Diétás almás pite - videó

A videót megnézheted IDE kattintva, a hozzávalókat és az elkészítés leírását pedig lentebb találod.



Hozzávalók egy kb. 20-22cm átmérőjű formához:

A tésztához:
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 1 ek negyedannyi édesítő
- csipet só
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg zabliszt
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 3 ek 12%-os tejföl

A töltelékhez:
- 70 dkg alma apró kockára vágva
- 1-2 ek negyedannyi édesítő a gyümölcs édességétől függően
- 1-2 tk őrölt fahéj (ízlés szerint)
- 3 ek étkezési keményítő
- 1,5 dl víz

+1 tojásfehérje a pite lekénéséhez


Elkészítés:

Elsőként az almás tölteléket készítjük el. Az almákat meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, majd beletesszük egy lábosba, hozzáadjuk a fahéjat, az édesítőt és a keményítőt, jól összekeverjük, majd kb. 20 perc alatt megpároljuk. Félretesszük, hogy kihűljön. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Ezután jöhet a tészta.
A puha vajat összekeverjük az édesítővel, a tojássárgájával és egy csipet sóval. A liszteket összekeverjük a szódabikarbónával, majd hozzákeverjük a vajas masszához. Hozzátesszük a tejfölt, majd elkezdjük összegyúrni. Ha összeállt a tésztánk, akkor 1 órára betesszük a hűtőbe.
A kihűlt tésztát két részre osztjuk 1/3-2/3 arányban, majd a nagyobbik részt belisztezett deszkán kb. 0,5cm vastagra nyújtjuk. Ne aggódjuk, ha nem sikerül szabályos kör formára nyújtani. Tegyünk bele a kinyújtott tésztát a kivajazott sütőformába. Ha esetleg szétesik, vagy kilyukad valahol, akkor nyugodtan tépjünk le a kilógó részekből és tapasszuk oda, ahol szükséges. Ha sikerült szépen kitölteni a formánkat, akkor villával szurkáljuk meg az alját, majd jöhet rá az almás töltelék. Ezután kinyújtjuk a kisebbik adag tésztát is, csíkokat vágunk belőle és rácsot készítünk a pite tetejére, de szaggathatunk belőle akár különböző formákat is és díszíthetjük azzal is. Végül megkenjünk tojásfehérjével és mehet be a sütőbe 180 fokra, kb. 25 percig sütjük légkeverésen.







You Might Also Like

0 megjegyzés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe