Ti kérdeztétek az endometriózisról

Régóta tartozom Nektek ezzel a bejegyzéssel, de igazából azért is vártam vele idáig, mivel néhány hete meghívtak a Duna TV Ridikül című műsorába engem is, hogy az endometriózisról beszélgessünk és mindenképpen meg akartam várni, amíg a műsor adásba kerül. Aki esetleg nem látta az adást, az ITT megnézheti, elég sok fontos infó elhangzott a betegséggel kapcsolatban, úgyhogy érdemes megnézni. 
Ebben a bejegyzésben a Női Egészségért alapítvánnyal együttműködve pedig azokat a kérdéseket válaszolom meg, amiket Ti kérdeztetek az endometriózissal kapcsolatban. Vagyis egészen pontosan nem én válaszoltam meg a kérdéseket, hanem dr. Bokor Attila PhD (egyetemi adjunktus, laparoscopos csoportvezető, SE ÁOK I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, MedEnd Meddőségi és Endometriózis Intézet), aki egyébként az én orvosom is.
Még annyit azért hadd jegyezzek meg így a bejegyzés elején, hogy az elmúlt hetekben több cikk és poszt is napvilágot látott az interneten az endometriózishoz kapcsolódóan, aminek örülök abból a szempontból, hogy "téma" lett ez a betegség, így egyre többekhez eljut, hogy mi is ez pontosan. Ezekben a posztokban szó volt több éves várólistákról egy-egy endometriózissal kapcsolatos műtétre, illetve milliós nagyságrendű összegekről, amikbe egy ilyen műtét kerül és több helyen úgy éreztem, hogy abszolút méltatlanul az orvosokat hibáztatják és veszik "elő" és támadják a kialakult helyzet miatt, amit én nagyon szomorú dolognak tartok. Gondolom senkinek nem kell ecsetelnem a magyar egészségügy helyzetét és nyilvánvaló, hogy a problémára rendszer szintű megoldás kell, de titkon azért reménykedem benne, hogy talán ezek a cikkek, meg ha minél gyakrabban téma ez az egész és a nyilvánosság, elősegíthetik azt, hogy elinduljon valamiféle változás akár magasabb szinteken is.

És akkor most jöjjenek a kérdéseitek és a válaszok.

Kép INNEN


Milyen tünetei vannak az endometriózisnak? Mikor gyanakodjunk erre, és forduljunk orvoshoz? És a másik fontos kérdés: hogyan kezelhető?

Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalmas menstruáció, deréktáji fájdalom, fájdalmas szexuális együttlét, valamint a meddőség.
De ezeken kívül további tünetek is felmerülhetnek. A fájdalom nem minden esetben jár együtt az endometriózissal. További tünetekről, az endometriózis gyakorisáságól a Női Egészségért Alapítvány oldalán érdemes olvasgatni ITT.
A tünetek nagyrészt a menstruáció idején fordulnak elő, így ha ezeket észleljük, keressük fel a nőgyógyászunkat vagy a közelünkben lévő legközelebbi Endometriózis Centrumot.

Az endometriózis kezelése műtéti úton lehetséges, azonban lehetőség van a petefészekműködés leállításávál történő gyógyszeres kezelésre is. Az endometriózis kezelése minden esetben egyénre szabott és komplex. Életmódváltással a tapasztalatok szerint (evidence based információ, kutatás nincs rá) a tünetmentesség támogatható. Ezekről a kezelőorvossal szükséges egyeztetni.




Fiatal vagyok (nem esem bele az átlag kategóriába), de mégis erre gyanakszom, komolyan fognak venni, ha ilyen gyanúval fordulok az orvosomhoz?
A fiatal nők panaszai (10-14 életév) az endometriózis kutatás  középpontjába kerültek. Forduljon nyugodtan nőgyógyász szakorvoshoz vagy keressen fel célzottan Endometriózis Centrumot a panaszaival.




Enyhe görcseim vannak menzeszkor és igazából eddig eszembe se jutott, hogy ez bármi bajt is jelezhet, de hallottam olyat az endometriózisról, hogy a tünetek erőssége sokszor nincsen egyenes arányosságban a betegség súlyosságával. Ez valóban így van?

Valóban így van: a tünetek erőssége sokszor nem arányos a betegség súlyosságával. Tünetekről, az endometriózis gyakorisáságól a Női Egészségért Alapítvány oldalán érdemes olvasgatni ITT, illetve a youtube csatornán több videó is visszanézhető a témában, Tények és tévhitek címmel egy korábbi előadásom látható ITT.


Ha elmegyek a nőgyógyászomhoz, akkor ő egy ultrahang alapján meg tudja állapítani, hogy van-e endometriózisom? Ha nem, akkor hogyan lehet diagnosztizálni?

A betegség előrehaladott formáit lehetséges UH-vizsgálattal diagnosztizálni. Ezenkívül a tünetek alapján több diagnosztikai módszert, eszközt használhatunk, például tapintásos vizsgálat, CT, MRI.
Kezdeti stádiumban csak laparoszkópia (hastükrözés) útján lehetséges a diagnózis.


Többektől is hallottam, hogy miután megműtötték endometriózissal, azt javasolták neki, hogy vállaljon mihamarabb babát. 20 évesen ez nálam egyelőre még nem opció, de természetesen később szeretnék gyerekeket. Mit tudok tenni addig is, hogy ne újuljon ki a betegség?

A megfelelő műtétet követően petefészekműködés leállításávál járó gyógyszeres kezelésre van szükség. Ennek ellenére sem akadályozható meg teljes mértékben a betegség kiújulása. Életmódváltással a tapasztalatok szerint (evidence based információ, kutatás nincs rá) a tünetmentesség támogatható. Az endometriózis kezelésében fontos momentum a stressz kezelése, erről bővebben ITT.


Ha valakinek endometriózisa van/volt, attól még teherbe eshet természetes úton? Milyen módon akadályozhatja az endomteriózis a teherbe esést?

Rendszerint van lehetőség a természetes úton történő teherbeesésre, az Endometriosis Fertilitási Index meghatározását követően pontosan megadható  ennek az esélye. Azt, hogy milyen módon okoz az endometriózis meddőséget nem tudjuk pontosan.






Amennyiben vannak még kérdéseitek, írjátok meg nyugodtan akár nekem emailen, vagy üzenetben, de kereshetitek a Női egészségért alapítványt is az alábbi elérhetőségeken:



Szandra



You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Szia Szandra! Az imént megnéztem a műsort, sok hasznos információ elhangzott tőletek, a doktor úr is nagyon szimpatikus volt. Én személy szerint köszönöm, hogy kiálltál a nyilvánosság elé ezzel, bár már régebben is írtál erről, biztos vagyok benne, hogy ez is nagyon sokat segít a hasonló problémákkal küzdő nőknek. Nekem is rettenetesen szokott fájni a menzesz első napjaiban a hasam, illetve a derekam, hátam is. Az én nőgyógyászom is elintezte mindigi annyival, hogy ez természetes, de valahol mindig éreztem, hogy nem az. Éppen keresem a megfelelő szakembert, aki végre komolyan vesz. Remélem sikerrel járok és megoldást találok/találunk a problémámra. Köszönöm a bátorságodat, jó egészséget! Ja és csak így tovább a csatornáddal és a bloggal kapcsolatban, imádom amit csinálsz, és a családod is nagyon aranyos. Puszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy, nagyon szépen köszönöm! :) Neked pedig a legjobbakat kívánom, bízom benne, hogy találsz megfelelő szakember, aki segít.

      Törlés
  2. Nekem is nagyon hasznos bak bizonyult bár lekopogod én már túl vagyok rajta de mindenkinek sok sikert és boldogságot 😘

    VálaszTörlés
  3. Szia Szandra. 4 év sikertelen babavárás után, 1 hónapja derült ki, hogy endometriozisom van (és csoki ciszta) ami valószinü, hogy már 14 éves korom óta van, mert ennek a betegségnek a jelei mind megvannak menzeszkor. A jelenlegi nőgyógyászom egyelőre ellenzi, hogy mütétre kerüljön sor, mert állitólag szétterjedhet. 3 hónap fogamzásgátló tablettát irt fel, aztán újabb analizis. Érdekelne, hogy milyen életmódváltás volt az életedben? És örülök, hogy felvállalod ezt a betegséget, mert attól még teljes értékü nők vagyunk :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe