Sminkelés kezdőknek 4.- Ecsettisztítás

Sorozatom következő részében szeretném megosztani veletek, hogy én hogyan tisztítom a sminkecseteimet. Kétféle tisztítási technikát is be fogok mutatni Nektek: egy gyorsabbat, meg egy valamivel hosszabb, viszont jóval alaposabb módszert. Szerintem ez megint egy olyan poszt lesz, ami nem csak kezdőknek lesz hasznos, vagy legalábbis remélem :).
Szóval nézzük hogyan tisztítom én az ecseteimet.
1. Gyors tisztítás

Az előre leszögezném, hogy nem használok professzionális ecsettisztító folyadékot. Ez nem tudatod döntés, egyszerűen így alakult, és mivel anélkül is tökéletesen meg tudom tisztítania az ecseteimet, így teljesen feleslegesnek tartom több ezer forintot kiadni egy ecsettisztító folyadékért.
A gyors tisztítás akkor lehet hasznos, ha pl. kevés, csak 1-2 szemhéjpúderecseted van, de mondjuk olyan sminket készítenél, amihez több különböző színű szemhéjpúdert is használni akarsz. De akkor is tisztíthatod így az ecseteket, ha éppen időd alapos tisztításra, a semminél ez is sokkal jobb.

Mi kell hozzá:
- kis műanyag tálka
- sebbenzin (gyógyszertárban kapható, kis üveges, kb 2-300 Ft)
- papírtörölköző

Hogyan csináld?
Ezt érdemes jól szellőző helységben csinálni, mert a sebbenzin eléggé büdös. A kis műanyag tálkába önts egy kevés sebbenzint, majd ebbe nyomkodd bele az ecset fejét, és már látszik is, ahogy oldódik ki a festék. Ezután a több rétegbe összehajtogatott papírtörölközőn húzd át többször az ecsetet (csinálj úgy, mintha festenék a papírra). Látni fogod, hogy a festék ottmarad a papírtörölközőn. A folyamatot egészen addig kell ismételni, amíg a papírtörölközőn nem hagy nyomot az ecset.

Miért jó ez a módszer?
Ennek a módszernek az előnye, hogy gyorsan megvagy vele, ráadásul a sebbenzin hamar elpárolog, így pár perc múlva újra használhatod az ecsetet. Illetve állítólag így fertőtleníted is az ecseteidet, de erről megoszlanak a vélemények, több helyen olvastam többfélét ezzel kapcsolatban.


2. Mélytisztítás

Vagy alapos tisztítás, kinek hogy tetszik. Ezt kb 2-3 hetente szoktam csinálni, illetve hát attól függően, hogy mennyire voltak használatban az ecseteim, akár gyakrabban is. Ilyenkor gyakorlatilag az összes ecsetemet "nagymosásnak" alá.

Mi kell hozzá:
- babasampon (pl. Johnson&Johnson): ha a baba finom hajacskájának jó, akkor az ecsetnek is az lesz :)
- kímélő, fertőtlenítő folyékony szappan: ez a fertőtlenítés miatt kell
- törülköző

Hogyan csináld?
Vagy a mosogatónál, vagy a mosdónál szoktam csinálni. Nyomj egy fél borsónyi mennyiséget a tenyeredbe a babasamponból és a szappanból. Ezután fogd az ecsetet, engedj langyos vizet a csapból, és az vizezd be az ecset fejét. Nagyon figyelj arra, hogy az ecset feje mindig lefele nézzen, és arra is, hogy a fémrészt/a nyelet lehetőleg ne érje víz. Ugyanis ha belefolyik az ecset belsejébe, akkor feloldhatja a ragasztót, és akkor bizony elkezd hullani az ecset szőre...
Szóval bevizezed az ecset fejét, majd szépen kezdd el beledolgozni a tenyeredben lévő sampon+szappan keverékébe, simítgasd a tenyereden az ecset fejét. Látszódni fog, hogy habosodik, illetve hogy oldódik ki belőle a festék.
Ha már eléggé habos, akkor szépen nyomkodd ki az ecset fejéből a habot, majd utána langyos vízzel jó alaposan mosd ki. Ezután nyomkodd ki vizet is az ecsetből. A nagyon sűrű, tömött ecseteknél általában ezt az egész folyamatot többször is meg kell csinálni, főleg alapozó és púder ecseteknél.
Ha kimostad az ecseteket, akkor fogd a törülközőt, tedd száraz helyre (de semmiképpen sem radiátorra) és egy részét görgessétek fel, így tulajdonképpen lesz egy magasabb része. Ezután fektesd rá az ecseteket úgy, hogy a nyele a felgörgetett, magasabb részen legyen, a feje pedig az alacsonyabb részen. Hogy ez miért jó? Mert ha netán mégis belement valamennyi víz az ecsetbe, akkor így szépen ki tud csorogni belőle.

Miért jó ez a módszer?
Mert ezzel tényleg alaposa kitisztítod az ecseteidet. A babasampon ápolja az ecset szőrét, a fertőtlenítő kézmosó pedig fertőtleníti az ecsetet, hiszen a bőrödről igen sok baci kerülhet át az ecsetre.


És végül itt egy képes bemutató, amin szintén kétféle ecsettisztítást láthattok:

You Might Also Like

5 megjegyzés

  1. szerintem a benzines tisztítást ne csinálad mert nagyon sokaknak szétment tőle az ecsete egy idő után..

    VálaszTörlés
  2. Kb egy éve alkalmanként csinálom a sebbenzines tisztítást, tehát nem gyakran, de semmi baja nincs az ecseteknek, tökéletes állapotban vannak, nem hullik meg semmi. Szerintem az akkor árthat, ha túlzásba viszi az ember, meg lehet az sem mindegy, hogy természetes szőrből készült ecseteket, vagy szintetikusat tisztítasz vele, nekem szinte csak szintetikusak vannak, és azoknak egyelőre semmi baja.
    De azért köszi :)!

    VálaszTörlés
  3. ja értem akkor úgy valószínű nem árt nekik :)
    csak sokaknál olvastam hogy az essence pirosító ecsetük szétesett..nekem pedig mióta megjelent azóta megvan sértetlenül..nálam egyféle ecset ment szét, az egy kabuki volt, de azis csak azért mert egyszerűen ahhoz hogy kilehessen tisztítani ahhoz szétkellett hajtogatni hogy belülről is kijöjjön..egyedül ezeknek a tisztításával állok hadilábon..

    VálaszTörlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe