Töltött édesburgonya

Mostanában nem igazán jut időm főzőműsorokra, de régebben nagy rajongójuk voltam. Viszont egyik szombaton háttérzajként ment a Gasztroangyal és ott figyeltem fel erre a töltött édesburgonya receptre, mégpedig azért, mert bacon és hagyma is van benne, amit én nagyon szeretek (baconnel minden étel finomabb, ez tény :D). 
Egyébként az édesburgonyával való kapcsolatom nem indult túl fényesen, de felfelé ívelő folyamatról van szó és azt hiszem ez a recept szerettette meg velem igazán ezt az alapanyagot.
Gyors, finom és laktató vacsiötlet következik ismét, amit egyébként így nyáron grillen is el lehet készíteni.
Az előző vacsireceptemet ITT találjátok.

Hozzávalók két főre:
- 2 nagyobb édesburgonya
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 10 dkg bacon, vagy sonka
- 1-2 dl tej, vagy tejszín (én laktózmentes habtejszínt használtam, igen HABtejszínt, nem főzőtejszínt :)
- reszelt sajt
- só, bors, egyéb fűszerek ízlés szerint
- tejföl, póréhagyma/újhagyma karikák és petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük, az édesburgonyát pedig jó alaposan megmossuk, ugyanis nem fogjuk meghámozni. Félbevágjuk őket, megszúrkáljuk mindenhol, majd kb. fél óra alatt megsütjük őket.
Amíg sülnek, addig felkockázzuk a vöröshagymát és a bacont és olajon megpirítjuk őket, majd egy tálba öntjük.
Ha megsültek az édesburgonyák, akkor egy kanállal kikanalazom a belsejüket, de úgy, hogy egy 0,5 cm-es perem maradjon, hogy bele tudjuk majd kanalazni a tölteléket.
A kikanalazott édesburgonyát összekeverjük a baconnel és a vöröshagymával, valamint öntsünk hozzá annyi tejszínt, hogy egy pépesebb állagú tölteléket kapjunk.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve bármilyen olyan fűszert is tehetünk hozzá, amit szeretünk.
Az elkészített tölteléket visszakanalazzuk az édesburgonyákba, megszórjuk a tetejüket sajttal, visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg a sajt szépen rá nem pirul.
Tálaláskor tehetünk rá egy kis tejfölt és megszórhatjuk egy kis újhagymával és/vagy petrezselyemmel is.
Tipikusan az a kaja, ami talán nem túl szép de isteni finom és mivel édesburgonyából készül, így a glikémiás indexe is jóval alacsonyabb, mint egy burgonyás ételnek.



Remélem Ti is kedvet kaptatok ehhez a recepthez és kipróbáljátok! ;)


Szandra






You Might Also Like

3 megjegyzés

  1. Nagyon szeretem a receptjeidet, mert nem kell hozzájuk különösebb, drágább alapanyag és egyszerűen elkészíthetőek. :) Ezt (is) mindenképpen kipróbálom majd.

    VálaszTörlés
  2. Ezt kipróbálom én is, nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
  3. Szerintem jól is néz ki :) Még sosem próbáltam az édesburgonyát, bár sima krumpliból készítettem hasonló kaját. Egyébként én is habtejszínt használok főzéshez, jobban szeretem, mint a főzőtejszínt :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe