Lakás Budapesten vagy kertes ház vidéken?

Továbbra is tart az otthonkereső "projektünk", amiről legutóbb ITT meséltem nektek. Bár sejtettem, hogy nem lesz egy egyszerű és gyors folyamat, de arra azért nem számítottam, hogy ennyire nehezen megy majd... Komoly döntéseket kell meghoznunk, amik közül az egyik legfontosabb, hogy maradjunk Budapesten, vagy elhagyjuk a fővárost. Árnyalja a képet, hogy eléggé korlátozottak az anyagi lehetőségeink és relatíve behatárolt területen keresünk ingatlant, methogy főleg Budán (de nem kizárólag ott), illetve Budapestről kifele az M7 irányában nézelődünk. Részben azért, mert szeretnénk olyan helyre költözni, ahol a család relatíve könnyen és gyorsan eljuthat hozzánk tömegközlekedéssel és mi is hozzájuk. Ezt tartjuk fontosnak, mert nyilván nekünk is jó, ha esetleg szükségünk van a segítségükre pl. a gyerekek miatt, illetve mivel ők is egyre idősebbek lesznek, így valószínűleg ők is egyre gyakrabban igénylik majd a mi segítségünket. 
Viszont a fentebb említett tényezők miatt Budapesten csakis lakást tudnánk venni, viszont ugyanabból a pénzből kicsit kintebb akár egy kisebb kertes házat is kaphatunk. 
Nagy dilemma ez és eddig szinte mindig, amikor ez a téma szóba került itt-ott, szinte mindenki azt tanácsolta, hogy a gyerekek miatt inkább költözzünk ki Budapestről és vegyünk kertes házat, mert hát mennyire jó lenne a gyerekeknek, hogy bármikor ki tudnának menni a kertbe játszani. Ez valóban így van és ez egy nagyon fontos érv a vidéki kertes ház mellett. Ugyanakkor azt gondolom, hogy egy budapesti lakásnak is vannak számos előnyei, ahogyan a vidéki kertes háznak is hátrányai.
Arra gondoltam, hogy ezúttal egy picit hangosan gondolkodom és ebben a bejegyzésben megosztom veletek, hogy mi hogyan is vélekedünk erről a kérdésről és hogy mit is szeretnénk venni.

Kép INNEN

Még így az elején szeretném megjegyezni, hogy én huszonegy-két éves koromig vidéken egy kis faluban éltem egy kertes, családi házban, a férjem pedig gyerekkorában a fővárosban lakott panellakásban, majd vidéken családi házban és durván 10 éve lakunk együtt Budapesten, szóval van rálátásunk és tapasztalatunk mindegyik oldalt illetően.

Ami mindenképpen a családi ház mellett szól, az nyilván elsősorban maga a kert/udvar, ahova bármikor ki lehet menni játszani, pihenni, kikapcsolódni, nyáron grillezni, kertészkedni. Továbbá egy kertes ház esetében kevésbé kell másokhoz alkalmazkodni és mások zaját hallgatni, úgymond magunk vagyunk, hiszen nem laknak alattunk és felettünk. Persze nyilván egy családi ház esetében is vannak szomszédok, akik ugyanúgy lehetnek zajosak és zavaróak, mint mondjuk egy panellakásban, sőt - gondoljunk csak a fűnyírásra, fűrészelésre, vagy éppen a folyamatos kutyaugatásra... De talán mégis nyugodtabb és szabadabb az élet és lehet élvezni a madárcsicsergést reggelente.

Kép INNEN 

Ugyanakkor a kert nem magától lesz szép, hanem rendben kell tartani és ez bizony nem kevés időbe és pénzbe kerül. Bár igencsak nyugtató és relaxáló dolog tud lenni a fűnyírás, de van, hogy az embernek egyetlen porcikája sem kívánja egy fárasztó hét után. Ha viszont nem csinálod meg, akkor nincs más, aki megcsinálja helyetted, a fű meg egyre csak növekszik, ha nem vágod le. Egy családi ház körül mindig van valami teendő, szinte mindig van mit csinálni, csinosítani, alakítani rajta.

Ha ragaszkodnánk a családi házhoz, akkor mindenképpen vidékre kellene költöznünk. Ez nekünk nagy váltás lenne, hiszen évek óta Budapesten élünk és bizony megszoktuk, hogy szinte minden, ami fontos a mindennapjainkhoz, elérhető öt percen belül. Ez nem sznobság, egyszerűen csak itt lakunk évek óta és megszoktuk, hogy minden van a környéken, ami kellhet nekünk - boltok, orvos, játszóterek, számos kikapcsolódási lehetőség stb. Ha meg valami nincs a környéken, akkor oda pár perc alatt eljut az ember BKV-val és erről azért nehéz lemondani,

A főváros mellett szól még a munka. A férjem Budapesten dolgozik nappal és mellékállásban dj-ként éjjel is átlag heti 1x. Namost éjjel/hajnalban, több óra zenélés után fáradtan hazavezetni bizony nem annyira kellemes és nem is feltétlenül biztonságos, én mindig nagyon izgulok, hogy nehogy baj történjen... Viszont éjjel Budapestről vidékre hazataxizni egy vagyon, a tömegközlekedés éjjel meg nem nagyon játszik...  De hogy ne csak a férjemet említsem, én sem leszek örökké itthon a gyerekekkel, és bár még nem tudom, hogy pontosan mit hoz az élet és mivel is fogok foglalkozni, de abban szinte biztos vagyok, hogy a fővároshoz köt majd a munkám. És bizony egyáltalán nem mindegy, hogy naponta mennyi idő megy el a munkába - illetve a hazajutással és természetesen mindezt össze kell hangolni azzal is, hogy a gyerekeket hozni/vinni kell oviba, esetleg különórákra. Ezen kívül Vincével jelenleg hetente 1-2 alkalommal járunk fejlesztésre és bizony ha az ember vidékről szeretne bejutni Budapestre, akkor buszhoz és/vagy vonathoz kell igazodni, hacsak nincsen két autó a háznál. Így ez most jelen esetben azt jelentené, hogy egy 45 perces fejlesztésért oda-vissza kb 1,5-2 órát kellene utaznunk tömegközlekedéssel, amit nyilván megtennék, hiszen ez fontos számunkra, de azért ez így ebben a formában eléggé nagy időveszteség lenne.
És persze nem árt már most gondolnunk a gyerekek későbbi beiskolázására is, meg hogy hogyan tudnak majd ők eljutni akár középiskolába is. Igen, tudom, hogy vannak szuper iskolák vidéken is, vagy be lehet járni vidékről is budapesti középiskolába, ha arról van szó, de nyilván kényelmesebb, ha nem kell hajnali 5-kor kelniük azért, hogy bejussanak időben mondjuk 0. órára. Meg aztán lehet, hogy most még valóban élveznék (sőt biztos, hogy élveznék), hogy van udvar, ahova bármikor kimehetnek játszani, de pár év múlva nekik talán már az lesz fontosabb, hogy hogyan tudnak elmenni moziba a barátaikkal és onnan hogyan és mikor jutnak haza utána. Nyilván nem ez a legnagyobb probléma a világon és nem ez a legfontosabb szempont egyelőre, de nekem ezek is eszembe jutnak azért.

Kép INNEN

Ha viszont úgy döntünk, hogy maradunk a fővárosban, akkor csak lakást tudnánk venni azon a részen, ahol mi keresünk és lehet, hogy csak panelt. És azért egy lakásban mégsem annyira "szabad" az élet, mint mondjuk egy kertes házban. Vannak zajongó szomszédok (bár nem mindenhol), meghát a mi gyerekeink zaja is idegesíthet másokat. Nincs az, hogy csak úgy kiengedem a gyerekeket az udvarra játszani, hanem abba kell hagyni, amit éppen csinálok és össze kell cuccolni, hogy le tudjunk menni együtt a játszótérre. Bár én ezt már megszoktam az elmúlt években, de nyilván sokkal jobb lenne, ha csak kiengedném őket az udvarra, én meg közben tudok főzni, takarítani vagy bármi mást csinálni.
Azonban egyértelműen a főváros mellett szól, hogy itt minden elérhető távolságban van akár még este 8-kor is; több lehetőség van oktatás, egészségügyi ellátás, továbbá kikapcsolódás területén is; nincs az ember feltétlenül autóhoz kötve, ha menni kell valahova, meg talán könnyebb lenne összehangolni a családi "logisztikát" is. Meg őszintén szólva szeretünk Budapesten élni és szerencsére azért a nagyszülőknél ki tudjuk élvezni mi is és a gyerekek is a füves udvar adta lehetőségeket.

Ezek a dilemmák jutottak eszembe a témát illetően és szerintem ezeket a szempontokat mind-mind érdemes végigvenni és belegondolni, ha esetleg ti is hasonló döntés előtt álltok. Pont emiatt mi nem is nagyon hoztunk konkrét döntést, mármint abban a tekintetben, hogy vidék, vagy Budapest. Valószínűleg az fogja eldönteni a kérdést, ha találunk egy olyan ingatlant, amibe beleszeretünk és amire nem tudunk nemet mondani - legyen az akár egy lakás Budapesten, akár egy kertes ház vidéken.


Érdekelne, hogy mi nektek mi a véleményetek ezzel a témával kapcsolatban,
vagy hogy mik azok a szempontok, amiket szerintetek érdemes még átgondolni.



Szandra








You Might Also Like

10 megjegyzés

  1. Szia Szandra! Budapestnek plusz egy pont tőlem. Szerintem mindent felsoroltál, a vidék mellett a kert és a jó levegő az egyetlen érv. Területfejlesztésből tanultam, hogy minden életkorban más-más környezetre van/lenne szüksége egy embernek-családnak. Gondolok itt pl. rátok, akik még élveznétek a kertes ház adta előnyeit, de ha nőnek a gyerekek -és ezt nagyon jól megfogalmaztad- és be kell iratni iskolába vagy el akar menni a barátaival valahová, a vidéki agglomeráció inkább hátrány lesz csak. Nem egy osztálytársam volt gimiben, akik azt isten háta mögül jártak be a suliba és napi 2 óra is elment azzal, hogy csak utazgatott -ha nem több...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sajnos nagyon sok időt tud elvenni, ha az ember nap mint nap ingázik Budapestre vidékről, márpedig a férjemnek és valószínűleg nekem is ez lenne... persze túl lehet élni, csináltam én is, amikor főiskolára jártam, de más az, amikor már abból megy el az idő utazással, hogy az ember a gyerekeivel legyen, meghát a gyerekek szempontjából sem mindegy...

      Törlés
  2. Mi vidéken lakunk kertes, családi házban, messze Pesttol. (14O nm a ház és isten tudja mekkora a kert..:D De azt hálistennek a mezogazdász szomszéd megműveli). Két évet laktunk Szfváron, illetve én Pesten kettőt, amikor még tanultam, de nekem azok az évek boven elegek voltak. Szfváron ketten laktunk 4O nm-es lakásban. Nem volt vele bajom, de igazából szerintem csak azért bírtam ki, mert tudtam, hogy ez átmeneti és nem ebbe fogok lakni életem végéig.Nem volt helyünk pakolni a kettőnk cuccát se, folyamatosan hordtam haza anyuhoz a téli/nyári váltás ruháinkat meg minden egyebet, ami nem volt fontos, de nem tudtam hova rakni. Tény, hogy a kertes családi házzal van munka, de gyerekkel annyira jó! Ha nincs kedvem felöltözni normálisan és valljuk be nyáron még a kisruha vagy a kisnadrág is melegít, akkor egyszál bikinibe kimegyek az udvarra a gyerek akár meztelen elrohangál és nem szól meg senki, nem veszik össze senkivel a homokozóban. Én csak pozitívan tudok nyilatkozni a családi házról, nagyon erre vagyok beállva. Naponta takarítok így is, fozok, mosok, vasalok és mivel a férjem kamionozik, sokszor én nyírom a füvet és rendezem az udvart. Jelenleg még itthon vagyok a fiammal, de én tudom, hogy munka mellett is ugyanilyen leszek, mert nem bíok megülni a seggemen, sajtkukac vagyok meg engem idegesít, ha nem szép rendezett az udvar, a ház vagy bármi. Egyelőre az udvarunk elég kopár (pénzre kitérve, ahogy te is írtad), mert nem volt még anyagi affinitásunk rá, majd csak, ha én is visszamegyek dolgozni, de így sem ronda, meg legalább a gyerek se tépkedi ki a virágaimat.. :) Nekem a munkahelyem 4O km-re van, 35 perc bejutnom kocsival, férjemnek 15 km, bár itt nekünk nincs nagy forgalom, nem úgy mint Pesten és környékén.Viszont így nekünk a kettő autó muszáj, de garázsunk csak egy van, ami nagy fájdalmam, de a családi autó áll ott, a kisautó, amivel a férjem jár, az meg az udvaron. Előbb utóbb annak is lesz helye. Tudom, hogy sok mindent meg kell fontolni, de pl, ha családi házzal még közelebb is lennétek a szüleitekhez az is megtérül az évek alatt, mert hatalmas segítség tud lenni az is mind a két részre. Anyukám 8 házzal lakik odébb tolunk és el nem tudom mondani, hogy mennyire jó. (Szerencsére nem a nyakunkra járós fajta, szóval kéretlenül nem lebzsel itt fél napokat:) ) Szerintem érdemes mérlegelni, hogy családi házban azért nagyobb az esélye, hogy mindenkinek jut külön szoba, javíts ki, ha tévedek,de a panelok általában 2-3 szobásak, ritkábban 4. Én azt vallom, hogy a gyerekeknek is kell a külön szoba, nem is most, hanem majd később, ha lesz barát/barátnő vagy csak haverokat, ha áthívna legyen hova elvonulni beszélgetniük stb. És emelett nem hátrány, ha van egy nappali vagy egy olyan tér, ahol össze tud ülni a család esténként tévézni, társasozni bármi és utána mindenki elvonul lefeküdni a saját helyére. Mindenesetre én nagyon kíváncsi vagyok az ezzel kapcsolatos posztokra, érdekel, hogy mi lesz a vége és hol állapodtok meg végül, illetve maga a folyamat is. Sok sikert és kitartást !

    VálaszTörlés
  3. Kedves Szandra! Budapest külső kerületeiben nem gondolkoztok? Az átmenet lenne a belvárosipanel és vidék között. Ugyan nem ismerem az ingatlan árakat, de ott lenne lehetőség kertes házra egy nyugodtabb környéken, illetve ahogyan Te is írtad BKK járattal bármi megközelíthetővé válna. Akár egy vasútállomás is, ahonnan hamar el lehet jutni a naygszülőkhöz vagy fordítva. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézegettünk a 17. kerületben is, de az tök más vasútvonalon van, mint amerre a mi családunk lakik... ezért nézelődünk Érden is, mert a vonat, amivel szoktak jönni amúgy Budapestre, az Érdnél jön, szóval az így ideális lenne. De most első körben még Budapesten keresgélünk, aztán ha nagyon nem akar összejönni, akkor nézünk kintebb is.

      Törlés
  4. Nagyon nehéz döntés, mi is ezen agyalunk már elég rég óta. Az írásodból számomra az jön le, hogy nagyon Budapesthez húz a szíved,na meg az érvek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Budapesthez húz a szívem, egyelőre még itt keresgélünk, de ha nagyon úgy látjuk, hogy itt nem fog összejönni, akkor el fogjuk engedeni és kintebb megyünk, de egyelőre még azért nem adjuk fel.

      Törlés
  5. Ugyanezen szempontok miatt mi Bp. agglomerációban is gondolkodunk. Mindkettőnk munkahelye a Déli pu. közelében van, így Bp.-Velence vasútvonalon lévő települések lehetnek érdekesek, illetve az 5-ös HÉV vonala, legyen az ház vagy lakás, ami megfelelő mind anyagilag, mind az egyéb igényeinknek. Így olyan lenne időben, mintha Bp. egy távolabbi kerületében laknánk. Viszont mivel párom tősgyökeres budai, nagyon nehezen engedjük el az álmunk, egy hegyvidéki polgári lakást. Jó lenne, ha lejjebb mennének azok a fránya lakásárak, mert így viszont nincs sok perspektívánk.

    VálaszTörlés
  6. Csatlakozom az egyik előttem szólóhoz (Zsófi Amberger), nekem az egész eszmefuttatásodból egyértelműen egy külvárosi kertes ház rajzolódik ki megoldásként. Bp-en nagyon jó a BKV, 15-20 perc alatt a külvárosból is simán bent lehetsz a belvárosban, jobb gimiknél, plázáknál stb. OK, hogy erre azt mondod, h dehát a nagyszülők/család hogy jutnak oda BKV-val? Érdre/M7 vonalára se egyszerű autó nélkül eljutni, sőt...Lehet h rosszul látom, nem is a rosszindulat a hajt, de sztem van bennetek egy kis önámítás ezzel kapcsolatban, h a család miatt nem mentek külvárosba..vagy inkább féltek elhagyni a "jó", "menő" kerületeket?...
    Nyilván mindenki azt reklámozza,ami neki bejött,hát én is így teszek. Külvárosban nőttem fel, ugyanabban a kerületben,ahol most, 35 évesen már anyaként is lakom (direkt nem írom, h hol, nem ez a lényeg.)Gyerekként: kertes ház, kutya, biztonság, ovi-suli a közelben. Kamaszként: belvárosi jó gimi, pláza, stb. kb 20 perc BKV-ra. Anyaként:kertes ház a gyereknek, természetközelség, játszóterek,közeli ovi,2 év múlva suliba megy, konkrétan 2 utcányira van egy cuki, családias, igazi kertvárosi kis ált. isk., gimiben meg ő is bent lesz 15-20 perc alatt.Nyilván, külváros és külváros között is van különbség, illetve minden kerületnek van jobb/rosszabb környéke.
    Ja és a "piszkos anyagiak" se maradjanak le a listámról: 3 éve 27m-ért vettünk kertvárosban 270 nm-es házat 400 nm-es kerttel, 2 garázzsal. Semmi kétség, ekkora kert tényleg melós, mi mondjuk direkt ilyenre "utaztunk", mert a férjemnek ez nem munka, hanem hobbi, gyümölcsfákat ültetett, nyír-vág-locsol szenvedélyből. De aki ezt nem szereti ennyire, annak valóban nyűg lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos, hogy "félünk" elhagyni ezt a kerületet, vagy inkább ezt a környéket, mert nagyon szeretünk itt lakni, és nem azért, mert menő, vagy menő, hanem mert minden van itt és tökjó a közlekedés is, mégis viszonylag nyugodt részen lakunk. De az is biztos, hogy itt a környéken nem fogunk tudni lakást venni, szóval az biztos, hogy el kell hagynunk ezt a "menő" kerületet, ez a kezdetektől világos volt, nem is ámítjuk ezzel magunkat, hogy ittmaradjunk, vagy ilyesmi. Néztünk több külvárosi kerületben is ingatlant, de amiket mi néztünk, ott sajnos nem igazán volt jó a közlekedés, mert fél óra alatt mondjunk a KÖKI-re lehetett beérni és akkor onnan még a Deák... Akkor viszont inkább mennénk Érdre, mert oda sokkal könnyebben és gyorsabban eljut a mi családunk vonattal, meg mondjuk helyi járattal, mint mondjunk a 17. kerületbe. Nekünk ez fontos szempont, mert nincs sok segítségem a családtól, de ha olyan helyre költözünk, ami nekik nehezen közelíthető meg, akkor ennyi se lesz...

      Törlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe