Ti kértétek: receptek



Ez alapvetően még mindig egy szépségblog, de azért szeretek néha életmód témában is megosztani Veletek általam preferált dolgokat. Legutóbb ITT olvashattatok tőlem néhány receptet, meg egyáltalán hogy hogyan étkezem. De mivel kb. minden egyes instagram képem alatt, amin valamilyen általam készített ételt posztolok, receptet kértek, így most hoztam Nektek néhányat :). Lesznek itt mindenféle "mentes" receptek is (pl. gluténmentes, laktózmentes stb.), úgyhogy mindenki találhat kedvére valót.




Cobb saláta
Sokan azt gondolják, hogy a saláta csak zöld levelekből állhat és nagyon uncsi, pedig csak fel kell turbózni pár dologgal, és máris nagyon finom, izgalmas és laktató ételt kapunk. Jó példa erre a Cobb saláta. A hozzávalókat érdemes nem összekeverni, hanem külön-külön elhelyezni egy nagy tányéron/tálon, majd nyakon önteni az öntettel és onnan szemezgethet mindenki.
Én az alábbiakból készítettem: jégsaláta darabokra tépkedve, felkockázott paradicsom, főtt tojás cikkekre vágva, avokádó felkockázva, pirított bacon, márványsajt (ha nem szereted, nyugodtan kihagyhatod, vagy helyettesítheted másfajta sajttal, egy ideje már én sem eszem márványsajtot), csirkemell felkockázva, sóval, borssal megsütve.
Az öntethez összekeverek 0,25 dl vizet, 0,25 dl vörösborecetet, negyed teáskanál cukrot (én xilitet használtam), 1 teáskanál frissen facsart narancslevet, 2 teáskanál sót, frissen őrölt fekete borsot, 1 gerezd fokhagymát, fél teáskanál mustárt, olívaolajat és ha van otthon, akkor egy kevés worchestershire szószt.
Az öntetet jól elkeverem, ráöntöm a salátára és már fogyasztható is.

Mentás húsos-krumplis saláta
És ha már laktató salátáról van szó, jöjjön még egy. Krumplit és borsót/hüvelyeseket nem nagyon eszem, maximum egyszer egy hónapban, de inkább ritkábban, ebben a salátában viszont mindkettő van, úgyhogy viszonylag ritkán kerül az asztalunkra. Viszont remek fehérjeforrás, ráadásul nagyon nagyon finom és laktató is.
Ha van friss, zsenge zöldborsónk, akkor használható az nyersen, de ha csak fagyasztott van, az is jó, akkor megfőzöm egy kis sós vízben. Eközben kb. 2 krumplit megpucolok, felkockázom és megfőzöm sós vízben. 
Ha kész a krumpli és a borsó, akkor összeállítom a salátát: összetépkedek jégsalátát, hozzákeverem a megfőtt krumplit és borsót, egy csomó zöldhagymát felkarikázva, pár levél mentát felaprítva és valamilyen húst: ez lehet megmaradt grillcsirke, vagy előző napi sült csirke maradványa, valamilyen sonka, de piríthatunk hozzá akár frissen is egy kis csirkemellet.
Jöhet az öntet: egy pohár joghurthoz (én laktózmenteset használok) hozzákeverek pár felaprított mentalevelet, sót, borsot, egy kis cukrot (én xilitet használok), illetve én pár csepp citromlevet és egy kis olívaolajat is szoktam tenni hozzá. Összekeverem, majd ráöntöm a salátára és jól összeforgatom az egészet.
A menta miatt az egészen nagyon friss és nagyon ízletes.

Gluténmentes tészta milánói szósszal
Szerencsére ma már rengeteg helyen lehet kapni gluténmentes tésztát, én a Tescoban szoktam venni, így nem kell teljesen lemondanom a tésztaételekről sem, bár még így is viszonylag ritkán eszem ilyesmit. Ennek az ételnek az az előnye, hogy nagyon gyorsan, kb. negyed óra alatt elkészül.
A tésztát forró lobogó, sós vízbe öntöm és kifőzöm. Amíg elkészül, addig elkészítem a szószt. Egy serpenyőben kevés kókuszzsírt hevítek, majd megpirítom rajta a kockára vágott sonkát. Általában igyekszem olyan sonkát venni, amiben nincsen glutén/laktóz/szója, meg mindenféle adalékanyagok és szárnyashúsból van. 
Ha megpirult, hozzáteszem a felszeletelt csiperkegombát (nem konzerv), sózom, borsozom és tovább pirítom. Ha a gomba is megpirult, akkor hozzáöntök egy doboz paradicsompürét. Én soha nem veszek előre ízesített szószt, hanem én magam fűszerezem a natúr paradicsompürét: mehet bele bazsalikom és oregánó, és ha kell még esetleg, akkor só, bors. Pár percig főzöm, majd ha elkészült, akkor beleforgatom a megfőtt tésztát.
Végül megszórom egy kis reszelt parmezánnal (a kemény sajtok nem tartalmaznak laktózt, így ezt gond nélkül ehetem).

Lencsés csirke (gluténmentes)
Hüvelyeseket nagyon ritkán fogyasztok, kb. egy hónapban egyszer, de ez az egyik kedvenc lencsés receptem.
Melegítsük elő a sütőt. A csirkemelleket, vagy kifilézett csirkecombokat közepes darabokra vágom és beleteszem egy tepsibe, majd melléteszek egy cikkekre vágott vörös/lilahagymát. Sózom, borsozom, majd meglocsolom olívaolajjal, jól összeforgatom, és mehet a sütőbe kb. 10 percre. 10 perc után tegyünk hozzá néhány koktélparadicsomot, és szórjuk meg köménymaggal (én annyira nem szeretem az egész köménymagot, így őrölttel szoktam meghinteni). Mehet újabb 10 percre a sütőbe.
Ezután fogok egy konzerv lencsét, lecsöpögtetem, és ha elkészült a csirke, akkor ráöntöm a lencsét és jól összeforgatom. Ráöntök kb. 1 kanál vörösborecetet, megszórom petrezselyemzölddel és sózom-borsozom ízlés szerint.
Ínycsiklandó tej-és tojásmentes süti
Ezt a sütit a barátnőm kedvéért készítettem el, mivel ő most nem ehet tejtermékeket és tojást sem. Gondolkodtam rajta, hogy olyan verziót csinálok, amiből én is ehetek, de aztán nem mertem kísérletezni xilittel és gluténmentes liszttel, úgyhogy végül sima liszttel és cukorral csináltam, de amúgy szerintem előbbiekkel is simán működne.
Hozzávalók:
30 dkg liszt (lehet valamilyen gluténmentes, vagy paleo liszt is)
10 dkg kókusz reszelék
20 dkg cukor (helyettesíthető xilittel, eritrittel, sztíviával)
2 csomag sütőpor
2-3 kanál kakaópor
fél liter mandulatej/rizstej (ha valaki nem "mentes" verzióban készíti, akkor nyugodtan használhat sima tejet)
1 kanál mézeskalács fűszerkeverék
10 kanál étolaj
A tetejére tetszés szerinti gyümölcs, pl. meggy, szilva, de akár el is hagyható.
A krémhez:
1 nagy doboz kókusztej
1 evőkanál porcukor (vagy egyéb édesítő)
Előmelegítem a sütőt kb. 180 fokra. A sütihez a gyümölcs kivételével a hozzávalókat egy tálba teszem és összekeverem.  Sütőpapírral kibélelt kisebb tepsibe öntöm, majd ráteszem a gyümölcsöt (nem baj ha belesüllyednek) és kb. fél óra alatt készre sütöm. Ha készen van, akkor megvárom, hogy kihűljön.
A krémhez a kókusztejet még előző nap beteszem a hűtőbe. Ahogyan lehűl, a konzerv tetején sűrű krém keletkezik, ez kell nekünk. Úgyhogy amikor kiveszed a hűtőből a kókusztejet, semmiképpen ne rázd fel, hanem nyisd ki, és óvatosan szedd le a sűrű krémet és tedd egy tálba. Nem is feltétlenül kell édesíteni, de ízlés szerint hozzá lehet adni cukrot/valamilyen édesítőt, majd felverjük robotgéppel.
Ha kihűlt a süti, rákenem a tetejére a krémet (de akár félbe is lehet vágni a sütit és középre kenni), felszeletelem és már lehet is enni :).


Remélem kedvet kaptatok valamelyik étel elkészítéséhez :)!



Szandra
Facebook Youtube Instagram Twitter BloglovinPinterest


You Might Also Like

9 megjegyzés

  1. Szandra! Ez nagyon jól jött, az egész családomat, beleértve magamat is, érinti a glutén és laktóz érzékenység. Nagyon szuper receptek! Köszönöm!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, örülök, hogy tudsz szemezgetni belőle :).

      Törlés
  2. Nagyon tetszenek a receptek, egy-kettőt biztosan ki fogok próbálni :)

    VálaszTörlés
  3. Ú, ez a süti jól néz ki és hasznos is, mivel tejallergiám van. Köszi! :)

    VálaszTörlés
  4. Biztos kiprobálom őket! A lencsés a legizgibb! A lencsét nyersen teszed bele? Utána nem kell még sütni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell, mivel konzervlencse, így az ugye meg van főzve :).

      Törlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe