Vásárolni esztelenül?


Lehet, hogy ez a poszt picit furcsa lesz egy olyan lány tollából aki divat/beauty blogot ír, de gondoltam megosztom veletek a ruhavásárlással kapcsolatos gondolataimat.
Szóval mindig amikor beköszönt a következő évszak/szezon- jelen esetben az ősz-, cikkek és posztok tömkelegét olvasom arról, hogy most akkor rohanjunk a ruhaboltokba, és mindenképpen szerezzük be ezt, meg azt, meg amazt, mert ez lesz a szezon színe/fazonja/mintája, és ha ez nincs meg a mi ruhásszekrényünkben, akkor már nem is leszünk menők...


Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy nem szeretek egy-egy újabb, az adott szezonban divatos és trendi ruhadarabot beszerezni, és picit felfrissíteni vele a gardróbomat, de pl. most nyáron nem pakoltam tele neon színekkel a ruhásszekrényemet, mert amennyire divatos volt most nyáron, annyira ciki lehet mondjuk jövőre. Én jobban szeretem az univerzális, "örök" érvényű holmikat, amiket újra és újra fel lehet venni, mert nincs olyan színe, vagy mintája, ami a következő szezonban már ciki lehet.
Szeretem hordani és kihasználni a ruhásszekrényben lévő holmijaimat, és nem csak halmozni őket egymásra, hogy aztán legyenek akár olyan darabok is, amikről el is feledkezem, vagy egy év múlva rájövök, hogy "jé, van egy ilyen felsőm is", de még nem is volt rajtam egyáltalán (azt nem mondom, hogy ez még soha nem fordult velem elő, de nem jellemző). Egyrészt így nem lesz tele a szekrényem olyan ruhákkal, amiket alig használok, vagy mire felvenném őket, már ki is mentek a divatból. Másrészt meg ez valahol tudatos vásárlói magatartás is, hiszen nem vásárolok mindent össze-vissza, ami költséghatékonysági szempontból sem utolsó. Biztosan vannak olyanok, akik megtehetik, hogy minden szezon elején gyakorlatilag lecserélik a ruhatárukat, meg nyilván majd ha nyerek a lottón, akkor én sem fogok azon gondolkozni, hogy mit vegyek meg, de addig is azért megfontolom, hogy miket veszek, mire költök, és igyekszem ésszerűen vásárolni.
Sok basic darabom van, amiket fel lehet dobni karkötőkkel, kendőkkel, sálakkal, övekkel. Rengeteg kiegészítőm van, amikkel a "régebbi", vagy akár egyszínű, egyszerű alap ruhadarabokat, szetteket is fel lehet dobni, és divatossá lehet tenni. A kiegészítőkkel viszont nem fukarkodom és szeretek mindig újabbakat venni, az adott szezonban divatos darabokat is: imádom a kendőket, sálakat, és a karkötőket minden mennyiségben. Nyilván egyébként olcsóbb is egy karkötőt, vagy kendőt venni, mint mondjuk egy felsőt, viszont a karkötő és a kendő jobban kihasználható, hiszen ha jól választom meg, akkor több mindennel tudom használni és hordani.
Ettől függetlenül azért mindig beszerzek 1-2 olyan ruhadarabot is, ami éppen aktuálisan divatos, de nem halmozok fel belőle készleteket. Most pl. nagyon tetszenek a szegecses holmik, úgyhogy szerintem biztosan veszek 1-2 ilyen felsőt, vagy ami még olcsóbb, rendelek szegecset és DIY csinálom magamnak szegecses felsőt/nadrágot/cipőt, vagy amihez kedvem van.

Ti hogy álltok ezzel a kérdéssel?

You Might Also Like

8 megjegyzés

  1. Teljesen egyetértek veled! Én sem vagyok az a fajta aki eszetlenül vásárol ruhákat. Talán csak a sminkes cuccokban szállok el néha, de azt is inkább a leárazásokkor teszem :) A DIY pedig nagyon jó dolog tud ám lenni. Nem csak szegecsekkel, hanem masnikkal is ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyjából így vagyok mint Te. A DIY-t pedig mindenképpen ki kell próbálnom- mármint eddig is csináltam már ezt-azt, de lehet ezt még fokozni :)!

      Törlés
  2. Kedves Szandra ! Örültem ennek a bejegyzésednek, mert biza ez a mértékletes, higgadt és igen bölcs hozzáállás elég ritka manapság.
    Nem tagadom: nekem volt mániás-vásárlós korszakom. Ennek persze lelki eredetű oka volt, nem a fékezhetetlen divatmániám. Amikor ez elmúlt, kipakoltam a szekrényem, és cca. 4 db (azaz négy darab) hatalmas méretű (a legnagyobbra gondolj) IKEA papírdobozt megtömtem a nemkell-nemhordom-nemtetszikmár-nemdivatos ruhadarabokkal. Ott álltam és majdnem elbőgtem magam, hogy ezeknek a rongyoknak/táskáknak/cipőknek az árából minimum Las Vegasig elrepülhettem volna. Meg vissza. Két hét ott-tartózkodással !!! :-)
    Azóta észhez tértem. Minimál stílusú, többnyire egyszínű alapdarabok, és ugyanúgy mint Neked, sok-sok kiegészítő alkotják a ruhatáramat. Nem mondom, hogy néha nem jön velem haza egy-egy furfangos felső vagy szoknya, de sokkal többször előfordul, hogy visszaakasztom a próbált ruhát az üzletben, a helyére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a hozzászólásodat! Bizony ez egy komoly probléma egyébként, amiről Te írtál, de sokan fel sem ismerik, így el sem jutnak oda, hogy megpróbáljanak tenni ellene és kilábalni belőle, de örülök, hogy Neked sikerült :)!

      Amúgy én is pontosan ugyanígy vagyok mint Te, rengeteg alapdarabom van, alapszínekben, meg sok-sok kiegészítő, amikkel aztán mindig az adott alkalomhoz illővé tudom varázsolni ezeket az alapdarabokat. Néha azért elcsábulok én is, de sokszor már az üzletben rájövök, hogy az a blúz éppen csak egy hirtelen fellángolás, és lehet ha megveszem, mire hazaérek, már azt sem fogom tudni, miért vettem meg :D.

      Törlés
    2. Szandra ! Írtam Nettinek is (Szügyő-blog), hogy elnézést, amiért én vagyok a névtelen Marcsi, de sehogy nem tudom beállítani a profilomat.
      A guglival próbálkoztam, valamit elbénáztam, így gondoltam, hogy aláírom inkább a nevem - ez a legegyszerűbb. :-)
      Egyébként gratulálok a blogodhoz, nagyon színvonalas (őszintén szólva MA találtam rád, ez az oka, hogy szeptemberi posztokhoz most írok hozzászólást). :-)
      Üdv: Marcsi

      Törlés
    3. Jav: nem Szügyő, hanem Szütyő (már csápolni sem tudok... ejjjj)

      Törlés
  3. Jaj, elfelejtettem aláírni az előbb:
    Marcsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marcsi, nagyon örülök Neked, és a kommentjeidnek, és annak is, hogy tetszik a blogom :)! Üdv itt, remélem sok hasznos dolgot, érdekességet, szépséget találsz itt :)!

      Törlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe