegyzés készül egy ételről, akkor a styling legalább 15 percet vesz igénybe, de ekkor a gyerekeim nincsenek mellettem. Ha ők is otthon vannak, akkor mindenre 3 percem van! :) Amikor még nem voltak gyerekeim, akkor egy szombat vagy vasárnap elkészítettem legalább négy ételt, főztem, stylingoltam, fotóztam és már este is volt, szóval akkor sokkal több időt tudtam rá szánni.

Évi (Anyaként is fitten): Nagyon sok mindentől függ. Van, hogy pár perc elég ahhoz, hogy szépen tudjam tálalni az elkészült ételt, majd fotózni, de néha bizony több idő kell ahhoz, hogy tökéletesen meg legyek elégedve a végeredménnyel. De nem csak a tányèrt kell megkomponálni. Fontos még a háttér és kellékek (amiket folyamatosan bővítek) kiválasztása és van, hogy várni kell a megfelelő természetes fények kialakulására ahhoz, hogy ínycsiklandó képeket készíthessünk.

Pál (Serpenyő Virtuóz): Általában úgy alakítom a körülményeket, hogy mire az étel elkészül a díszlet már a helyén legyen, és csak a tányér kerül a már megterített asztalra. Persze néha ekkor derül ki, hogy a fények nem úgy esnek oda, ahogy elképzeltem, és kezdhetem előlről az egészet, de ez a szépsége a dolognak! Ez nagyjából 20-30-40 perc előkészületet jelent, de vannak olyan képek is, amihez külföldről rendelek kelléket, így akár több hét is eltelik, mire valóban összeáll a kép.



2. Mi a kedvenc konyhai eszközöd és miért?

Judit (Csak a Puffin)Nem nagyon tudok ilyet mondani. Persze szeretem a saját konyhámban a jól bevált eszközeimmel készíteni az ételeket / sütiket, de nem igazán van olyan eszköz, ami nélkül nem tudnék meglenni. Ha nem ehetnék chili con carnet, túrógombócot, vagy túró rudi tortát, azt sajnálnám, de ha bármelyik konyhai eszközről le kellene mondanom, azt könnyen túlélném.

Mariann (Bazsalikomos kert): Legalább egy jó kés mindig kell hogy legyen nálunk, így ha nyaralni megyünk, akkor is viszem magammal a kedvencemet. Nagyon sok idő, energia és idegeskedés megspórolható vele, ha nem életlen, rossz minőségű kést használ az ember. A másik kedvencem a haltisztító olló. Sokat horgászunk és a hal megtisztítására évek óta ugyanazt az egy ollót használjuk. Az olló egyik külső éle a pikkelyező rész, maga az olló pedig sokkal jobban használható a tisztítás során, mint egy kés.

Zita (Zizi kalandjai): A kedvenc konyhai eszközöm a multifunkciós robotgépem, noha nem használom minden funkcióját. A leggyakrabban turmix készítésére használom, az aprító részét pedig zöldségek aprítására, datolyagolyók és nyers torták készítésére, vagy akár mandulavaj vagy kesudióvaj is készíthető vele, mert annyira erős. Ezenkívül még a citrusprés és a zöldség-gyümölcscentrifuga funkcióját használom viszonylag gyakran. Ez a kis szerkezet nagyon megkönnyíti az életemet a konyhában.

Évi (Anyaként is fitten): A robotgépem és a konyhai mixerem, amik elengedhetetlenek számomra, ha csak a mindennapokat nézzük, de mivel egy gasztroblogot vezetek, sokszor igénybe kell vennem a segítségüket, nem beszélve arról, hogy a kislányom mellett megkönnyítik az életem ezek a háztartási gépek. Szinte nincs nap, hogy ne használnám ezeket az eszközöket, még egy lakatlan szigetre is magammal vinném őket...

Pál (Serpenyő Virtuóz): Jelenleg épp az új gránit bevonatos serpenyőim a top kiegészítők, mivel az egész konyhát nemrég újítottam, így még nincs 1-1 kedvenc. Az új főzőlap miatt szinte minden konyhai edényt le kellett cserélni a repertoárból. Még nem tudom, hogy szeretem-e az új főzőlapot, de azon kívül, hogy szép, nem sok pozitív tulajdonságát találtam meg! (Na jó, egyenletesen lehet rajta forralni a vizet, de macerás takarítani) :) 



3. Volt már olyan, hogy készítettél valamit amiről azt hitted hogy finom lesz, de végül nem olyan lett, mint amilyennek eltervezted?Ilyen esetben mit csinálsz az étellel?

Judit (Csak a Puffin)Viszonylag ritka, mert ha még nem is indul jól, próbálom menteni a menthetőt, és valahogy jobbá tenni. Ha nem sikerül feljavítani, akkor vagy megesszük, és gyorsan elfelejtjük, vagy ha annyira rossz, akkor megy a kukába. De tényleg nagyon ritka az ilyen.

Mariann (Bazsalikomos kert)Nagyon szeretek érzésből sütni-főzni, közben belekóstolgatok, teszek még hozzá valamit. Ez a főzésnél nem okoz gondot, de a sütésnèl adódhatnak problémák. :) Főleg sütikészítésnél, de ilyenkor nem szoktam kidobni, inkább még készítek rá egy krémet, így nem látszik, hogy nem úgy sikerült, ahogy terveztem.

Zita (Zizi kalandjai): Inkább az fordult elő, hogy nem úgy nézett ki az étel, ahogyan elképzeltem, vagy ahogyan az adott recept fotóján kinézett... de ezek is a ronda, de finom kategóriába tartoztak. Nagyon ehetetlen ételt még nem sikerült csinálnom, esetleg csak nem igazán a mi ízlésünknek megfelelőt, ami aztán nem került az ismétlendő ételek közé!

Évi (Anyaként is fitten): Persze, szerintem ez mindenkivel előfordul aki gyakran megfordul a konyhában. Sokat kísérletezem süteményekkel mielőtt kikerül a blogra egy bejegyzés formájában és szinte mindig a férjem a tesztalany. Ő annyival el szokta intézni, ha szerinte nem volt sikeres, hogy nem baj, tejjel jó lesz! 😀

Pál (Serpenyő Virtuóz): Szerintem ez mindenkivel előfordult már, és a kísérletező kedvű gasztrobloggerek, amilyen én is vagyok, nem egyszer futnak bele ilyenekbe. :) Persze sok családi receptet főzök újra, valamint én is találok ki recepteket, illetve ötleteket nézek hozzá a neten. Sok külföldi oldalról szoktam fordítani recepteket, és ha nincs 1-1 különleges hozzávaló azt megpróbálom itthon elérhetőekkel helyettesíteni. Na ebből szokott érdekes végeredmény kisülni! :)



4. Ha csak egyetlen egy ételt ehetnél életed hátralévő részében, mi lenne az és miért pont ezt az ételt választottad?

Judit (Csak a Puffin)Málnás cheesecake brownie-t (recept ITT) ennék: ebben benne van (majdnem) minden, amit imádok egy sütiben. Csoki, málna, brownie, cheesecake.... isteni finom. Amikor pár éve felfedeztem, egyből tudtam, hogy ez nagyon jó lesz, és tényleg így is lett, azóta sem nagyon találtam ennél jobb sütit. Úgyhogy, ha csak ezt ehetném egész életemben, valószínűleg nagyon boldog lennék. :D 

Mariann (Bazsalikomos kert)Valamiért a paprikáscsirke nokedlivel és uborkasalátával ugrott be elsőnek. Időigényes étel, kevés helyen ettem eddig igazán finomat, de ha jól van elkészítve, nem bírom abbahagyni.

Zita (Zizi kalandjai): Ha főtt ételről van szó, akkor az úgynevezett Buddha tálat említeném, ami azt jelenti, hogy 3, 4 vagy akár 5 féle finomság kerül a tányérra... például főtt citromos kakukkfüves quinoa, mellé párolt brokkoli, tepsiben sült füstöltpaprikás édesburgonya kockák, pirított fokhagymás füstölt tofu kockák, egy kevés paradicsom, aprított lilakáposzta, szeletekre vágott citromsárga kaliforniai paprika, avokádókrém és mindez meglocsolva egy citromos tahini öntettel. Ha ezt vizionáljuk, akkor egy csodaszép szivárvány színű tápanyagokban gazdag ételt kell látnunk magunk előtt. :) Szerintem lenyűgöző a látvány, az ízekről már nem is beszélve. Ha pedig nyers zöldséget vagy gyümölcsöt kell választanom, akkor nem tudok egyet választani, mert több kedvencem van: avokádó, fokhagyma (persze nem magában, hanem ételben), paradicsom, őszibarack és görögdinnye!

Évi (Anyaként is fitten): Egyértelműen a kijevi jércemell! Még szülés után is ezt készítette nekem Anyukàm, bármikor meg tudom enni. Imádom, ahogy a fűszervaj kifolyik belőle amikor felvágom, szinte mindig köret nélkül eszem, annyira szeretem az ízét. 

Pál (Serpenyő Virtuóz): Nagyon nehéz választani, mert rengeteg finomságon nőttem fel, és nagyon változatosan étkezem általában. Viszont ha mégis választanom kellene, szerinem a Sushi nyerne, ebben biztos vagyok! :) Tudom nem egy hétköznapi étel nálunk, de egyszerűen megunhatatlan! Ezer féle variáció létezik, a lazacostól az epresig, szóval biztosan nem unnék rá egyhamar!



5. Van olyan (sztár)szakács, akivel szívesen főznél együtt? Ki az és miért ő?

Judit (Csak a Puffin)Biztos izgalmas lenne egy napot eltölteni Jamie Oliver mellett, mert kíváncsi lennék, hogy menedzseli az életét, de most épp a The Fabulous Baker Brothers testvérpár az, akikkel legszívesebben főznék - még ha ők nem is olyan nagy sztárok, akkor is. Ők ugyanis egyik műsorukban Anglia legszebb vidékeit járják be, és annyira tetszik az a közeg, amiben főznek, és amerre járnak, hogy velük szívesen főznék. Valószínűleg Dominique Ansel meghívásának sem mondanék nemet, aki New York-ban él és nemrég a világ legjobb cukrászának választották (ő a cronut "atyja" is egyébként). Biztos nagyon sok okosságot elleshetnék tőle. Ráadásul New York-ban, ami a vidéki Anglia mellett szintén a szívem csücske. :)  Ó, és szívesen végigfőzném Olaszországot az Antonio Carluccio-Gennaro Contaldo párossal.

Mariann (Bazsalikomos kert): A magyar gasztronómiában több séf is van, akinek imádom a stílusát. Bár Hernyák Tomi (Hernyák Birtok, Etyek) nem a klasszikus értelemben vett szakács, nagyon szeretem és tisztelem, amit képvisel és alkot. Az instagramon egyébként több olyan embert is követek, akikkel szuper lenne egyszer egy közös munka! Ilyen például Nagy Zita (Zizi kalandjai), akivel nemrég találkoztam először egy rendezvényen, ahol kaptam tőle egy dedikált példányt a legújabb könyvéből. Nagyon szeretem a receptjeit és azt is, amilyen formában tálalja azokat! Nagyon élvezném azt is, ha az "instagram barátokkal" közösen főzhetnénk együtt, mindenki belerakva a saját stílusát, tudását. 

Zita (Zizi kalandjai): Egyszer szívesen csinálnék közös főzős videót Jamie Oliver-rel a FoodTube csatornájára. Vicces lenne, bár szerintem nagyon izgulnék. Jamie egy legenda, szóval azért főznék vele, mert a kezdetek kezdetén nagy hatással volt rám, segített abban, hogy elkezdjek főzni. Ha viszont bloggert választanék, akkor a svéd-dán Green Kitchen Stories párossal, David-del és párjával, Luise-zal, valamint a 3 gyerekükkel főznék közösen (vinném a páromat és a gyerekeket én is), vagyis az ő skandináv stockholmi konyhájukban szeretnék egyszer vendégeskedni és egy óriási vegán terülj-terülj asztalkám szerű ebédet összedobni! :) Nagyon inspiráló számomra az ő munkájuk. 

Évi (Anyaként is fitten): Széll Tamás. Lenyűgöz a profizmusa, amilyen precizitással készíti az ételeket az számomra csodálatos. Igyekszem minden vele készült riportot megnézni, rengeteget tanulhat tőle az ember. Remélem nemsokára az éttermébe is eljutok, és ha egyszer közösen főzhetnék vele, akkor nagy álmom válna valóra! 

Pál (Serpenyő Virtuóz): Ha választanom kellene én Borbás Marcsira tenném le a voksom. Minden tévében található műsorát néztem mikor kicsi voltam, és példaként tekintettem rá, hiszen olyan szép helyeken jár miközben finomakat főz, és kóstol! Külföldiek közül Oprah vagy Martha Stuart lenne a választottam, mert elragadó személyiség mindkét hölgy, és biztos vagyok benne, hogy sokat tanulhatnék bármelyiküktől!





Ezúton is köszönöm az öt gasztrobloggernek, hogy válaszoltak a kérdéseimre. :)

Ti pedig írjátok meg vagy itt, vagy Facebookon kommentben, hogy
milyen bloggereket (pl. könyves, lakberendező, divat? stb) 
faggassak a sorozat következő részében.


Szandra






You Might Also Like

1 megjegyzés

  1. edzők?
    sok kis edzőblogger van, akik erdekesek lehetnek. A barátnőm például:
    http://matenoemi.hu/

    VálaszTörlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe