Sminkelés kezdőknek 1.

Előre leszögezném, hogy azoknak, akik már régebb óta sminkelnek, ez a poszt"sorozat" valószínűleg semmilyen újdonságot nem fog mondani, de ettől még örülök, ha ők is elolvassák, és esetleg kommentben írnak pluszba valamilyen hasznos tippet, vagy bármit :).
Egy nagyon kedves olvasóm adta az ötletet, hogy írhatnék olyan posztokat, amikben alapdolgokról van szó-mint pl. mi az a mélyítővonal, alapkellékek sminkeléshez stb. Bár korábban én is gondoltam rá, hogy írjak posztot kezdő sminkelőknek, de így, hogy külön kérés is érkezett rá, abszolút látom értelmét :).


Ebben a sorozatban- ami egyelőre még nem tudom hány posztból fog állni- elsősorban azokhoz szólok, akik most ismerkednek a sminkeléssel és a sminkekkel. Igyekszem érthetően elmagyarázni az "alapfogalmakat", tippeket és tanácsokat adok, elmagyarázni az alapokat, hogy pl. milyen alapvetően sminkkellékeket/termékeket érdemes beszerezni egy kezdő "sminkelőnek".
Az első részben néhány alapfogalmat igyekszem tisztázni, olyasmiket, amiket az én sminkvideóimban is hallhattatok már, de nem biztos, hogy mindenkinek evidens, hogy mi mit jelent.
Ehhez íme itt egy remek kis ábra.

1. Szemhéj: szerintem talán ez a legegyértelműbb része a szemnek, ezt nem is nagyon tudom agyonmagyarázni, a szemhéj fedi a szemet :). Szemformától függően a szemhéjból több, vagy kevesebb látszódik, ha nyitva van a szem. Ha valakinek például "kidülledő" szemei vannak, akkor általában eléggé nagy felület látszik a szemhéjából, ilyen esetben érdemes sötétebb színeket használni, mivel azzal optikailag kisebbíthető. A szemhéjra általában lapos ecsettel visszük fel a szemfestéket. 
Érdemes szemhéjalapozót használni a szemfesték felvitele előtt, hogy tartósabbak és élénkebbek legyenek a színek.

2. Mélyítővonal: a mozgó szemhéj és szemöldök között elhelyezkedő "ránc", ezt szoktuk árnyalni sötétebb színekkel, ugyanis ezzel mélységet adunk a szemhéjnak. Sokaknál a mélyítővonal nem látszódik, vagy nem rajzolódik ki eléggé. Ha Nálad is így van, akkor erre azért rá tudsz segíteni egy kis plusz szemfestékkel. A mélyítővonalon általában satírozóecsettel lehet szépen eldolgozni a sötétebb színeket.

3. Szemöldökcsont: közvetlenül a szemöldök alatt lévő kiemelkedő csont. Ide általában világosabb, kiemelő, highlighter színeket szoktunk felvinni, hogy egyrészt ezzel is hangsúlyozzuk a szemöldököt, másrészt a szemsminket is. Ha valakinek viszont mélyen ülő szeme van, és nagyon kiemelkedik a szemöldökcsontja, akkor nem érdemes highlighter színnel még jobban hangsúlyozni ezt.

4. Vízvonal: az alsó és felső szempillasornál helyezkedik el, ide érdemes vízálló, illetve olyan terméket használni, amik nem irritálják a szemet. Ha a vízvonalra fehér, vagy nagyon világos színt viszünk fel, akkor azzal megnagyobbítjuk a szemfehérjét, ezáltal kinyitjuk a tekintetet. Ha a felső vízvonalat és a felső szempillasor tövét fekete szemceruzával húzzuk ki, akkor azzal dúsabbnak hat a szempillánk. Különleges hatást érhetünk el, ha színes szemceruzát használunk a vízvonalra.

5. Szemzug: a szem belső sarka, ez gyakorlatilag az egyik legárnyékosabb, legsötétebb rész, úgyhogy ide általában- a szemöldökcsonthoz hasonlóan- világos, highlighter színt szoktunk felvinni, hogy világosítsuk a szemnek ezt a részét.


Írjátok meg kommentben, hogy hasznosnak találtátok-e ezt a posztot, és hogy ennek a sorozatnak a keretében miről olvasnátok még szívesen.

You Might Also Like

11 megjegyzés

  1. a "nagyon kedves olvasó" nagyon szépen köszöni ezt a posztot :))

    VálaszTörlés
  2. jeejj! nagyon hasznosnak találom, bár ezeket az alap fogalmakat én is ismerem, de szívesen veszem a további bejegyzéseket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy szívesen olvasod az ilyen bejegyzéseket! Igazából én is el szoktam olvasni más blogokon, portálokon az ilyen jellegű posztokat :)!

      Törlés
  3. Szerintem nagyon jó ötlet és várom a többi posztot, mert autodidakta módon sminkelem magam, tehát biztos lesz számtalan újdonság nekem is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából én is ugyanúgy kezdtem el sminkelni magam, de aztán 1-2 éve rákattantam a Youtube-os sminkvideókat, és onnan azért már ragadt rám ez-az, úgyhogy igyekszem továbbadni, amit tudok :), de természetesen nem vagyok profi sminkes, szóval csomó minden van, amit még én sem tudok.

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Szia! Láttam az egyik videódban, hogy nagyon szép tusvonalat tudsz csinálni! Tudnál csinálni egy olyan videót is, ami konkrétan ezt mutatja meg? Jó lenne, ha egy kicsit közelebbi lenne, hogy jobban lássuk, hogy mit hova és hogyan húzol! Köszi előre is!
    Üdv, szabarabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves szabarbi! Fogok a közeljövőben erről is videót csinálni, csak kicsit még rá kell gyúrnom, főleg ami a technikai részt (kamera, fények) illeti, hogy minden jól látszódjon, meg picit még "gyakorolnom" is kell, mert néha kicsit random sikerülnek a tusvonalaim, és egyik szememen pl. feljebb húzom mint a másikon... :/. De amint minden körülmény adott, fogok egy ilyen videót is csinálni :).

      Törlés
  6. Nagyon jó ez a kis sorozat. Nem tartom magam annyira kezdő sminkesnek, de így is nagyon hasznos. Délután elolvastam az összes posztot a minisorozaton belül, és nagyon sok hasznos dolgot olvastam. A legjobban a smink tartósságát segíti termékek, praktikák tetszettek, mivel éppen azon agyaltam, hogyan tehetném a lehető legtartósabbá a sminkemet a szombati szalagavatómra. Úgyhogy most erre is kaptam tanácsokat.
    Köszönöm. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bogi! Nagyon örülök, hogy tudtam hasznos infókkal szolgáltam Neked, én köszönöm a kommentedet, mindig jó ilyen visszajelzést olvasni :)!

      Törlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe