Sminkelés kezdőknek 2.- Sminkecsetek

Amikor először kezdtem komolyabban érdeklődni a sminkelés iránt, tudtam, hogy előbb- utóbb be kell szereznem pár jó kis ecsetet. De amikor megláttam, hogy mennyiféle különböző ecset van, kezdőként egyszerűen elvesztem, fogalmam sem volt, hogy melyik pontosan mire is való, és igazából nekem melyikre is lenne elsősorban szükségem.
Ebben a posztban a saját ecseteim segítségével mutatom be a leggyakoribb ecsettípusokat, illetve a végén lesz egy kis "összegzés", hogy annak, aki most kezd sminkelni, annak mely ecseteket érdemes elsők között beszerezni. Azt azért hozzátenném, hogy az ecsetek többsége többfunkciós is lehet, vagyis nem kizárólag arra lehet használni, amire a nevük alapján hivatottak.


Púderecsetek

A púderecsetek általában nagy fejű ecsetek, amik a laza porpúderek, és préselt kőpúderek, kompakt púderek felvitelére hivatottak. Ezen kívül használhatjuk őket bronzosításra az egész arcon, vagy csillámpúder felvitelére a dekoltázson.
A képen látható ecsetek balról jobbra: Catrice, elf, Sigma, Real Techniques. Ez utóbbi igazából egy pirosító ecset, de mivel elég nagy a feje, így bátran használható púderezésre.

Alapozóecsetek
Az alapozó ecset lehet lapos, vagy akár kerek fejű, lekerekített végű, tömött vagy éppen lazább, ki mit szeret jobban. Viszont alapozáshoz érdemes inkább szintetikus, tehát nem természetes szőrből készült ecsetet használni, mivel a folyékony és krémes alapozók károsíthatják a természetes szőrből készült ecseteket. Én lapos ecsettel kezdtem még anno, aztán váltottam a kerek fejűre, és egy ideje szinte már csak és kizárólag a képen jobbról második Sigma ecsetet használom alapozásra. Ennek nagyon sűrű, tömör feje van, amivel gyönyörűen és egyenletesen fel lehet vinni az alapozót, egyszerűen tökéletes.
A képen látható ecsetek balról jobbra: Real techniques, Sigma, Douglas alapozó ecset, illetve a két utolsó Sigma. Mivel pl. a Sigma lapos alapozóecsetnek elég pici feje van, így remekül lehet szem alá korrektor felvitelére alkalmazni, a Real techniques ecsetet pedig krémpirosítóval való pirosításra is lehet használni.

Pirosító/bronzosító/kontúrozó/highlighter ecset
Ezt a három ecsetet egy kalap alá vettem. A lényeg, hogy ezzel az ecsetfajtával nem az arc egészén, hanem kisebb területen dolgozunk, így ezekre a funkciókra (pirosítás, bronzosítás, kontúrozás, highlighterezés) mindenképpen kisebb fejű ecset kell, mint a púderecset. Nekem főként ferde ecseteim vannak, de nem kizárólag ezt lehet használni. Ha gyakrabban használtok krémpirosítót, akkor érdemesebb szintetikus pirosító ecsetet választani.
A képen látható ecsetek balról jobbra: essence, Coastal scents, Sigma, elf.

Lapos ecset
És akkor egy huszárvágással át is tértünk a szemen használt ecsetekre. A legalapvetőbb ecset a lapos ecset, amivel a szemhéj egészére, vagy nagyobb részére, továbbá a szemöldökcsontra visszük fel a festéket. Ezt nagyon nem tudom túlmagyarázni, szerintem nincs olyan videóm, amiben ne használnék laposecsetet :).
A képen látható ecsetek balról jobbra: Sigma, Coastal scents, elf, Coastal scents, essence, Real techniques, Rossmanos lapos ecset.
Vannak olyanok, akik lapos ecsetet használnak pl. szem alatti korrektorozásra, vagy a bőrhibák elfedésére.

Satírozóecset
A satírozóecset, vagy ahogyan sokan hívják "pufi" ecset, arra szolgál, hogy összesatírozzunk két vagy több színt a szemhéjon, illetve elsatírozzuk, elhalványítsuk az éles határvonalakat, ezáltal sokkal szebb, "kiegyensúlyozottabb" lesz az elkészített smink.
A képen látható ecsetek balról jobbra: az első három ecset Sigma, essence smokey eyes ecset, Coastal scents.
Az utóbbi két ecsetet is a satírozóecsetek közé soroltam, de mivel ezeknek nincsen annyira nagy fejük, így akár aprólékosabb munkára is használhatók: pl. a belső szemzug kifestésére.

Szemöldökecsetet/ferde tusecset, hegyes tusecset
A krémes, vagy zselés tusokhoz használjuk ezeket az ecseteket, kinek mivel könnyebb: valaki a ferde tusecsettel bánik könnyebben, valaki a hegyessel, nekem mikor milyen hangulatom van :). Ezen kívül a ferde tusecsetet szokták használni a szemöldök festésére is, szóval ez megint csak egy többfunkciós ecset.
A képen látható ecsetek balról jobbra: Real techniques, essence, Sigma, Manhattan, Sigma, Catrice kétvégű, Real techniques, Maybelline, Alverde.

Egyéb ecsetek
A fenti ecseteken kívül vannak még egyéb ecseteim is, amiket nem tudtam, vagy nem akartam besorolni egyik kategóriába sem.
Balról az első egy Real techniques, amit "hivatalosan" a szem festésére lehet használni, de én főleg szem alatti korrektorozásra használom.
A második egy Sigma ceruzaecset, ami tökéletes az aprólékos, precíz munkákhoz, mint pl. a belső szemzug, vagy éppen az alsó szempillasor tövének festése.
A harmadik egy Real techniques ecset, amelynek ugyanazok a funkciói, mint az előzőnek.
Az utolsó pedig egy kétvégű Oriflame korrektorecset, de erre még sohasem használtam, sokkal inkább a szemhéj és a szemöldökcsont festésére.

Természetesen ezeken kívül még rengeteg más típusú és funkciójú ecset van, de én most itt csak a legalapvetőbbeket szerettem volna felsorolni.

No és akkor így a végén jöjjön, hogy melyek azok az ecsetek, amelyeknek a beszerzését tudom ajánlani azoknak, akik most ismerkednek a sminkeléssel, vagy most kezdik el kialakítani saját kis sminkkollekciójukat.
Alapozóecset szerintem első körben nem kell, hiszen az alapozást kézzel is remekül meg lehet oldani, viszont mindenképpen érdemes beszerezni egy nagy púderecsetet.
Ezen kívül egy kisebb fejű, ferde pirosítóecsetet is, amit a pirosításon kívül bronzosításra, kontúrozásra és highlighterezésre is tudtok használni.
Ami a szemet illeti, egy jó lapos ecset mindenképpen kelleni fog.
Érdemes beszerezni egy satírozóecsetet is. Ha kisebb fejűt választotok, akkor egyszerre több legyet is üthettek: az essence smokey eyes ecsete azért nagy kedvencem, mert nem csak satírozásra lehet remekül használni, hanem mivel nem túl nagy a feje, így pl. a belső szemzug árnyalására is tökéletes.
Ha folyékony tus helyett jobban szeretitek a krémes/zselés tusokat, akkor érdemes beszerezni egy tusecsetet is, de ha nem használtok ilyet, akkor egy kihagyható. Ha a szemöldökötök is formázásra szorul, akkor érdemes a ferde tusecsetet választani, hiszen azzal a remekül lehet a szemöldököt is festeni.

Ha valakit érdekel, a Real techniques ecseteket a Victoria Health weboldalról rendeltem. A Sigma ecseteket én még a Sigma honlapjáról rendeltem, de időközben már a Make Up Plaza weboldaláról is hozzá lehet jutni. Az elf és Coastal scents ecsetket a Make Up Plaza weboldaláról rendeltem, az essence és Catrice ecsetekhez pedig rossmannokban és Müllerekben juthattok hozzá.

Remélem, hogy tudtam hasznos infókkal szolgálni az ecseteket illetően.

You Might Also Like

14 megjegyzés

  1. Nagyon jò ötlet volt ez! Egyszerû és érdekes! Kedvet kaptam a sminkeléshez màr egy jò ideje Tôled!:-) nagyon tetszik, hogy nem csak a méregdràga cuccokat ajànlod ! Csak így tovább!:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, nagyon örülök, hogy kedvet kaptál a sminkeléshez :)! Igazából kaptam már emiatt kritikát amiatt, hogy csak ezeket az olcsó "drogériás", meg webáruházas cuccokat használnom, de pont ezt a blogom lényege, hogy bemutassam, olcsó eszközökkel és termékekkel is lehet szép és igényes sminket készíteni, nem csak egy 5000 Ft-os szemhéjpúderrel. Persze mindenki szeretne drágább, márkás termékeket használni, de nem mindenki engedheti meg magának, ahogyan én sem.

      Törlés
  2. Nagyon jó a téma, mert sokan (pl. én sem) nem tudják, hogy melyik ecset mire való. Pedig az ecsetnek nagy szerepe van egy szép smink elkészítésében. Anno amikor még nem használtam funkcionális ecseteket sosem értettem, hogy nekem miért nem sikerül úgy a smink, mint másoknak. Amióta vannak ecseteim már tudom :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanúgy így voltam én is. Még régebben úgy voltam, hogy minek az ecset, mikor ott van az a kis szivacsos applikátor a szemhéjpúderhez... na mióta vannak rendes ecseteim, azóta ezeket gyakorlatilag nem is használom, teljesen más, ha rendes eszközökkel csinálja az ember lánya a sminket :).

      Törlés
  3. nagyon jó bejegyzés! én már április óta próbálkozom de még mindig úszok az ecsetek tömkelegében! néha azt sem tudom hol áll a fejem, melyik a legjobb, miről mit írnak. szeretnék végre beszerezni egy készletet és egybe letudni az egészet :D az oriflames ecset nekem is megvan, de nekem nem nagyon vált be se korrektorozásra, se szemhéjpúder felvivésére :/ viszont a pufi ecsetjük szerintem tökéletes, ahogy az essences pirosító is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, az tuti, hogy nehéz választani, hogy akkor most honnan és milyet, annyiféle ecset van már... amúgy én sem vagyok oda különösebben azért az Oriflames ecsetért, de a múltkor valahogy az került a kezembe, amikor a szemöldökcsontomra akartam highlighter színt felvinni, és úgy elvoltam vele.
      Egyébként szuper a blogod :)!

      Törlés
  4. húúúú ezt nekem írtad! :) nagyon köszi!

    VálaszTörlés
  5. Szió! Szerintem is nagyon szuper ez a post! Bevallom nem igazán voltam tisztába, hogy melyik ecset pontosan mire szolgál, de jó így tisztában lenni vele! Azt hiszem karácsonyra beszerzek még néhány ecsetet! igazából lenen egy kérdésem: mivel nem vagyok profi sminkes de szeretném megtanulni az alapokat nincs vagy nem készül olyan post amiben leírod, képekkel együtt hogyan fessük ki pl a szemhéjunkat szépen? mert tök jó h a szem részeit leírtad de úgy érzem, hogy tök bénán festem ki a szemhéjamat...meg a füstösnek tűnő sminkem inkább elkenődöttnek tűnik...Köszi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Noncsi! Örülök, hogy hasznos volt Neked a poszt :)! Igazából azt javasolom, hogy nézd meg a sminkvideóimat, mert ott azért elég jól el szoktam magyarázni, hogy mit miért csinálok, hogyan festem a szemem stb. :)!

      Törlés
  6. Oké! :) már a füstös szem sminkedet már megnéztem, nagyon jó lett és kipróbáltam én is igaz van mit fejlődnöm de gyakorlat teszi a mestert! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe