Bosch MUM5 konyhai robtogép teszt + cukormentes sajttorta recept

Ha jobban belegondolok, akkor tulajdonképpen ez most egy premier itt a blogon, merthogy emlékeim szerint még nem írtam nektek háztartási készülékről. Éppen ezért örültem nagyon - mint blogger és mint háziasszony is -, amikor a Bosch megkeresett egy együttműködési lehetőséggel. Ez a mai bejegyzés egyrészt egy teszt, amiben bemutatom nektek a Bosch MUM5 robotgépet, másrészt megosztom veletek egy isteni, sütés nélküli, cukormentes sajttorta receptjét is, amit természetesen az előbb említett robotgéppel készítettem el.


Őszintén szólva eléggé bajban voltam, amikor választanom kellett a Bosch kínálatából, mert rengeteg szuper készülékük van. De mindenképpen szerettem volna valamilyen többfunkciós konyhai gépet és régi vágyam volt már egy ilyen keverőtálas robotgép, ami szinte magától végzi a dolgát. Úgyhogy első körben erre a MUM5 univerzális konyhai robotgépre esett a választásom. Én a fehér/antracit színt választottam, mert úgy gondoltam ez bárhol jól mutat majd, de egyébként többféle, trendi színben is kapható.

A MUM5 gépek már-már zavarba ejtően sok tartozékkal kaphatók, van olyan is, amihez például húsdaráló, vagy narancsprés tartozék is van. Én végül egy olyan modellt választottam, amihez nincsen annyira sok minden; ami van, azt viszont biztos, hogy rendszeresen használni fogom és nem csak állnak majd a szekrényben. Ehhez a géphez tartozik egy dagasztóvilla, habverő- és keverővilla, valamint háromlemezes aprító a darabolásért, reszelésért illetve vágásért, valamint egy mixerfeltét.

A gép maga nagyon masszív és tapadókorongjainak hála biztosan áll a konyhapulton, vagy az asztalon. A tartozékok könnyen és gyorsan cserélhetők, gyakorlatilag használati utasítás nélkül is evidens volt számomra, hogy mit-hogyan kell csinálnom. Szóval tényleg nagyon egyszerűen kezelhető a gép, pedig nekem nem feltétlenül evidensek és egyértelműek az ilyen műszaki dolgok...

Nagy-nagy pozitívum számomra, hogy a MUM5 még magas fokozatosan használva is egy relatíve csendes gép és ezt nagy megelégedéssel nyugtáztam, mivel én a hangos háztartási gépekhez vagyok hozzászokva, de egy ilyen csendes robotgéppel még akkor is nekiállhatok mondjuk sütni, ha a gyerekek alszanak.

Most leírom nektek a sajttorta receptjét és közben pedig mesélek még nektek a MUM5-ről, talán úgy "életszerűbb" lesz ez a teszt.


Cukormentes, sütés nélküli sajttorta eperszósszal

Hozzávalók (kb. 20cm átmérőjű kapcsos tortaformához):

A sajttorta alapjához:
- kb. 150 g cukormentes, teljes kiőrlésű keksz, én EZT használtam
- 6 dkg olvasztott vaj

A krémhez:
- 500 g mascarpone
- 400 ml habtejszín
- 5+4 evőkanál eritrit vagy egyéb édesítő (én nem akartam túlzottan édesre csinálni, szóval ízlés szerint lehet ennél több édesítőt is használni, érdemes megkóstolni a krémet)
- 2 csomag Zselatin Fix
- vanília aroma, vagy vaníliarúd kikapart belseje

Az eperszószhoz:
- 250 g fagyasztott eper
- 2 evőkanál eritrit



Elkészítés:

1. A kekszet morzsalékosra aprítottam. Ez a keksz, amit én vettem, annyira könnyen törik, hogy beletettem egy zacsiba, konyharuhába tekertem és sodrófával könnyedén apróra tudtam őrölni. De ha ti esetleg keményebb kekszet vesztek, akkor aprítógépben őröljétek finomra.

2. A vajat felolvasztottam, majd hozzákevertem a kekszhez, beleöntöttem a tortaforma aljába és jó alaposan elegyengettem és belenyomkodtam. Amíg a krémet elkészítettem, hűtőbe tettem.


3. Aztán "beizzítottam" a BOSCH MUM5 robotgépet, ugyanis a habverő villa segítségével elkészítettem a sajttorta krémjét. 500 g mascarponet beletettem a tálba és 5 evőkanál eritrittel, valamint a vaníliával kikevertem. Először alacsony fokozaton kezdtem el keverni, majd nagyobbra állítottam és hagytam, hogy a gép tegye a dolgát. Őszintén szólva baromira élveztem, hogy a krém gyakorlatilag magától elkészült én pedig közben tudtam Vincével is foglalkozni. Amikor a krém elkészült, áttettem egy másik tálba és beraktam a hűtőbe.


4. Ezután 4 dl habtejszínt beleöntöttem a tálba, hozzáadtam 4 evőkanál eritritet, majd a legalacsonyabb fokozaton elkezdtem felverni. Ezúttal feltettem a műanyag védőtetőt is, mivel a habtejszín szeret fröcskölni keverés közben. Aztán amikor kezdett felverődni, magasabb fokozatra állítottam a gépet és szép egyenletesen hozzáadagoltam a Zselatin Fixet. Tökjó volt, hogy nem kellett leállítanom a gépet, sőt még a tetőt sem kellett levennem, hanem a kis adagolónyíláson keresztül szépen hozzáöntöttem a zselatint, miközben a gép folyamatosan keverte a habtejszínt. És hát bizony itt elkövettem egy aprócska hibát, merthogy amíg a gép dolgozott, addig Vince elkezdett nyűglődni, én meg felvettem, hogy megvigasztaljam és ezalatt egy picit sikerült túlvernem a habot... Jó azért ez nem akkora tragédia, meg igazából tökjó volt, hogy a gép addig is dolgozott, amíg én Vincét babusgattam egy kicsit, egy szimpla kézi mixerrel azért a kettőt nehéz lett volna egy időben kivitelezni.


5. Miután a tejszínhab is elkészült, elővettem a hűtőből a mascarpone krémet és a kekszes alapot is. A tejszínhabot óvatosan belekevertem a mascarpone krémbe, majd az egészet ráöntöttem a kekszes alapra és szépen elegyengettem, ezután pedig betettem a hűtőbe. Nem árt, ha legalább 4-5 órát áll a hidegen, de még jobb, ha egész éjjel (csak győzzük kivárni :).


6. Ezután nekiálltam a cukormentes eperszósznak, ami borzasztó egyszerűen elkészíthető. 250 g fagyasztott epret 2 evőkanál eritrittel összefőztem egy kis lábasban, majd leturmixoltam a MUM5 mixerfeltétjével. Ehhez csak annyit kellett tennem, hogy kivettem a keverőtálat, valamint a keverővillát, majd a gép tetején lévő gomb lenyomásával lehajtottam a kart, lecsavartam a kupakot onnan, ahova ahova a mixerfeltétet kell feltenni, majd egyszerűen ráhelyeztem a turmixolót. Beleöntöttem az eperszószt és jó alaposan összeturmixoltam, hogy minél selymesebb állagú eperszószt kapjak - szerencsére az éles késeknek köszönhetően ez szó szerint sima ügy volt. Az eperszószt átöntöttem egy lezárható tálkába és azt is betettem a hűtőbe.


Másnap elővettem a tortát és egy jó éles késsel körbementem vele a tortaforma mentén, így ezután gond nélkül le tudtam venni a tortaforma oldalát. Szerencsére a krém szuperül megdermedt és gyönyörűen tudtam szeletelni a tortát, amit aztán nyakon öntöttem egy jó nagy adag eperszósszal. 
És ezután nem maradt más hátra, mint élvezni az elkészült remekművet, ami egyszerűen tényleg isteni lett és szerencsére nagyon gyorsan és egyszerűen a MUM5 robotgépnek, meg annak köszönhetően, hogy nem kell sütéssel bajlódni.
Ez a torta egyébként amellett, hogy cukormentes, egyúttal IR étrendben is fogyasztható, hiszen a keksz, amit használtam, nem csak cukormentes, hanem teljes kiőrlésű is. Azt azért nem mondanám, hogy ez egy diétás torta, hiszen azért mégiscsak habtejszínnel és mascarpone-val készült, de azért néha-néha belefér egy (vagy két :D) szelet ebből az isteni tortából.



Összességében azt gondolom a Bosch MUM5-ről, hogy egy remekül (ki)használható, masszív és designos konyhai robotgép. Krémek és tészták elkészítésében egyszerűen szuper, de azóta használtam már a tárcsákat is - pl. mostanában nagyon rákattantam a cukkinire, úgyhogy reszeltem már vele cukkinit tócsnihoz, illetve szeleteltem is vele a bolognai raguval és bulgurral rakott cukkinihez és minden alkalommal remekül végezte a dolgát a gép. Nem mehetek el szó nélkül amellett sem, hogy mennyire jól néz ki és jól mutat a konyhában. Az egyetlen "hátránya" talán az lehet, hogy ez egy ez nem egy szekrénybe elrakós gép, ezt tényleg a konyhapulton érdemes tárolni, mert így van értelme, szóval akinek esetleg relatíve pici konyhája van annak lehet, hogy nem annyira praktikus. Bár azt gondolom, hogy ahhoz képest, hogy mennyire jó kis gép, annyira nem is nagy, meg nekem pl. elég pici konyhám van és viszonylag kevés a munkafelület, mégsem érzem azt, hogy útban lenne, mivel rendszeresen használom és tényleg hasznos "eleme" a konyhának.


Remélem ti is kipróbáljátok majd ezt az isteni sajttortát.



Szandra




*Ez a bejegyzés a Bosch-sal együttműködve készült.




You Might Also Like

1 megjegyzés

  1. Nagy vágyam egy robotgép, mert sok kelt tésztát sütök, de tuti még többet sütnék, ha elvégezné helyettem egy kis gép a dagasztást :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe