Bölcsi, vagy nem bölcsi?

Az elmúlt hetekben itt-ott említettem, hogy úgy döntöttünk, Lili bölcsibe fog járni (igazából nem kimondottan bölcsi, de most az egyszerűség kedvéért hívjuk annak). Egyelőre heti két délelőtt jár, de szeretném, ha előbb-utóbb két egész napot járna. Aki régebb óta követ, az talán emlékszik arra, hogy sokáig azt mondtam, hogy Lili nem fog bölcsibe járni, hanem majd csak oviba. És mivel többen is érdeklődtetek erről a témáról, így arra gondoltam, hogy ma megosztom Veletek, mi miatt döntöttünk mégis a bölcsi mellett, mik az eddigi tapasztalataink, illetve hogy szerintem mik az előnyei és a hátrányai.


Ahogyan írtam fentebb, nálunk nem volt tervben, hogy Lili bölcsibe járjon és ez az elképzelésünk akkor sem változott, amikor megtudtuk, hogy Lilinek testvére lesz. Viszont tök érdekes, hogy mindenki azt kérdezte tőlem, amikor meséltem, hogy úton van a második gyerkőc, hogy "és akkor Lili bölcsis lesz?". Én meg nem értettem, hogy hát mégis minek adnám bölcsibe, mikor egyébként is otthon leszek Vincével?! Miért kéne "automatikusan" bölcsibe adnom a nagyobbikat azért, mert testvére születik? Félreértés ne essék: nem vagyok bölcsiellenes, de egyszerűen nem láttam értelmét Lilit bölcsibe adni úgy, hogy egyébként itthon vagyok Vincével. Nyilván az tök más szitu, ha az embernek nincsen választási lehetősége és muszáj bölcsibe adnia a gyerekét, mert vissza kell menni dolgozni. Másrészt meg mivel állami bölcsibe értelemszerűen nem vették volna fel, a környékbeli magánbölcsik meg elképesztően drágák, így abban maradtunk a férjemmel, hogy Lili nem lesz bölcsis, hanem majd csak oviba megy.

Aztán az élet máshogy alakította. Egy ideje már gondolkodtunk azon, hogy talán jó lenne, ha heti 1-2 nap járna valahova, mert láttam, hogy nagyon igényli a gyerektársaságot. Aztán pár hónapja elvittük Lilit egy fejlesztőházba konduktorhoz, mert voltak olyan dolgai, amiket nem értettük, hogy miért csinál. Ott megnézték, hogy hogyan mozog, mivel hogyan játszik, mit hogyan csinál stb. és azt javasolták, hogy ha van rá lehetőség, akkor jó lenne, ha legalábbi heti két napot bölcsibe járna, hogy szokja a közösséget, a szabályokat, az együttműködést más gyerekekkel, meg hogy egyáltalán megtanuljon alkalmazkodni másokhoz. Namost nehogy azt higgyétek, hogy itthon nincsenek szabályok, meg nem kell alkalmazkodni, de a konduktor azt mondta, hogy Lili "műsorainak" nagy része valószínűleg csak nekünk szól és fontos lenne látni azt, hogy hogyan viselkedik és hogyan reagál a szabályokra közösségben, ha mi nem vagyunk ott.


Úgyhogy heteken keresztül bölcsiket és családi napköziket keresgéltem és nézegettem az interneten, anyukás fórumokon kértem véleményeket a kiszemelt helyekről és végül találtam egy szimpatikusnak tűnő bölcsit, ami megközelítés szempontjából is jó helyen volt és árban sem volt annyira elszállva. Írtam nekik, nagyon kedvesek voltak és pár nap múlva mehettünk is egy kis "ismerkedésre", hogy megnézzük, Lilinek hogy tetszik. Nos neki annyira bejött, hogy gyakorlatilag én leültem Vincével egy sarokba és Lili szinte rám se bagózott két órán keresztül. :D Úgyhogy megbeszéltük, hogy megpróbálkozunk egyelőre heti két délelőttel, aztán ha minden jól megy, akkor heti két egész napot jár majd. Ennél kevesebbnek nem látjuk értelmét, többet pedig több szempontból sem szerettünk volna, de ez a heti két nap ideálisnak tűnt.
Lili első napján még ott voltam a bölcsiben, de mivel semmi gond nem volt, így következő alkalommal azt mondták, hogy teljesen felesleges ott ülnöm Vincével, nyugodtan menjünk el. Itt azért Lili kicsit méltatlankodott, hogy ott akarom hagyni, de aztán az egyik játék gyorsan meggyőzte arról, hogy érdemes ottmaradnia, a következő alkalommal pedig már vidáman köszönt el tőlem reggel és ez így van azóta is. Ahogyan írtam, most egyelőre heti két délelőtt van ott kb. 3 órát, ebéd előtt szoktam elhozni és annyira szeret ott lenni, hogy szinte mindig sír, amikor el kell jönnie.
Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért nem hagytam még ott egész napra, ha ilyen jól elvan? Nos az a helyzet, hogy Lili eléggé hadilábon áll az evéssel - vagyis egészen pontosan a főtt ételekkel, illetve  a délutáni alvással... Bár az is lehet, hogy teljesen alaptalanak a félelmeim és a bölcsiben gond nélkül ebédelne és aludna, ha látná, hogy a többiek is csinálják. Mindenesetre még gyűjtöm az "erőt" ahhoz, hogy otthagyjam ebédre, aztán délutáni alvással együtt egész napra, de azt hiszem hamarosan eljön ennek az ideje is. Szerencsére mivel nem azért adtuk bölcsibe, mert vissza kell mennem dolgozni, így nem hajt a tatár.
És akkor nézzük, hogy szerintem mik az előnyei és a hátrányai a bölcsinek az eddigi tapasztalataim alapján.

Előnyök
Közösségben van, játszik, ismerkedik más gyerekekkel, szocializálódik, megtanulja, hogy vannak szabályok és alkalmazkodni kell másokhoz. Olyan szituációkba is belekerülhet, amikbe esetleg itthon nem és megtanulja, hogyan kell ezekben a helyzetebkben viselkedni.
Jó kis "programok" vannak: rajzolnak, kreatívkodnak, tornáznak, táncolnak, énekelnek, zenét hallgatnak, mondókáznak - persze ilyeneket itthon is csinálunk, de minden mondókát és éneket én sem ismerhetek.
Lili még nem szobatiszta, de a bölcsiben már több gyerek is az és abban reménykedem, hogy ha esetleg látja, hogy WC-re mennek, hátha "kedvet" kap hozzá ő is.
Bár ez a heti 2x3 óra, amit Lili jelenleg a bölcsiben tölt, viszonylag kevés, de azért arra mégis jó, hogy én is el tudjak intézni egy-két olyan dolgot, amit két gyerekkel nem nagyon tudok. Gondolok itt ügyintézésre, bevásárlásra, munkára vagy akár egy relatíve nyugis takarításra (a "relatíve" szó Vince miatt szerepel a mondatban :D), illetve így azért tudok egy kis időt kettesben tölteni Vincével és csak rá figyelni.
És talán a legnagyobb előny, hogy Lili szeret ott lenni és mindig alig várja, hogy mehessen. Nyilvánvaló, hogy ha nem így lenne, akkor nem is erőltetném a dolgot, hiszen nem azért döntöttünk a bölcsi mellett, hogy nekem jó legyen, hanem miatta, vagyis az a fontos, hogy neki mi a jó és úgy tűnik, hogy ez most jó neki. :)

Hátrányok
Azért ilyenek is vannak. Például a reggeli őrület, hogy odaérjünk időben... Összekészíteni két gyereket belekalkulálva azt, hogy valamelyik tutira indulás előtt egy perccel rakja tele a pelust, illetve hogy odafele Lili az összes levelet és csigát meg akarja nézni, ami az útjába kerül. Persze tudom, hogy ehhez hozzá kell szokni, hiszen az elkövetkező pár évben nagyjából ilyenek lesznek a reggelek. :D
Betegségek, gondolom ezt nem nagyon kell ecsetelgetnem. Lili éppen emiatt eddig nagyjából úgy járt bölcsibe, hogy egyik héten ment két délelőttöt, következő héten nem, mert összeszedett valamit. Öröm az ürömben, hogy Vince eddig nem nagyon kapta el tőle a betegségeket, vagy ha mégis, akkor lightosabb verzióban. Nem úgy én, aki mindig elkapom Lilitől és nálam szinte mindig durvábban jön ki minden betegség, mint nála. Mondjuk ez az én immunrendszeremet minősíti... Kicsit azért reménykedem abban, hogy ezek a betegségek egy kicsit megedzik a szervezetét és így talán az oviban kevesebbet lesz majd beteg, talán...
Én a magam szempontjából egyelőre kevés előnyét látom annak, hogy Lili kb. 3 órát van ott, mivel számomra ezek a délelőttök inkább a rohanásról szólnak, hogy reggel és délelőtt is odaérjünk időben, úgy, hogy közben Vincének is kell ennie és aludnia is.
És hát nyilván az anyagi része sem elhanyagolható, azért a magánintézmények nem olcsók, pláne itt a mi környékünkön.

Mindent összevetve úgy gondolom, jó döntés volt bölcsibe adni Lilit, mivel nagyon szeret ott lenni és csak ez számít. :)
Remélem hasznosnak találtátok a posztot és nagyon kíváncsi
vagyok rá, hogy ti mit gondoltok a témáról?


Szandra

You Might Also Like

0 megjegyzés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe