Sminkelés kezdőknek 5.- Mi micsoda?

Mivel sok-sok pozitív visszajelzést kaptam ezzel a sorozattal kapcsolatban, így folytatom, és ezúttal tényleg olyan dolgokról lesz szó, ami kezdőknek lehet igazán hasznos.
Azoknak, akik most kezdenek "komolyabban" sminkelni, most kezdik felfedezni a sminkcuccokat, lehet néhány olyan termék, ami fejtörést okozhat, hogy pontosan mire is jó.
Ezek közül néhányat összeszedtem Nektek, és igyekszem érthetően elmagyarázni, hogy mire is való.Primer
Egyből bele is vágok a közepébe, szerintem ez az egyik olyan termék, amivel a legtöbb kezdő nem igazán tud mit kezdeni.
A primer tulajdonképpen egy sminkalap, amit az arckrém után, de még az alapozó előtt kell felvinni a bőrre, ugyanúgy mintha egy arckrémet vinnél fel, de akár ecsetet is használhatsz. A primer tulajdonképpen egy hidat képez a bőröd és az alapozó között: bezárja a nedvességet a bőrbe, továbbá kiegyenlíti és simává teszi a bőrfelszínt, így az alapozó sokkal könnyebben és szebben eloszlatható. Ezáltal sokkal szebb lesz a végeredmény akár kevesebb alapozó használatával is, ráadásul tartósabb is.
Manapság sokféle primer létezik, amiből mindenki kiválaszthatja a bőrtípusának megfelelőt: pórusösszehúzó, ráncfeltöltő stb.
Mivel a primerek általában szilikont tartalmaznak, így nem javasolt minden nap használni őket, sokkal inkább alkalmakra, vagy amikor tudod, hogy hosszú ideig kell tökéletesnek lennie a sminkednek.
Én egyébként a Catrice Prime and Fine primerjét használom.


BB krém
Mostanában rengeteget hallani a BB krémekről, szinte nincs olyan hónap, hogy ne jönne ki egy-egy kozmetikai cég BB krémmel. De tulajdonképpen mi is ez?
A BB rövidítés az angol blemish balm, vagy beauty balm kifejezésből jön. A krémet először főleg műtéti beavatkozások után használták a bőrirritáció és hegek csökkentésére, valamint elfedésére, illetve a bőr nyugtatására. Azóta már rengeteg általunk is ismert kozmetikai cég jelentkezett BB krémmel.
A BB krémek több bőrápoló, bőrtökéletesítő funkciót egyesítenek magukban, így mindenki kiválaszthatja a bőrtípusának megfelelőt, az azonban szinte kivétel nélkül mindegyikről elmondható, hogy hidratáló hatásúak, fényvédőt tartalmaznak, valamint elfedik a bőrhibákat és egységesítik a bőrfelszínt (általában enyhébb fedésűek, mint az alapozó). Vagyis mivel több funkciót egyesítenek magukban, így elvileg kiváltható vele az arckrém, az alapozó és a korrektor, tehát elég lenne reggelente csak BB krémet használni, így egyszerűsödhet a sminkelési folyamat.
Én azért ezzel vitatkoznék, de lehet csak azért, mert nem használtam, illetve nem olvastam még olyan BB krémről, amire ez valóban igaz lenne.
Én a Garnier Olajmentes Vegyes/Zsíros bőrre való BB krémjét használom, amiről ITT olvashattok bővebben.


Szemhéjalapozó
A funkciója picit hasonlít a primeréhez. Több szempontból is érdemes szemhéjalapozót használni a szemfesték alá: egyrészt, ami talán a legfontosabb, hogy tartósabbá teszi a sminket. Ezen kívül egységes színt ad a szemhéjnak, ezáltal a szemhéjpúder színe, amit felviszünk rá, sokkal élénkebb lesz, jobban érvényesül.
A legtöbb szemhéjalapozó bőrszínű, de vannak színes szemhéjalapozók is, ezen kívül van ami matt, van ami fényes, és vannak picit csillámosak is. Vehetünk tégelyeset, de vannak applikátorosak is; a legkönnyebben ujjal, vagy esetleg ecsettel oszlathatjuk el a szemhéjon.
Én mostanában leggyakrabban a Catrice és az e.l.f. szemhéjalapozójához nyúlok, de alkalmi smink alá gyakran használom a Sleek 12-es primer palettáját, amiben különböző színű szemhéjalapozók vannak.


Highlighter
Erről csak azért nem fogok most túlzottan hosszasan írni, mert egy régebbi posztban már részletesen leírtam, hogy hova és hogyan érdemes használni, ábrával, termékekkel, szóval mindenképpen olvassátok el. De mivel mégiscsak idekívánkozik a téma miatt, így a legfontosabbakat itt is leírom.
A highlighter szó magyarra fordítva azt jelenti "kiemelni", és pontosan ez a szerepe egy jó highlighternek: kihangsúlyozza az arc megfelelő részeit, és finom fényt adva lágyan visszaveri a fényt.
A highligtert az arc legkiemelkedőbb pontjaira kell felvinni: tehát az arccsontra (a pirosító fölé), a homlok közepére, a szemöldökcsontra, az orra középen végig, a száj fölé, valamint az állra. Ugyanis így ezek a részek hangsúlyosabbak lesznek, kiemelkednek, és ha pl. ha rásüt a nap az arcotokra, nagyon szépen meg fog csillanni a fény.
A kedvencem  a Sleek Face Contour Kitjéből a highlighter.


Bronzosító
Ugyanaz igaz erre is, mint a highlighterre, ITT olvashattok róla részletes posztot.
A bronzosítók egyrészt arra jók, hogy egy kis színt varázsoljatok vele az arcotokra. Én ehhez inkább a matt verziókat javasolom, de buliba akár csillámosat is bevállalhattok. Ilyenkor egy nagy ecsettel akár az egész arcra, nyakra, és a dekoltázsra felvihetitek, de csak módjával.
Viszont a bronzosítókat kontúrozásra is lehet használni, vagyis formálhatjátok vele az arcotokat, ebben az esetben viszont mindenképpen csak és kizárólag matt bronzosítót használjatok. Kontúrozáskor a bronzosítót az arccsont alá (ha beszippantjátok a szátokat, akkor mélyedés keletkezik az arccsont alatt, na oda kell felvenni), az áll vonala alá a nyakra, a halántékra, a haj vonalához, valamint az orr két oldalára.
Egyik kedvenc matt bronzosítóm az essence sun club bronzosítója, de nagyon szeretem a Sleek Face Contour Kitjében találhatót is.


Pigment
Na ez egy igazán multifunkcionális sminktermék, nagyon intenzív színe van, éppen ezért nem kell sokat használni belőle, viszont meg kell tanulni bánni vele. A pigment ugyanis laza, por állagú "festék", éppen ezért gyakran pereg és hullik, így nagyon nem mindegy, hogyan használod.
Ha szemfestékként használod- talán ez a leggyakoribb-, akkor először is mindenképpen használj szemhéjalapozót a szemedre, ugyanis abban jobban megtapad majd a pigment. Ha még így is bizonytalan vagy, és attól félsz, hogy a szemed alá potyog, akkor vigyél fel a szemed alá vastagon porpúdert, így ebbe majd belepotyog a felesleg, és a sminkelés befejeztével egyszerűen lesöpröd a szemed alól. Miután belemártottad az ecsetet a pigmentbe, érdemes leütögetni a felesleget, majd nyomkodó mozdulatokkal vidd fel a szemhéjadra, így minimálisra csökkentheted a "lepotyogást". Használható szárazon is, viszont ha drámaibb és tartósabb hatást szeretnél, akkor keverd vízzel, és használd nedvesen.
A pigmenteket azonban nem csak szemfestékként lehet használni: körömlakkba keverve használhatod a körmödön, vagy szájfényhez keverve a szádon.
Én nagyon szeretem az essence, illetve a Barry M pigmentjeit.

Remélem ezzel az újabb poszttal ismét tudtam segíteni néhányatoknak. Ha valami kimaradt, írjátok meg, és ha összejön több is, akkor csinálok belőle egy újabb posztot!

You Might Also Like

1 megjegyzés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe