Innovatív játékok újrahasznosított kaucsuk fából?

Talán kissé tudományosan hangzik a mai blogbejegyzés címe, de azért nem kell "megijedni" tőle, csak szeretnék mutatni nektek néhány PlanToys játékot, amit a Yogoplay webshoptól kaptunk. Ezek a játékok több szempontból is szuperek és gyakorlatilag azonnal a gyerekek kedvencei lettek, sőt az enyémek is. Ha szeretnétek tudni, hogy miért, akkor olvassatok tovább.


A PlanToys márka gyakorlatilag teljesen új volt számomra néhány héttel ezelőttig, akkor találkoztam a játékaikkal először, amikor megkeresett a Yogoplay és elmentem az üzletükbe és hát ott szerelem volt első látásra, de amikor megtudtam, hogy milyen "ideológia" áll mögöttük, még szimpatikusabb lett a márka. Ugyanis a PlanToys eltökélt szándéka, hogy egy fenntartható világot hozzon létre és a termékei előállításának minden lépésénél figyelemmel legyen a környezetre. A teljes gyártás során a legjobb alapanyagokból dolgoznak, miközben a hulladék termelés minimális vagy nulla. A PlanToys az első olyan cég a világon, ami újrahasznosított kaucsuk fából gyártja termékeit, gyártás során előforduló többlet fadarabokat, forgácsot stb. a PlanToys Biomassza Erőmű hasznosítja és az így előállított villamosenergia biztosítja a gyár és a környező falvak villamos energia ellátását.
És mivel ha egyelőre csak kis lépésekkel is, de próbálunk mi is odafigyelni a környezetünkre, pl. kevesebb szemetet termelni, műanyag zacskó helyett textilszatyrot használni, meg úgy általában környezetbarátabb termékeket vásárolni és környezettudatosabbnak lenni, így nagyon jó érzés, hogy játékokból is választhatunk olyat, amik megfelelnek ezeknek a kívánalmaknak. Ha kíváncsiak vagytok rá, akkor ITT elolvashatjátok a teljes PlanToys sztorit.

A másik dolog, ami miatt nagyon tetszenek a PlanToys játékok, az az, hogy őszintén szólva kezdek megcsömörleni a műanyag játékoktól. Különösen a zenélő-villogó-vinnyogó-idegesítő műanyag játékoktól... Szerintem abszolút igaz az a mondás, hogy ha ki akarsz szúrni egy szülővel, akkor vegyél a gyerekének ajándékba valamilyen zenélő játékot. :D Mi Vincének már nem is vettünk ilyeneket egyáltalán, megörökölte azokat, amik Lilinek voltak, bár őszintén szólva neki sem vettünk anno sok ilyet és egyáltalán nem bánom. Sokan azt hiszik, hogy egy játék akkor jó és akkor tetszik majd a gyereknek, akkor fog hosszan játszani vele, ha zenél és világít. Nem azt mondom, hogy az ilyen típusú játékokkal nem jó játszani és nem szeretheti a gyerek, de legyünk őszinték: ezek a játékok szinte semmit nem bíznak a képzeletre, hiszen csak megnyom egy gombot a gyerkőc és már zenél is... De a legtöbb szülő megveszi, hiszen rá van írva, hogy fejlesztő, ami ma már annyira elcsépelt szó lett, mert szinte minden játékra rá van írva... Az ember lassan már nem tudja eldönteni, hogy mi az, ami valójában fejleszti a gyerek képzelőerejét, vagy éppen gondolkodását.

De nézzük akkor, hogy én milyen játékokat választottam a gyerekeknek a PlanToys kínálatából. Nem volt egyszerű dolgom, mert tényleg rengeteg szuper játékot találunk a Yogoplay webshopban és az üzletben is és rengeteg olyan típusú játék van, amivel még nem is igazán találkoztam máshol.
Egyrészt Vincének választottam egy baglyos formabedobót. Szerintem ez abszolút "alapjáték", a gyerekek megismerik általa a színeket és formákat, illetve a formabedobó segít fejleszteni a szem-kéz koordinációját, ami Vincénél különösen fontos a szemtekerezgése miatt. Egyelőre még nem tudja bedobni a helyükre a formákat, de ismerkedik velük és hát a bagoly különösen tetszik neki, amit nem csodálok, mert tényleg nagyon cuki. :) És nagyon tetszik, hogy a tetején ott van a kis fogó, amivel ide-oda lehet cipelni és lehet is, merthogy az általam eddig látott formadobók mindig olyan nagy helyet foglaltak, hogy eszembe nem jutott volna bárhova is elvinni, de ezt simán el tudom képzelni, hogy elvisszük magunkkal valahova.



A következő a méhkas játék, ami egyszerűen zseniális, Lili imád játszani vele. Az alapötlet az, hogy van hat darab különböző, színű méhkas, meg a színben passzoló méhecskék, amiket egy csipesz segítségével kell betenni a méhkasba. Ez a játék egyrészt a "csipeszeléssel" (ahogy Lili mondja :D), fejleszti a finommotorikát, másrészt segítheti a számolás elsajátítását, aztán a méhecskéket a megfelelő színű méhkasba kell betenni és ha úgy építjük fel a méhkast, akkor még arra is figyelni kell, hogy közben ne rombolja le a gyerkőc, amikor beteszi a helyére a méhecskét. Merhogy a méhkast számtalan módon felépíthetjük: tehetjük az elemeket egymás mellé, vagy kör alakban, esetleg egymás tetejére, sőt akár tornyot is építhetünk belőlük.



És végül van még itt egy fényképezőgép, amit már a legelső alkalommal kiszúrtam a boltban. Lili 3,5 éves és tudom, hogy sok gyerek az ő korában már simán fotózgat okostelefonnal és nem akarok álszent lenni: nyilván előbb-utóbb ő is fog majd, de szeretném, ha ez minél később következne be. Mert most még akkora örömmel néz bele ebbe a fényképezőgépbe és "fotózgat" vele, hogy öröm nézni, ahogy felragyog az arca és elmondja, hogy mit lát és mit fényképez éppen. Ez a kis "masina" annyit tud, hogy az elején az "objektívet" forgatni lehet és belül van egy különleges lencse, így ha belenéz a gyerkőc és elkezdei forgatni az objektívet, akkor egy izgalmas világ tárul elé azáltal, hogy a lencse "megtöri" a képet, amit lát. Annyira kedves kis játék ez cuki kis részletekkel és amit különösen szeretek benne, hogy vízálló, préselt Planwood fából készült, így akár fürdéskor is fotózhat vele. Merthát ha új játékot kap a gyerkőc, akkor teljesen össze van nőve vele és kb. az az első kérdés, hogy beviheti-e a kádba. Hát ezt beviheti. :D



Úgyhogy én tényleg szívből tudom ajánlani Nektek a PlanToys játékokat, akár saját gyerkőcnek, akár nem sajátnak tökéletes ajándék lehet. Mindenféle játékaik vannak akár már egészen piciknek és nagyobbaknak is, ha van kedvetek, akkor nézzetek el a webshopba IDE kattintva, de ha tehetitek, akkor érdemes személyesen ellátogatni a Yogoplay játékboltba (a címet ITT talájátok), mert ha élőben megnézitek és megfogjátok ezeket a játékokat, akkor tutira ti is azonnal beleszerettek. :)




Szandra




*A játékokat a Yogoplay webshoptból kaptuk.






You Might Also Like

1 megjegyzés

  1. A djeco márkát a matricáiról ismertem csak eddig, de jó tudni, hogy játékokat is gyártanak. Összességében nagyon szépek ezek a játékok, felnőttként én is elfogadnám őket, csak "kár", hogy ilyen sokba kerül a legtöbbje.
    Persze tudom ennek okát és teljesen jogos is hogy ennyit kérnek értük, csak sajnos nem mindenki engedheti meg magának ezeket.
    Egy olcsóbb alternatíva ahol szintén jó minőségű fajátékok kaphatók, az a fakopáncs. Mi onnan elég sok játékot (hangszer, kirakó stb.) vettünk már és meg vagyunk vele elégedve. A lidlben is fogtunk már ki jó fajátékokat. Ha egyszer rámszakad a lottó ötös, akkor viszont biztos elszabadulok ebben a boltban is. :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe