Szoptatáshoz kapcsolódó eszközök - melyiket érdemes megvenni?

Azt hiszem elmondhatom, hogy elég sokmindent megéltem a két gyerkőccel a szoptatást illetően. Lilinél ugye sajnos nem jött össze és talán éppen emiatt is akartam annyira, hogy Vincét tudjam szoptatni és szerencsére sikerült is. Úgyhogy a mai bejegyzésben megosztok Veletek néhány olyan eszközt, amik szerintem hasznosak lehetnek a szoptatáshoz kapcsolódóan. Ezt a bejegyzést a Philips Avent szponzorálja, de szeretném még így az elején leszögezni, hogy én a kezdetektől használom és szeretem a márka több termékét is. Az itt bemutatott dolgok nagy részét én magam vásároltam és van, amit mindkét gyerkőcnél használtam, így valóban nagyon bevált nekünk.
Illetve még annyi, hogy tudom, hogy a szoptatás, meg nagyjából minden, ami ehhez kapcsolódik, nagyon megosztó téma, ráadásul én nem vagyok szoptatási tanácsadó, csak egy kétgyerekes anyuka, aki szeretné megosztani veletek a tapasztalatait ebben a témában és bízom benne, hogy lesz, akinek hasznos lesz ez a bejegyzés.Mellszívó
Többször több helyen olvastam pro és kontra véleményeket a mellszívókkal, meg a fejéssel kapcsolatban, de én azt gondolom, hogy igenis hasznos tud lenni bizonyos helyzetekben. Nekem megvan a Philips Avent kézi és elektromos mellszívója is (EZ és EZ), mindkettőt használtam és mindkettőt szerettem, de más "helyzetekben". Én azt mondom, hogy aki teheti, az vigyen magával a kórházba kézi mellszívót. Legfeljebb nem lesz rá szükség, viszont ha úgy alakul, akkor nagy segítség lehet, ahogyan nálam is az volt, amikor Lili megszületett. Ő ugyanis koraszülött volt, így napokig meg sem foghattam, nemhogy szoptatással próbálkozzak... De szerencsére nálam volt a Philips Avent kézi mellszívóm és nekem ott és akkor nagyon sokat segített abban, hogy egyáltalán beinduljon a tejem. És utána még hetekig ezzel a kézi mellszívóval fejtem Lilinek a tejet 2-3 óránként.


Aztán amikor rádöbbentem, hogy itt valószínűleg hosszabb távon szükség lesz mellszívóra, mert sajnos Lili nem volt hajlandó szopizni, de én mindenképpen anyatejjel szerettem volna táplálni, akkor megvettem a Philips Avent elektromos mellszívót, ami mondhatni megváltás volt a kézihez képest ennyire gyakori használatnál.
Aki a szülés után dönt úgy, hogy szeretne mellszívót beszerezni, de vacillál az elektromos és a kézi között, annak az tudom tanácsolni, hogy ha csak alkalmankénti fejéshez keres mellszívót, akkor szerintem elég a kézi is, ha viszont gyakori/rendszeres fejéshez kell, akkor mindenképpen érdemes inkább az elektromosat választani.

Bimbóvédő
Sokan ezt is ördögtől valónak tartják, viszont én úgy vagyok vele, hogy inkább szoptatok ezzel, mint sehogyan és ezt most értsétek jól. Merthogy ezt a mai napig használom Vincével és őszintén szólva lehet, hogy ha nem lenne bimbóvédő, akkor pár hét után annyira megutáltam volna a szoptatást, hogy feladtam volna... Ugyanis az elején elég nagy fájdalmaim voltak minden egyes szoptatás közben, pedig Vincének jó volt a technikája, tehát nem azzal volt a gond. Én  meg nem akartam bimbóvédőt használni, mert meg akartam mutatni, hogy tudok "rendesen" szoptatni, mindenféle eszköz nélkül, csak úgy "természetesen". De aztán amikor minden egyes szoptatás sírással végződött, sőt sokszor azzal is kezdődött (és nem Vince sírt, hanem én), akkor azt mondtam, hogy na jó, jöjjön a bimbóvédő, mert ha ez így megy tovább, akkor annyi a szoptatásnak... És láss csodát, ha nem is azonnal, de szép lassan fájdalommentes lett a szoptatás, én meg boldog voltam és vagyok, hogy részben ennek köszönhetően is a mai napig tudom szoptatni Vincét és nem rossz élményekkel és emlékekkel kellett abbahagynom. Nyilván az a legjobb, ha enélkül is megy a szoptatás, de nem vagyunk egyformák, mások a testi adottságaink és mások a babáink is, valakinek hipp-hopp, minden gond nélkül megy a szoptatás mindenféle fájdalom nélkül, de vannak akiknek hosszú idő és rengeteg küzdés és könny, mire sikerül. Én azt gondolom, ha vannak olyan eszközök, amik lerövidíthetik és könnyebbé tehetik, segíthetik ezt a folyamatot, akkor érdemes tenni velük egy próbát.
Philips Avent bimbóvédő egyébként kétféle méretben kapható, így mindenki kiválaszthatja a saját adottságainak leginkább megfelelőt.

Melltartóbetét
Egyértelműen must have, még akkor is ha otthon van az ember, de ha mész valahova, akkor pláne. Merthogy a tej a legváratlanabb szituációkban kezdhet el csöpögni, pláne az elején, amíg nem áll be a kereslet-kínálat. Mondjuk én pár alkalom után már rutinos voltam és ha elmentem otthonról, akkor biztos, ami biztos alapon olyan felsőt vettem fel, amin kevésbé látszódik a folt, ha netán elkezdene csöpögni a tej :D, de szerintem a melltartóbetét nagyon hasznos kis dolog. Ragasztócsík van rajta, így be tudod ragasztani a melltartóba és nem mozdul el a helyéről, bár az igazat megvallva én sokszor betettem csak úgy odaragasztás nélkül és nekem így sem mozdult el. Kétféle Philips Avent melltartóbetét kapható: egy kisebb nedszívóképességű nappali és egy nagyobb nedvszívóképességű éjszakai, de az igazat megvallva én csak a nappali verziót használtam és nekem nagyon bevált.Tejgyűjtő kagyló
Ez is nagyon hasznos kis eszköz, elég csak belegondolnom abba, hogy mennyit szerencsétlenkedtem azzal Lilinél, hogy amikor fejtem neki a tejet, akkor a másik mellemhez odafogjak valamit, ami felfogja a csöpögő tejet, hiszen itt értékes milliliterekről van szó, pláne mivel ő koraszülött volt, így meg aztán különösen fontos volt minden csepp tej. Hogy miért is jó a tejgyűjtő kagyló? Tegyük fel, hogy éppen szoptatsz, vagy fejsz a jobb mellből, ezzel egyidőben a másikban is beindul a tejleadó reflex és vannak akiknek ilyenkor akár egy kisebb pohárnyi anyatej is lejön a másik mellből, úgyhogy ezt nem érdemes veszni hagyni. És pont ezért szuper a tejgyűjtő kagyló, mert szoptatás közben egyszerűen felteszed a másik mellre és szépen összegyűjti a szivárgó anyatejet, nem kell azzal bénázni, hogy szoptatás, vagy fejés közben még a másik melledhez is odafogj valamit.


Remélem, hogy akinek éppen aktuális ez a téma, annak
hasznos volt ez a bejegyzés.Szandra
*Szponzorált bejegyzés.

You Might Also Like

5 megjegyzés

 1. Real life! :D A mellszívokón kívül mindent használtam a felsoroltak közül! Bimbóvédő nélkül nálunk is hamar kudarcba fulladt volna a szoptatás. A tejgyűjtő kagyló egy megváltás, mert amíg nem volt néha már csak akkor vettem észre, h baj van amikor a gyerek szó szerint úszott a tejben, jobb esetben törölközőt sikerült tennem rá, de a kagyló volt az igazi megoldás, bár nálam néha az is túlfolyt... :D Örülök, hogy ilyen hasznos dolgok állnak a rendelkezéseinkre, nem tudom egy másik században mit tettem volna.. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyébként tényleg bámulatos, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezéseinkre, hogy megkönnyítsék az életünket és a szoptatást. :)

   Törlés
 2. Hat hétig zokogtam minden egyes szoptatásnál, aztán beállt a dolog bimbóvédő nélkül - nálam sem a technikával volt gond, egyszerűen ennyi idő kellett míg betörtek :S Egyébként mesélte egy szopt. tanácsadó, hogy ő is bimbóvédővel szoptatott, és kb 6 hónap után egy vendégségbe elfelejtette magával vinni, és meg kellett próbálnia nélküle, és azóta úgy csinálja. Ki tudja, lehet érdemes megpróbálni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Többektől hallottam amúgy hasonló storyt, de nálunk sajnos nem, de már elengedtem a dolgot. :)

   Törlés
 3. A bimbóvédő nélkül kezdtem, de csak 3. napon jött meg a tejem, addigra szétment mindkét bimbóm. Elkezdtem használni egy megváltás volt! A kézi mellszívó elengedhetetlen kezdetben, míg be nem áll a kereslet-kínálat. A melltartóbetét szintén kihagyjatatlan, ma napig használom 6 hós. Annyi, hogy már csak a moshatót használom.

  VálaszTörlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe