Karácsonyi gondolatok | Személyes

Ha tartanék egy nem reprezentatív felmérést, hogy kinek milyen a tökéletes a karácsony, kinek mitől szép az ünnep, biztos, hogy rengeteg különböző választ kapnék: valakinek attól, ha jókat ehet, valakinek attól, ha megkapja a hőn áhított és régóta kiszemelt ajándékot, valakinek talán attól, ha napokig süthet-főzhet és készülhet az ünnepre, de biztosan lenne olyan is akinek attól, ha elvonulhat egy szállodába és pihenhet. Persze ezek is fontosak, de mindez csak körítés, amit ki lehet posztolni és meg lehet mutatni a világnak és mesélni róla az ünnepek után.
Már-már közhelynek számít, hogy "a karácsony a szeretet ünnepe", meg az is, hogy "nem csak karácsonykor kell szeretni egymást" és egy így is van. Viszont sokszor természetesnek veszünk dolgokat, vagy nem tulajdonítunk nagy jelentőséget nekik, egészen addig, amíg nem történik valami váratlan, vagy meg nem tapasztalunk valami olyasmit, amit addig nem, és ezáltal kicsit átérezzük mások helyzetét és talán átértékeljük a dolgokat. 
Mindig is fontos volt számomra a karácsony, amit mindig is a családommal töltöttem és valahogy olyan természetes volt az egész, hogy együtt vagyunk. Egészen tavaly karácsonyig, amikor is pontosan december 24-én délután kórházba kerültem. Soha nem volt még olyan szörnyű karácsonyom, mint akkor és nem azért, mert nem ehettem anyukám finom főztjéből, vagy mert lemaradtam az ajándékozásról... Hanem mert egyedül voltam (leszámítva persze Lilit, aki a pocakomban rugdalódzott :). Hiába voltak mások is rajtam kívül a kórteremben, mégis magányos voltam, hiszen nem volt ott a férjem, a szüleim, a családom, a szeretteim. Akkor és ott átértékeltem a dolgokat, hogy mennyire nem magától értetődő az, hogy az ember a szeretteivel töltheti az ünnepet, hiszen bármikor történhet valami váratlan... És belegondoltam abba is, hogy mennyire szörnyű lehet azoknak, akik talán már hetek, hónapok, vagy akár évek óta egyedül élnek, vagy régóta kórházban vannak... akiket talán soha senki nem látogat, vagy már a sokadik karácsonyukat töltik magányosan és ettől annyira összeszorult a szívem. Igazából akkor döbbentem rá, hogy tényleg értékelni kell azt, ha az ember a családjával, illetve olyanokkal ünnepelhet, akiket szeret, mert tőlük és velük együtt lesz igazán szép az ünnep.
Éppen ezért túl kell lendülni és nem szabad bosszankodni azon, ha mondjuk ferde a karácsonyfa, szétrepedt a bejgli, netán egy kicsit odaégett a töltött káposzta, vagy egy csúnya karácsonyi pulcsit kaptál ajándékba. Nem ez a lényeg, éppen ezért nem szabad hagyni, hogy ilyen apróságok és mulandó dolgok beárnyékolják az ünnepet. Inkább mosolyogj egyet és gondolj arra, hogy ez is egy emlék, ami talán évek múlva mosolyt csak majd az arcotokra, hiszen az emlék az örök. Az ünnepet megelőző rohanás és őrület után karácsonykor érdemes kicsit megállni és időt szakítani arra, hogy hálát adjunk azért, amink van és nem azon sopánkodni, hogy mi az, ami nincs. Próbáljuk meg lelassítani az időt és kiélvezni a szeretteinkkel töltött meghitt perceket. Jól raktározzuk el ezeket, hogy a következő év során elő tudjuk venni őket, ha feszültség, vagy nehézség adódik.



Mindenkinek mástól szép az ünnep és én azt kívánom, hogy a Tietek legyen olyan, amilyennek szeretnétek, bárhol, bárhogyan és bárkivel is ünneplitek. 
De mindenek előtt legyen áldott, békés és boldog a karácsonyotok!

Szandra


You Might Also Like

16 megjegyzés

  1. Érdekes volt ezt olvasni, és gyönyörű a kép rólatok. Boldog karácsonyt! *-*

    VálaszTörlés
  2. Boldog Karácsonyt nektek Szandra immáron hármasban! :) Mi már második éve csak szűk családi körben ünnepelünk, mert nem úgy alakultak a tágabb családdal a dolgok, hogy szívesen gyűlnénk össze, de ez így is jó, van legalább három nap pihi :)

    VálaszTörlés
  3. Teljesen igazad van :) Boldog karácsonyt kívánok nektek :)

    VálaszTörlés
  4. Boldog Karácsonyt Kívánok Nektek!!!!

    Én sajnos dolgozom Szenteste és Karácsony 2. napján. (ilyen az ápolók élete) :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon boldog karácsonyt Nektek! :)

    VálaszTörlés
  6. Csodálatos kis család vagytok, Szandra! :)
    Nagyon boldog karácsonyt nektek!
    :) <3

    VálaszTörlés
  7. Boldog karácsonyt kívánok én is nektek! Érdekes és gyönyörű megfogalmazás volt ez a karácsonnyal kapcsolatban, ezért is vagy te a kedvenc bloggerem! <3 <3 :) :)

    VálaszTörlés
  8. De jó írás és fotó! Boldog ünnepeket!

    VálaszTörlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe