Elég a hallgatásból! Törjük meg a csendet! | Személyes


Fontosnak tartom, hogy a blogomon időről időre komolyabb témáknak is teret adjak - pláne olyanoknak, ami minket nőket érinthet. Bízom benne, hogy ez a mostani bejegyzés minél több nőhöz eljut és ha csak egyvalakit is hozzásegítek ahhoz, hogy felismerje magán egy nőgyógyászati betegség tüneteit és szakemberhez forduljon vele, akkor már megérte megírnom.
Néhány éve írtam Nektek arról ITT, hogy endometriózist diagnosztizáltak nálam. Emlékszem mennyire rémisztően hangzott ez a szó első hallásra, hiszen azelőtt soha nem is hallottam erről a betegségről. Aztán ahogy egyre többet olvastam és tudtam meg róla, úgy lett még ijesztőbb az egész. Mondhatni, hogy én eddig viszonylag "jól" megúsztam a dolgot két műtéttel, hormonkezeléssel és egy lombik beavatkozással, ami hála az égnek első nekifutásra sikeres volt és az "eredménye" éppen békésen szunyókál az ágyikójában. 
Viszont mivel nálam a legsúlyosabb stádiumot diagnosztizálták anno, így nem dőlhetek hátra, mert sajnos van rá esély, hogy kiújul nálam a betegség... Ennek megelőzése érdekében jelenleg is gyógyszert szedek, diétázom és sportolok, próbálok minél kevesebbet stresszelni és természetesen félévente kontrollra járok, hogy ha netán mégis kiújulna, akkor időben elkapjuk. 
Igen, sajnos ez egy ilyen alattomos betegség, ami nem úgy működik, hogy ha egyszer "rendbetették" az embert, akkor ennyi volt és örökre búcsút mondhatunk neki... Éppen ezért szeretném felhívni a figyelmet rá és arra, hogy nem szabad elbagatellizálni azt, ha nagyon fájdalmas a menstruációd; ha annyira rosszul vagy, hogy nem tudsz suliba menni, vagy dolgozni. Ha nem diagnosztizálják és kezelik időben az endometriózist, akkor nem "csak" meddőséget okozhat, hanem sajnos átterjedhet különböző szervekre, ami komoly és súlyos következményekkel járhat.

Idén március 19-én rendezik meg az Endometriózis Világnapját, ez alkalomból az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány idén ismét egy szélesebb körű ismeretterjesztő kampánnyal, és a rendezvény napján programokkal készül. Most szeretném megosztani Veletek az általuk készített ismertetőt a betegségről, a végén pedig néhány programot is ajánlok Nektek.

Az endometriózis egy komplex ösztrogénfüggő autoimmun nőgyógyászati kórkép, a méh belsejét képző nyálkahártya (endometrium) a méhen kívüli elhelyezkedését és fennmaradását jelenti.
Az endometriózis okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli belső és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is.
Kialakulásának oka: az orvostudomány mai állása szerint: jelenleg ismeretlen, bár több elmélet is létezik, ezek közül egyik sem ad magyarázatot valamennyi esetre.

Az endometriózis
· NEM rákos megbetegedés
· NEM rosszindulatú megbetegedés
· NEM fertőző betegség
· NEM szexuális úton terjedő betegség
· NEM jelenthető ki, hogy a túl vékony vagy molett nők betegsége

DE
· döntően a fiatal, termékeny életkorban lévő nőket érinti (25 és 35 év között)
· a betegséget már egészen fiatal lányoknál (akár 10-12éves kortól), illetve 35-40 év feletti nőknél is diagnosztizálták
· 25-35 év közötti nők 10 százalékát, vagyis minden tízedik nőt érint ma Magyarországon
· világszerte 70 millió, Magyarországon több, mint 200.000 nőt érint
· a meddőség egyik vezető oka
· az endometriózissal küzdő nők, a tüneteik okán kiesnek a munkából, az életminőségük jelentősen romlik, amennyiben nem diagnosztizálják időben vagy nem kapnak megfelelő kezelést
· a fájdalmas menstruációtól szenvedő nők közül minden másodiknak endometriózisa van!

Aki pedig szeretne picit jobban is belemélyedni a témába, annak íme néhány program:
Endometriózis konferencia online közvetítéssel Ördög Nóra vezetésével 2016. március 16. szerda 18:00-20:00, facebook esemény ITT
Élőben követheted Dr. Fülöp István endometriózis specialista orvos, Árvai Nóra pszichológus, endometriózisról szóló könyvek szerzője, és betegségből gyógyult pácienseink beszélgetését. Az est házigazdája Ördög Nóra, akinek rövidesen megjelenik meddőségről írt könyve és azért vállalta az est vezetését, mert célja, hogy a gyakran meddőséget okozó női betegség érintettjei minél hamarabb jussanak el megfelelő endometriózis centrumokba, ezáltal elkerüljék a betegség visszafordíthatatlan szövődményeit, többek között a meddőséget.

- Endometriózis Világnap/Endomarch 2016 Budapesten az Anker Klubban - 2016. március 19. szombat 13:00-18:00, facebook esemény ITT, a rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött (info@noiegeszsegert.hu)
Csatlakozz Te is és tudd meg, mi is az az endometriózis, vagy ha már érintett vagy, tudj meg még többet erről a Téged is érintő egészségügyi kihívásról, hallgasd meg szakértők előadását és találkozz sorstársakkal!

- Endoklub a SOTE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán havonta egyszer, az aktuális időpontért és programért érdemes követni az Endometriózis Magyarország facebook oldalt ITT 
Havonta egy alkalommal INGYENES klubnapot szervez a Klinika Endometriózis Centruma és az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, ahol hónapról hónapra a női egészséget érintő témákkal foglalkozunk, különös tekintettel az endometriózisra. A kb. két órás program a témától függően fél-egy órás előadással kezdődik, szakértő bevonásával, majd kötetlen beszélgetés következik, ahol mindenki felteheti a témával kapcsolatos kérdéseit.

További tudnivalókért és aktuális programokért a témában érdemes követni az Endometriózis Magyarország facebook oldalt ITT.



Ha bármi kérdésetek van a témával kapcsolatban,
akkor egészen nyugodtan írjatok nekem kommentben, facebook 
üzenetben vagy emailen is!


Szandra


You Might Also Like

3 megjegyzés

  1. Habár én egészséges vagyok, világ életemben erős volt az immunrendszerem, még beteg se nagyon szoktam lenni, nagyon értékelem azokat, akik valamilyen betegséggel küzdve felhívják rá a figyelmet, és tesznek azért, hogy odafigyeljünk az ilyesmikre, mert talán több áll a háttérben mint ez esetben nehezen viselhető menstruáció. Nagyon jó ilyet is olvasni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett. Sajnos még mindig sokan nem tudnak a betegségről és azt hiszik, hogy normális, ki sem tudnak kelni az ágyból menzesz idején és hasonló. De sajnos sokszor a nőgyógyászok is tesznek rá és ez még szomorúbb.

      Törlés
  2. Nagyon örülök, hogy erről a témáról írtál. Sajnos én is endometriózissal küzdök, szintén a legsúlyosabb stádiumban, hólyag és bélérintettséggel. Évek óta hormonokat kapok, így tünetmentes vagyok. Nagyon fontosnak tartom,hogy ezzel a témával foglakozzon minden olyan nő, aki fájdalmas menstruációval küzd. Határozottan kijelenthetem, ha már 12 évvel ezelőtt (amikor a panaszaim elviselhetetlenek lettek), ha lett volna segítség, vagy olyan portál ahol erről a betegségről felvilágosítást lehet kapni, akkor előbb fordulok újabb és újabb nőgyógyászhoz (mert sajnos nem minden orvos tud eleget az endometriózisról), így talán nem lett volna ilyen súlyos az állapotom.
    Köszönöm minden nőtársam nevében a felhívást!Tényleg elég a hallgatásból!
    Bea

    VálaszTörlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe