Így vészeld át a szeparációs szorongást!

Az elmúlt heteinket nagyban meghatározta Vince szeparációs szorongása, azaz újra matrica üzemmódban nyomjuk, mindig a nyomomban van, úgy főzök/zuhanyozok/WC-zek/csinálok bármit, hogy mindenhol ott van és rajtam tarta a szemecskéit, ha pedig szem elől téveszt, akkor vége a világnak. Nyilván nem ért meglepetésként ez az egész, hiszen már átestünk rajta Lilivel is - bár megmondom őszintén, hogy ennyi idő távlatából már nem is igazán emlékszem, hogy nála mennyire volt durva a szitu. Viszont arra gondoltam, hogy ha már úgyis ennyire aktuális nálunk ez a dolog (meg talán azért van némi tapasztalatom ezen a téren), így megosztok veletek egy-két tippet és az én tapasztalataimat ezzel kapcsolatban, bízva abban, hogy lesz olyan akinek hasznos lesz ez a poszt akár most, akár a jövőben.Egy picit kanyarodjunk vissza az alapokhoz és tisztázzuk, hogy pontosan mi is az a szeparációs szorongás, hiszen nem biztos, hogy mindenki tisztában van vele. Mivel a Kismamablog oldalán ITT van erről egy szuper összefoglaló, így ha nem haragszotok, bemásolom ezt ide, mert úgysem tudnám ennél jobban és értelmesebben elmagyarázni.

"A szeparációs szorongás időszaka 8 hónapos kor körül kezdődik. Az anyuka általában azt veszi észre, hogy a korábban egyedül is jól eljátszó baba hirtelen sírni kezd, ha ő kilép a szobából, ha eddig nem tette, éjjel egyre gyakrabban felkel és csak anya mellett nyugszik meg. Ez az időszak a lelki fejlődés természetes velejárója. Az okozza, hogy a kicsi előtt hirtelen kitárul a világ:
- eddig a mozgásához a mi segítségünket igényelte – most viszont már tud legalább kúszni (vagy mászni), ezért magától el tudja érni a játékokat,
- elindul a lakásban és elkezdi felfedezni a korábban ismeretlen helyeket is,
- feláll és ezért más szemszögből látja a világot és a tárgyakat,
- egyre ügyesebb és önállóbb…ez pedig megrémiszti.
Egy Mahler nevű amerikai pszichológus az újszülöttkortól kb 6 hónapos korig tartó időszakot paradicsomi állapotnak nevezte el, mivel ilyenkor az anya és a baba tökéletes szimbiózisban élnek. A baba azt hiszi, hogy az anya az ő része, mindig ott van vele, 6 hónapos kor után azonban ez fokozatosan felbomlik. Ez a legtöbb babánál egybeesik az első komolyabb alvászavarok időszakával is (amin a kezdődő fogzás, a hozzátáplálás kezdete miatt megváltozott emésztés és a mozgásfejlődés és “súlyosbít”)
Nagyjából 2 hónap alatt a kicsi számára kitárul a világ és egyszercsak tudatára ébred, hogy anya nincs mindig ott vele. Ettől pedig megijed."

Vagyis a szeparációs szorongás egy nagyon érzékeny időszak, egyben nagyon fontos állomása a baba lelki fejlődésének. Viszont nagyon megterhelő is tud lenni az anyuka számámra - a szó lelki értelmében - , ha mondjuk a baba azonnal sír, ha csak egy pillanatra is eltűnik az anyuka, vagy például nem tudja otthagyni másra, mert csak az édesanyja kell neki. De persze nem minden babánál jön ki egyformán a szeparációs szorongás: van, aki sokkal jobban viseli ezt az egészet és kevésbé érezhető rajta, de vannak olyan babák is, akik ebben az időszakban egész nap az édesanyjukon csüngenének és amint leteszik őket, méltatlankodnak.

Türelem
Így az első, már-már közhelynek mondható tanácsom az, hogy próbáljátok meg extra adag türelemmel felvértezni magatokat erre az időszakra. Bár erre úgy általánosságban is szükség van, ha az embernek gyereke van, de ez hatványozottan igaz a szeparációs szorongás időszakára. Néha igenis  kötélidegek kellenek a folyamatos nyafi miatt, mert éppen sehogyan és senkivel nem jó a babádnak csak a te kezedben. És ez bizony egy idő után eléggé fárasztó és megterhelő tud lenni lelkileg és testileg is egyaránt (testileg azért, mert vannak babák, akik ilyenkor sokat akarnak kézben lenni, és bizony egy kb. 8 hónapos baba már nem éppen pehelysúlyú :D), de ha minden jól megy, akkor csak pár hét és túllesztek rajta.Bababiztos lakás
Ebben az időszakban lehet, hogy szinte mindent a babáddal kell majd csinálnod és azt hogy "mindent" értsd úgy, hogy MINDENT. Soha nem leszel egyedül, még a WC-n sem, hiszen a kis szeretetgombóc mindig és mindenhol ott lesz a nyomodban. Úgyhogy itt az ideje, hogy bababiztossá tedd a lakást/házat, ha eddig még nem tetted meg. Pakolj el minden olyan dolgot, ami nem neki való és ne csak az olyan egyértelmű helyeken, mint mondjuk a nappali, hanem pl. a fürdőszobában is, hiszen lehet, hogy mondjuk zuhanyzáskor is veled akar majd lenni a fürdőszobában.

Látótávolságon belül
Megelőzhetsz egy-egy nagyobb sírást, ha igyekszel mindig látótávolságon belül lenni, vagy legalábbis nem túl hosszú időre eltűnni a szeme elől, ha ez megoldható. Ezt mondjuk az amerikai konyhás-nappalis lakásokban annyira nem nehéz megoldani, de ha Nektek nem ilyenetek van, akkor ha nagyobb a konyhád, tegyél oda pl. egy járókát és akkor veled lehet a baba, amíg főzöl. Vagy ültesd pihenőszékbe, etetőszékbe a főzés idejére és tegyél neki oda játékokat, vagy mondjuk néhány konyhai eszközt, esetleg valamilyen falatkát, amit elnyammoghat és lefoglalja egy kis időre. Beszélj hozzá főzés közben - na nem kell feltétlenül mesélni, vagy mondókázni, ha épp nincs kedved hozzá, hanem mondjuk meséld el neki, hogy mit csinálsz éppen, mit főzöl.

Hordozó
Ha minden kötél szakad és tényleg szinte folyamatosan a kezedben akar lenni a baba, akkor szerezz be egy hordozót, de ha van rá lehetőséged, előtte mindenképpen látogass el hordozós klubba, vagy keress fel egy hordozási tanácsadót, hogy biztosan a nektek legmegfelelőbb hordozót válasszátok ki. És ha megvan, akkor pedig szinte bármit csinálhatsz úgy, hogy magadra kötöd a babát: főzhetsz, teregethetsz, takaríthatsz (sőt akár maminbabára/hordozós fitnesszre is eljárhatsz vele ;), vagyis haladhatsz a dolgaiddal, de közben a baba is jól érzi magát, hiszen testközelben van, sőt lehet, hogy alszik is egy jót, miközben te tevékenykedsz.

Ezek az én tanácsaim, de nagyon kíváncsi vagyokt a ti 
meglátásaitokra a témát illetően, illetve hogy 
nálatok hogyan telt ez az időszak?Szandra


You Might Also Like

0 megjegyzés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe