Az életmódváltás sokba kerül?!

Több ismerősömtől hallottam már azt a "kifogást" az életmódváltás ellen, hogy költséges és drága... Nos, igen, a konditerem bérlet, a személyi edző, a diétás ételek rendelése valóban nem olcsó mulatság. Viszont én úgy gondolom, hogy meg lehet oldani "gazdaságosan" is és erre én vagyok az élő példa. Így arra gondoltam, hogy ebben a bejegyzésben összeszedem Nektek azokat a tippeket, amikkel kevesebből is meg lehet valósítani az életmódváltást pénzügyi szempontból és közel sem viseli meg annyira a pénztárcát.
Fotó: shutterstock.com

1. Edzőterem helyett otthoni edzés
Nem tagadom, hogy nagy motivációt ad az, ha az ember eljár valamilyen csoportos órára és másokkal együtt mozog, vagy mondjuk egy személyi edző segítségével és útmutatásával végzi az edzéseket, úgy hogy közben minden szükséges eszköz kéznél van. Viszont nem mindenki teheti meg, hogy hetente többször eljárjon edzőterembe.
Szerencsére ma már kismillió fitneszvideót találunk az interneten, de akár elő is fizethetünk különböző fitnesz oldalakon edzéstervekre, ami bár pénzbe kerül, de még így is olcsóbb, mint egy kondibérlet. Ráadásul számtalan műfaj közül válogathatunk: jóga, aerobik, zumba stb. - mindenki megtalálhatja, ami a leginkább kedvére való. A futásról már nem is beszélve: rengetegszer hallottuk már, hogy ez az egyik legolcsóbb edzésforma, hiszen gyakorlatilag csak egy jó futócipő kell hozzá és már indulhat is az ember.
Persze mielőtt bárminek is nekiáll az ember, első körben mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni és ha már megvan, hogy mi a megfelelő mozgásforma számunkra, akkor azt akár otthon is csinálhatjuk.

2. Ha mégis az edzőtermet választod...
...akkor is vannak azért lehetőségek arra, hogy spórolj egy kicsit. Lehet, hogy van egy terem, ami két percre van Tőled, de az is lehet, hogy a két buszmegállóval messzebb lévő teremben 2000Ft-tal olcsóbb egy havibérlet. Nézz meg több helyet is, hogy milyen árakkal dolgoznak.
Emellett mindig vannak kedvezményes időszakok, amelyekre olcsóbban válthatsz bérletet, bár ezek a kedvezményes időszakok általában egybe esnek a munkaidővel. De ha megteheted, hogy akkor járj edzeni, megint csak pénzt spórolhatsz.
Illetve mindig vannak különböző szezonális akciók is, vagy kuponos napok, amikor olcsóbban válthatsz bérletet hosszabb időtartamra, vagy pl. ha viszel magaddal még egy embert, akkor kedvezmény kapsz. Illetve sok helyen van diákkedvezmény is, szóval ha még suliba jársz, akkor érdemes ez alapján termet keresni.

3. Bevásárlás kizárólag listával
Amikor az ember az életmódváltás mellett dönt, elég sok, addig megszokott élelmiszert le kell cserélnie. Szerencsére ma már rengeteg alternatívát találnak azok, akik az egészséges életmód mellett döntenek, bár való igaz, hogy az "egészségesebb" élelmiszerek sok esetben többe kerülnek. Én amikor eldöntöttem, hogy életmódot fogok váltani és elindultam bevásárolni, hogy beszerezzek minden új alapanyagot, először össze-vissza vásároltam mindenfélét, mivel nem tudtam pontosan, hogy miből és mit is akarok főzni...
Éppen ezért érdemes mindig legalább egy hétre előre megtervezni a menüt, meg hogy mikor mit fogsz enni. Ezután nézd meg, hogy mi az, amiből van még otthon és mi az, amit venni kell, majd írd meg a pontos bevásárlólistát, hogy miket kell beszerezni arra a hétre. Lehetőség szerint tartsd magad a listához és semmiképpen ne üres hassal indulj el vásárolni, így megkímélheted magad a felesleges pénzkidobástól.

4. Ne tévesszen meg a csomagolás!
Szerencsére ma már egyre több boltban egyre olyan terméket találunk, amik beilleszthetők az egészséges életmódba. De ne tévesszen meg a színes-szagos, csillogó csomagolás, hiszen sokszor a "jelentéktelenebb", kevésbé feltűnő csomagolás mögött ugyanolyan termék lapul, csak kedvezőbb áron. Érdemes megnézni az szupermarketek saját márkás termékeit is.

6. Ételrendelés helyett főzz magadnak!
Ma már rengeteg ételszállító cég kínál diétás menüket és persze néha-néha rendelhet az ember, de hosszú távon mégiscsak olcsóbban jövünk ki, ha otthon magunknak készítjük az ételeket, és ez picit a hármas pontból is következik. Ugyanis ha előre átgondoljuk, hogy mikor mit szeretnék enni és előre beszerezzük a hozzávalókat, akkor tényleg "csak" annyi a dolgunk, hogy előző nap elkészítjük, esetleg reggel picit korábban felkelünk. Oké, időt kell szánni rá, de legalább abban az ételben, amit mi magunk készítünk, pontosan tudjuk, hogy mi van, meg valahogy olyan jó érzés magamnak készíteni az ételt és utána örömmel elfogyasztani. Arról nem is beszélve, hogy annyira cuki ételhordó dobozokat lehet már kapni, amikben annyira gusztán össze lehet készíteni mindent, hogy öröm ránézni. Néhány receptet én is megosztottam már Veletek ITT.

6. Vásárolj neten!
Az igazat megvallva amióta neten intézem a heti bevásárlást, gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy olyasmit vegyek, amit nem kéne, vagy feleslegesen költsek. Amikor régebben elmentünk hétvégén a heti nagy bevásárlásra, ahogy sétáltam a polcok között, sokszor olyasmi is becsúszott a kosárba, amit nem terveztem és hát ez persze megint plusz kiadás, de a netes bevásárlásnál soha nem történt még ilyen. Előre megírom a kis listámat, szépen összeszedegetem a cuccokat, amiket felírtam és kész. Sajnos tudom, hogy ez a netes bevásárlás sajnos még nem mindenhol elérhető, de ha van rá lehetőségetek, akkor érdemes ezt választani, mert nem csak időt, hanem pénzt is spórolhat az ember.
A másik dolog pedig, hogy a diétás alapanyagokat, élelmiszereket sokszor olcsóbban meg lehet rendelni erre szakosodott webshopokból, amikből szerencsére egyre több van. Ha pedig megvárjuk a rendeléssel, amíg több dolog is elfogy otthon és több mindent rendelünk egyszerre, akkor még szállítási költséget is megspórolhatjuk, illetve érdemes feliratkozni a hírlevelekre, hiszen ezekből értesülhetünk az aktuális akcióról, vagy akár kedvezményes kuponokhoz is hozzájuthatunk.





Remélem hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést, ha esetleg Nektek
is van valamilyen hasznos tippetek ehhez a témához, akkor
kérlek osszátok meg a többiekkel kommentben. 

Szandra






Ezzel a bejegyzéssel indulok az Allianz (www.allianz.hu) blogversenyen.

Amennyiben tetszett a bejegyzésem, nagyon hálás lennék és boldoggá tennétek, ha IDE kattintva az "Életmód" kategóriában szavaznátok rám, nagyon sokat jelentene és előre is nagyon köszönöm. <3
Egy kategóriában csak egyszer lehet szavazni és a szavazat akkor érvényes, ha az "Életmód" kategóriában lenyitva a megkeresed a blogom nevét - For Her blog legelső sor, majd a mellette lévő "Szavazok" gombra kattintasz, ezután lejjebb görgetve megnyomod a "Tovább" gombot és regisztrálsz a Facebook fiókoddal/email címmel, végül az emailcímedre kapott levélre kattintva megerősíted a szavazatodat.
Szavazni szeptember 26-ig lehet és a szavazók között egy Allianz ajándékcsomagot sorsolnak ki.





You Might Also Like

17 megjegyzés

  1. "meg lehet oldani "gazdaságosan" is és erre én vagyok az élő példa"

    Jót nevettem! :)
    Tudod mire vagy te az élő példa?
    Arra, hogy hogyan kell a kirakatba kirakni az egészséges életmódot, miközben a mai napig akkora vagy, mint egy tehén. :)
    Bort inni meg vizet prédikálni szuperül tudsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves "bátor" névtelen kommentelő, aki nyilván nem adtad az arcodat és a testedet ehhez a hozzászólásodhoz!
      Nem szoktam ilyen jellegű személyeskedő, sértegető kommenteket közzétenni, mégpedig azért nem, mert egyetlen értelmes megnyilvánulás nincs benne, csak sértegetés. Hanem elolvasom és megy a kukába, és pont ennyit foglalkozom ezekkel.
      De most mégis közzéteszem, mégpedig azért, mert pont az ilyen hozzáállás miatt IS van annyi ember, aki étkezési zavarokkal küzd... a médiából is mindenhonnan az ömlik, hogy csak akkor vagy szép, ha nem vagy több 50 kilónál és akkor jönnek még az ilyen "értelmes" hozzászólások...
      Tudod rólam leperegnek az ilyen kommentek, mert egyáltalán nem gondolom, hogy a 170 centimmel és a 64 kilómmal "tehén" lennék, nem vagyok deszka, nőies vagyok és ennyi. Szültem egy csodálatos kislányt és két olyan betegségem is van, amivel sajnos a legtöbben hízni szoktak, én mégsem adtam fel és kemény munkával, hónapok alatt sikerült kicsit faragni az alakomon és nagyon büszke vagyok arra. Viszont vannak olyanok, akiket az ilyen hozzászólásokkal nagyon mélyre és komoly önértékelési problémákba lehet taszítani, szóval jobban tennéd, ha kicsit elgondolkodnál az ilyen hozzászólások előtt.
      Amúgy ha jól sejtem párszor kommenteltél már hozzám, de amíg nem tudsz értelmes, normális hangnemben megfogalmazott kritikát írni, addig nem fogok viszont látni a kommentjeidet, szóval kár időt pazarolnod sé bepötyögnöd a fröcsögéseidet. Kicsit sajnállak is azért, hogy ilyenekkel töltöd az idődet...

      Törlés
    2. Ezek mind jó tippek nemcsak az életmódváltáshoz, hanem a normális élethez is. Egyszer rendeltem kaját mert volt rá kupon, de olyan keveset adtak és olyan drágán, hogy nem érte meg. Egy főre esetleg, na de egy családnak őrült sok pénz lenne egy hónapban.
      A listával történő vásárlás időhatékony is, nemcsak pénztárcabarát, ill. az előre tervezés is.

      Törlés
  2. A legbénább kifogás a világon... :D Miért nem lehet csak simán, őszintén kimondani, hogy nem akar változtatni az életén, szimplán vállalni, hogy szeret így élni?! Nincs azzal semmi baj, a kulcsszó annyi hogy érezd jól magad a bőrödben. :)

    De ha már egyszer mégiscsak változtat, nem kell azt gondolni, hogy nem lehet csak úgy életmódot váltani ha kidob mindent a konyhádból és csak bio, kókuszzsír, xilit, stevia, tönkölybúzalszt stb kerül a helyükre. Én ilyen téren a fokozatosságban hiszek, hacsak valamilyen egyészségügyi tényező meg nem követeli hogy az illető lehetőleg azonnal 180°os fordulatba kapcsoljon. Egyébként jók a tippek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos ha valamilyen betegség (is) áll az életmódváltás hátterében, akkor sajnos szükséges a drasztikus váltás, de egyéb esetben persze kisebb lépések is elegendőek lehetnek. :)

      Törlés
  3. Az 'Ételrendelés helyett főzz magadnak!' pontoddal teljesen egyetértek! Tavaly ilyenkor elkezdtem ebédet vinni magammal a munkahelyemre, nagyjából 1500 forintért vettem csirkemellet, rizst és zöldborsót vagy valami más zöldséget. 3 napi adag kijött belőle, egészséges volt, finom és laktató - a kantinban napi 800-1000 forintért lehetett enni...
    Lehet kisebb lépésekkel elkezdeni az életmódváltást, elsőnek mondjuk lemondani a zsiradékban kirántott dolgokról - inkább sütőben készítsük el. Ha köret, akkor legyen rizs vagy főtt krumpli, krumplipüré és próbáljunk meg kevesebb pékárut enni. Ne felejtsünk el sok vizet inni és kerüljük a cukros innivalókat és a "háttér cukrok bevitelét" - kávéba, teába 3 cukor helyett 2. A mozgás sem elhanyagolható persze. Végül pedig minden héten legyen egy csaló nap.
    Ha ezeket be tudjuk tartani, utána már lehet elkezdeni bővíteni a teendők, kerülendők listáját.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abszolút egyet értek a kisebb lépések és a fokozatosság elvével is, köszönöm, hogy megírtad ezeket. :)

      Törlés
  4. Nagyon szuper volt ez a bejegyzés és minden szavával egyet értek.
    Én mindig azt mondom, hogy ha valaki akarja akkor talál rá módot, ha nem akkor talál kifogást.

    A magzsola.hu oldalt szívből ajánlom, én onnét szoktam rendelni gluténmentes tésztákat, kókuszolajat, himalája sót, liszteket, stb. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen egyet értek Veled, amit a kifogásról írtál. És köszönöm a tippet! ;)

      Törlés
  5. Nagyon jó tippeket írtál össze! :)
    Egyetértek, hogy néhány BIO és/vagy egészséges címkével ellátott élelmiszer drágább a normálisnál, de én pl. valamilyen hagyományos terméket cserélek le rá (vagyis azt már nem tartok otthon) és így is spórolok pár 100 Ft-ot.

    Szerintem az egészséges életmódnál a legfontosabb, hogy főzzünk és dobozoljuk az ételeket, ahogy Te is írtad - így biztosan tudjuk, mi miből készült és kisebb rá az esély h rohanvást megveszünk valamit, amit nem kéne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez abszolút így van, előre kell készülni, de megéri meg egy idő után az ember már belejön. :)

      Törlés
  6. Hú ez még nekem is sértő volt amit a névtelen kommentelő írt.Plàne hogy nekem is kisbabàm van,meg endometriózisom.
    Tudnàl abban segíteni hogy mit hol vásàrolsz?
    Köszi: Ivett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én most már nem azt a diétát csinálom, amit anno, az endometriózis miatt én gluténmentes diétát csináltam, de most az inzulinrezisztencia miatt másfajta diétát csinálok, de van pár közös dolog, de nekem a 2 diéta nem ment együtt, túl sok mindenre kellett figyelnem... Amúgy főként a Tescoban és Sparban vásárolok, néha dm-ben is. :)

      Törlés
  7. Köszi :)
    Még egy kérdés: az inzulinrezisztencia gyanújával milyen orvoshoz kell fordulni?
    Ivett

    VálaszTörlés
  8. Endokrinológushoz, általában 3 pontos cukor- és inzulinterhelést kérnek és ebből derül ki.

    VálaszTörlés
  9. Szia!Milyen oldalakról szoktàl egészséges étel alapanyagokat rendelni?Köszi

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jól összeszedted az életmód váltás alapjait, a többi meg tényleg csak kifogás. Le a kalappal a kitartásod és a céltudatosságod előtt Szandra! :)

    Azért a fröcsögő és aljas kommentért, amit a névtelen illető írt mélységesen szégyellheti magát. Üzenném neki, hogy az élet gyorsan változik, 26 évesen még én is vékony, boldog és egészséges voltam, aztán néhány hónapon belül összeomlott minden, kiderült a súlyos endometriózisom,amivel 2x műtöttek, mert életveszélyes állapotba kerültem, majd jött szépen sorban az inzulinrezisztencia, pajzsmirigyalulműködés... és a nádszál karcsú alakom elkezdett egyik hétről a másikra kigömbölyödni, pedig nem zabáltam össze-vissza, sőt még jobban kezdem odafigyelni mit és mennyit eszem. Aki nem tudja, hogy milyen ilyen komoly betegségekkel együtt élni, az inkább fogja be a száját. Szóval (nem) Kedves névtelen! Ne feledd, bármikor fordulhat az egészségügyi állapotod, az életben semmi sem garantált! A karma pedig megtalál előbb vagy utóbb.

    É. M. Szilvi

    VálaszTörlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe