Ovis betegségek, válogatósság, vitaminok gyerekeknek - a szakértő válaszol

Anyaként rengeteg dologra oda kell figyelnünk és talán az egyik legfontosabb, hogy óvjunk gyermekeink egészségét, illetve, ha megbetegszenek, akkor segítsük őket abban, hogy minél hamarabb meggyógyuljanak. Hogy ehhez hozzájáruljunk, nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, ami már igazából a gyerekek születése előtt, az anyaméhben megkezdődik, hiszen már kismamaként is oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk.
Nemrég, március végén ünnepelték a magzatgyermek világnapját: kevesen tudják, hogy a várandósságtól kétéves korig tartó időszak, tehát az élet első 1000 napjának megfelelő tápanyag- és vitaminbevitele nemcsak a gyermekkori, de a felnőttkori egészséget is megalapozza.
Néhány hete megkerestek az Első 1000 Nap Programtól (amiről ITT olvashattok), hogy lehetőségem lenne interjút készíteni Dr. Tokodi István gyermek-gasztroenterológus, neonatológussal, az Első 1000 Nap Program szakértőjével. Igyekeztem olyan kérdéseket feltenni a doktor úrnak, amik nagyon foglalkoztatnak mostanság, és remélhetőleg nektek is hasznos lesz.
Jöjjenek a kérdéseim és a doktor úr válaszai.



Bár most már biztosan vége a télnek, de azért a megfázásos időszakoknak még biztosan nem inthetünk búcsút. Milyen ételekkel, milyen vitaminokkal segíthetjük akár már a legkisebbeket is a megelőzésben, illetve abban, hogy minél hamarabb meggyógyuljanak?

A tél végi, illetve tavaszi fáradtságban nagy szerepe van annak, hogy a gyermek ilyenkor kissé másként étkezik, mint az év többi részében. Nemcsak az a fontos, hogy ekkor is megfelelő mennyiségű tápanyag jusson a szervezetbe, hanem ásványi anyagokból és vitaminokból is elegendő mennyiséget kell fogyasztani. Ezzel tudjuk legjobban megerősíteni gyermekeink immunrendszerét annak érdekében, hogy ritkábban legyenek betegek, és ha mégis megbetegednek, gyorsabban gyógyuljanak. Nincs szükség multivitamin-készítményre, elég az életkornak megfelelő mennyiségű és minőségű, kellően változatos táplálékot adni gyermekünknek. 
Az ásványi anyagok közül kiemelném a vas szerepét. Minden tizedik európai gyermek vérszegény és minden ötödik vashiányos. Különösen igaz ez a tél végi, kora tavaszi időszakra. Megelőzésként több vörös húst kell fogyasztani, hetente legalább három alkalommal. 
Kiemelkedő szerepe van a D3-vitaminnak is, amely képződik ugyan a bőrben, de csak napfény hatására. Értelemszerűen télen pótolnunk kell a napsugárzás hatását. Májból, tojásból, tengeri halakból lehet fedezni a szükségletet. Azonban még a legkiegyensúlyozottabb táplálkozás mellett sem tudunk elegendő mennyiséget fogyasztani, ezért vitaminkészítmény formájában történő bevitele ajánlott.  
A vízben oldódó vitaminok hiánya különösen nagy probléma, hiszen friss zöldség és gyümölcs nem áll rendelkezésünkre. A C-vitamin hiánya okozza általában azokat a tüneteket, amelyeket tavaszi fáradtságként azonosítunk. Kitűnő C-vitamin forrás ilyenkor az alma, a citrusfélék (narancs, grépfrút, citrom), a kivi, a zöldségek közül pedig a káposzta, cékla, sárga- és fehérrépa, hagyma, retek. Adhatunk frissen készített gyümölcsturmixot, de a fagyasztott gyümölcs is alkalmas a vitamin bevitelre. 


Sok szülő tart attól, amikor közösségbe kerül a gyermeke, hiszen főleg az első időszakban elég gyakoriak szoktak lenni a megbetegedések. Érdemes valamilyen módon felkészíteni a kisgyermek szervezetét a közösségre, akár valamilyen vitaminkúrát tartani, esetleg valamilyen multivitamin készítménnyel felturbózni és ellenállóbbá tenni a szervezetét?

Közösségbe készülő bölcsődés vagy óvodás korú gyermek esetében célszerű a kötelezőn felül választható védőoltások (pl. influenza elleni oltás) beadását kérni. A bakteriális fertőzések egy része megelőzhető néhány vényre felírható „immunerősítő” készítmény időben történő alkalmazásával. A vírusos betegségek nagy részével azonban valóban meg kell küzdeni a gyermek szervezetének. Ilyenkor a cél a mielőbbi felépülés, amely leginkább vitamindús táplálékok fogyasztásával, naponta több órányi friss levegőn tartózkodással, és elegendő alvással érhető el.


Válogatós gyerekek: mit tehetünk annak érdekében, hogy lehetőleg ők is hozzájussanak minden olyan vitaminhoz és tápanyaghoz, amire a fejlődő szervezetüknek szüksége van?

A helyesen kialakított, kezdetektől fogva következetes táplálkozási szokások révén tudjuk leginkább megelőzni a kisdedkorra különösen jellemző, egyes vélemények szerint akár 20-50%-os gyakoriságot is elérő válogatós étkezés kialakulását. Társaságban (egy vagy több családtaggal együtt) étkezzen a kisded. Az étkezések között kerüljük a nassolást. Az evés jelentsen örömöt, lényeges az esztétikus tálalás, a nyugodt légkör (ne nézzen televíziót, videót, ne hallgasson zenét, ne játsszon evés közben). Vonjuk be az ételkészítésbe, az étkezés előkészítésébe a kisdedet. Ha nem eszik megfelelően, legfeljebb egy-két kísérletet tegyünk, majd a következő étkezésig ne kapjon enni. Az új ételeket próbáljuk a már szívesen fogyasztott régebbiekkel együtt kínálni és elfogadtatni. Sót, mesterséges édesítőszert egyáltalán ne, cukrot minimális mennyiségben használjunk. Kínáljunk változatosan, többféle ételt. Nem szabad édességet a főétkezések között vagy előtt adni. Kerüljük az édes teák, a szénsavas italok, gyümölcslevek fogyasztását.  



Nagyon köszönöm Dr. Tokodi Istvánnak a válaszokat, illetve az Első 1000 Nap Programnak a lehetőséget az interjúra, remélem, hogy hasznosnak találtátok. 
Ha van kedvetek, írjátok meg a ti tapasztalataitokat pl. a válogatóssággal, vagy akár az ovis betegségekkel kapcsolatban.


Szandra

You Might Also Like

0 megjegyzés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe