Az ideális korkülönbség

Gyakran kérdeztétek és kérdezitek most is tőlem, hogy szerintem mi az ideális korkülönbség testvérek között. Nos már az elején le kell lőnöm a poént: nem tudom mi a helyes válasz erre a kérdésre... vagy talán mondhatnám azt is, hogy szerintem nincs olyan, hogy ideális korkülönbség, hiszen ahány család, annyi válasz van erre, mindenki szerint más az ideális, merthogy ezt sokminden befolyásolja. Meg azt is, hogy ki milyen korkülönbséggel vállal gyerekeket. Ma arról fogok írni, hogy nálunk ez hogy is volt/van.

Lili és Vince között nagyjából 2 év 2 hónap van, ami sokak szerint nem nagy különbség, de nem egy olyan családot ismerek, ahol még ennél is kisebb korkülönbség van a gyerekek között. Nálunk igazából nem volt túl sok variálási lehetőség azzal kapcsolatban, hogy mennyit várjunk a második gyerkőccel: mivel Lili császármetszéssel született és voltak előtte nőgyógyászati problémáim, így az orvosom azt mondta, hogy legalább 2 év teljen el a két szülés között. Onanntól kezdve viszont húzzunk bele, mivel ha sokat várunk, akkor kiújulhat az endometriózisom (ami miatt anno lombikoztunk és ebből született ugyebár Lili). Úgyhogy megbeszéltük a férjemmel, hogy fél évet próbálkozunk természetes úton (ami egyáltalán nem sok, de a betegségem kiújulásának lehetősége miatt nem mertünk kockáztatni) és ha addig nem jön össze, akkor még mindig elgondolkozhatunk egy újabb lombikon. Őszintén szólva én egyáltalán nem hittem benne, hogy sikerül természetes úton teherbe esnem, de mégis összejött a harmadik hónapban, ami számomra kisebb - vagy inkább nagyobb - csodával ért fel. A többi pedig már történelem: Vince 2017. március 11-én született, így nagyjából 26 hónap van a gyermekeink között.
Tulajdonképpen nálunk ez így jól jött ki abból a szempontból, hogy én semmiképpen nem szerettem volna visszamenni dolgozni a két gyerkőc között, mert annak nem láttam sok értelmét, hogy visszamegyek pár hónapra, vagy egy évre dolgozni, aztán megint elmegyek babázni.


Másrészt viszont ideálisabb lett volna, ha a második baba már egy nagyobb és gyerekbarátabb lakásba, vagy házba érkezik, szóval ebből a szempontból megvárhattuk volna a testvértémával a költözést, de ez igazából csak jövő év első felében lesz esedékes... Vagy esetleg várhattunk volna addig, amíg Lili oviba megy, hogy picit könnyebb legyen nekem, de akkor már valószínűleg vissza is kellett volna mennem dolgozni ideiglenesen, ezt pedig írtam, hogy nem szerettem volna... Vagy ki tudja mi még mi miatt várhattunk volna, de ahogyan írtam, nálunk eü. okok egyáltalán nem volt mindegy, hogy mikor vágunk bele a "tesóprojektbe", hiszen lehet, hogy ha tovább várunk, akkor ismét problémás lett volna a dolog...

Tisztában vagyok azzal, hogy sokaknál nem a tervezett időben érkezik a testvér - lehet, hogy előbb, lehet, hogy később - de én azt gondolom, nincs olyan, hogy ideális korkülönbség. Szerintem két gyerekkel mindig nehezebb mint eggyel; sokkal több energiát, türelmet, valamint nagyobb szervezést és logisztikát igényel minden. Nyilván ha a nagyobbik gyerek már ovis/iskolás, akkor napközben csak egy gyerek van, akivel foglalkozni kell és ez könnyebbséget jelenthet, de sokan meg nem szeretnének ennyire nagy korkülönbséget, mert attól tartanak, hogy a két gyerek nem jön majd ki jól egymással, illetve nem tudnak együtt játszani - de szerintem ez nem feltétlenül kor függvénye...

Én most nálunk azt látom, hogy Vince sajnos pont Lili egyik legnehezebb korszakába, a dackorszakba csöppent bele és ez bizony a féltékenységgel párosítva eléggé ideget és embert próbáló kombináció nekünk szülőknek. És emiatt Lili nem is nagyon foglalkozik Vincével, nem igazán közeledik hozzá, olyanról meg egyelőre csak álmodhatok, hogy Lili babusgatja, szeretgeti Vincét, de igazából még egy közös fotót sem tudunk össezhozni. Azt látom több helyen is, hogy ahol mondjuk kb. 1,5 éves a nagyobbik gyerek, amikor megszületik a kicsi, ott sokkal elfogadóbb a nagytestvé és ugyanez van nagyjából 3-4 éves kor fölött is. Persze ez sem mindenhol van így, én csak azt mondom, amit én tapasztalok a környezetemben. Úgyhogy ezek alapján lehet, hogy ez a 2-2,5 év korkülönbség nem éppen ideális - legalábbis nekünk biztosan nem, bármennyire is csúnyán hangzik ez. Pedig higgyétek el, hogy volt rákészülés Vince érkezésére Lilivel, sokat beszélgettünk erről, meg volt ajándék is, amit Vince "adott" neki, amikor hazahoztuk a kórházból, de hiába... Félre ne értsétek, de azt hiszem ő túl okos ehhez és nagyon is felfogja, hogy vele most kevesebbet tudok foglalkozni, egyértelműen csökkent a vele töltött minőségi idő is Vince miatt és ezt nem igazán tudja elfogadni és megérteni, ami azt hiszem teljesen normális az ő korában és az ő kis világában.

Hogy mikor lesz jobb? Nem tudom... talán ha Vince már nem csak egy helyben fekszik egész nap, hanem mászik, vagy totyog, akkor talán Lili is tud majd mit kezdeni Vele, talán... Szóval lehet, hogy nálunk nem jött ki túl jól ez a nagyjából két év korkülönbség, de én hiszek abban, hogy ennek így kellett lennie. És bár néha nagyon nehéz, de bízom benne, hogy Lili és Vince a kezdeti nehézségek ellenére nagyon jó testvérek lesznek majd, akik számíthatnak egymásra.
Szerintetek mi az ideális korkülönbség testvérek között?SzandraYou Might Also Like

16 megjegyzés

 1. Szerintem a gyerektől is igencsak függ, mi az 'ideális' korkülönbség. Bátyám és köztem két és fél év van, de mindig is ő volt a nyugodtabb, így gondolom könnyebben jött a kistestvér elfogadása. Én meg olyan lehettem mint Lili, így fordított helyzetben biztos, más lett volna :D Idővel viszont szerintem tényleg nagyon jó, ha együtt nő fel a testvérpár, legalàbbis én nagyon pozitívan emlékszek vissza a gyerekkoromra :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is így gondolom és remélem, hogy idővel összecsiszolódnak majd. :)

   Törlés
 2. Nálunk is körülbelül ennyi lesz a korkülönbség a 2 gyerek között. Egy kicsit félünk mi is, hogy Beni hogyan fogja fogadni az öccsét, mert egyelőre hiába mondjuk neki nem nagyon érdekli a dolog.
  Nálatok az lehet még, ami nehézség, hogy különböző neműek a gyerekek. Én az ismerősök között azt látom, hogy jobban elfogadják elsőre az azonos nemű tesót.
  Zsuzska

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudom, lehet, hogy ebben is van valami, bár én sok olyat láttam, ahol különböző neműek és nincs gond. De ne aggódj amiatt, hogy egyelőre nem nagyon érdekli, hiszen olyasmiről beszéltek neki, amit ő most még nem igazán ért és én azt gondolom, hogy sokszor nem is a szülőkön múlik, mi is megtettünk mindent, hogy Lili jól fogadja Vincét. Szóval ne aggódj, tényleg felesleges előre agyalni rajta, szorítok, hogy gördülékenyen menjen a dolog. :)

   Törlés
 3. Szia!
  Érdekes volt erről a témáról olvasni, mert az öcsémmel mi ugyan így voltunk. Mondjuk közöttünk 2 év és 3 hónap van,de azt hiszem ez nem lényeges. A szüleim mesélték, hogy mikor hazahozták őt a kórházból még csak rá se néztem, sőt - és ezt nagyon szégyellem - de volt, hogy felsírt miattam mert nem épp gyengéden ismerkedtem vele. És igen, ezt kajánkodva a mai napig felemlegeti nekem. A lényeg az, hogy felnőttünk és bármikor, bármiben számíthatunk egymásra. Imádom, mindig a pici öcsibogyó marad. Ideális kor pedig szerintem sincs, habár még nincs gyerekem. (Oké, az talán nem túl ideális ha két testvér között 20 év van.)
  Gondolj csak bele mennyi közös témájuk lesz már a korukból adódva. Valamint - és lehet ezért megköveznek a kistesók - ó azok a fránya tankönyvek amiket nem kell megvenni még egyszer, és a jegyzetek amiket majd Lili odaadhat a Vincének az érettségire. Tudom, ez nagyon nem most lesz, de nálunk éppen aktuális lesz.
  Általában zugolvasó vagyok (bocsi) de olyan aggódónak tűnt az írásod, hogy ez most kikívánkozott.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De jó volt ezt olvasni. Igen, valóban kicsit aggódó az írásom, vagy igazából úgy mondanám, hogy anyaként nagyon nehezen élem meg ezt az egészet, de remélhetőleg nálunk is alakulni fog majd a dolog.

   Törlés
 4. Bátyám és köztem 2 év 3 hónap van. Mikor megszülettem, a második otthon töltoött nap után megkérdezte, hogy "ez már mindig itt lesz?". 😂 Aztán csak megszeretett és mire én 2-3 lettem nagyon jól eljátszottunk együtt.
  Az ideális korkülönbség szerintem egyrészt nem a kistesó érkezésekkor derül ki, másrészt nagyon fontos tényező a már meglévő gyerkőc habitusa. Az, hogy Lili most nem érdeklődik Vince iránt átmeneti időszak, majd jön másik korszak, biztos, hogy jókat fognak egyútt játszani.
  Mi 3 gyerkőcöt szeretnénk, ebből 1 mar megvan. 😀 De hozzád hasonlóan én sem akarok visszamenni pár hónapra melózni mert kb 2-2.5 évnyi korkülönbségeket tervezünk, én is ennyiben nőttem fel, én ebben látom az ideális megoldást. De persze lehet hogy a második gyerkőc olyan típus lesz aki miatt várunk akár 3-4 évet is. 😊

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazából talán Lili szempontjából ideálisabb lett volna, ha még várunk, de ahogy írtam, sajnos mi nem nagyon várhattunk tovább, mert aztán ki tudja mi lett volna. Bár az is lehet, hogy Lili 4 évesen sem fogadta volna könnyebben ezt a nagy változást, de remélhetőleg alakulni fog ez, jó ilyen pozitív példákat olvasni. :)

   Törlés
 5. Óvodakezdéskor meg azért nem jó, ha testvér születik, mert nehezen viselheti a nagy, hogy a kicsi egész nap otthon van anyával, míg neki minden nap be kell menni-annak ellenére, hogy addig mindig otthon lehetett. Nyilván ha később jön a tesó, mikor már nagyobb, akkor is lehet, hogy otthon akarna maradni, de 4-5 évesen már természetes, hogy oviba jár. Egyébként igazad van, tényleg nincs ideális korkülönbség. A gyerekek viszont nagyon szépek:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Aranyos vagy, köszönjük! :) Amúgy igen, ha a nagyobb már jár bölcsibe/oviba, akkor meg aztán pláne féltékeny lehet, hogy anya otthon van egész nap a testvérrel, bár ez sem törvényszerű.

   Törlés
 6. Kedves Szandra!

  Szerintem teljesen igazad van, mert olyan nincs, hogy ideális korkülönbség. Ez teljes mértékben szubjektív dolog, mint az, ahogy minden anyuka elképzeli, milyen lesz a gyereke, tervezgeti, hogyan fogja csinálni a dolgokat, aztán majd élesben szembesül a valósággal. :) Ezeket a dolgokat mindig az élet írja. Én például még két tesót szeretnék a kislányomnak, de végül úgy alakult, hogy életének eddigi 2,5 éve orvosokról és kezelésekről, tornáról és fejlesztésről szólt, hogy elmondhassuk, végre rendben van minden. Így eleve esélytelen lett volna egy tesó, hiszen figyelem tekintetében a kislányom prioritást élvezett volna. Most már szeretnék babát, de nálunk is jelen van a féltékenység, így azt hiszem, a gyermekem nem áll még készen. További befolyásoló tényező, hogy 34 éves koromnál később már nem szeretnék babát vállalni (most 30 vagyok), ebből következőleg pedig szinte lehetetlen, hogy valóra váljon az álmom a három gyerkőcről, kivéve, ha legközelebb duplázok. :) Összességében úgy gondolom, hogy a kis és nagyobb korkülönbségnek is vannak előnyei éppúgy, mint hátrányai, ahogy arra te is utaltál. Szerintem nem ezen múlik, hogy később jó tesókká válnak-e a gyerkőcök, ráadásul ez idővel változik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljes mértékben egyetértek! És örülök, hogy most már minden rendben van a kislányoddal. :)

   Törlés
 7. Nálunk 3 év 2 hónap a korkülönbség, és elképesztő testvérféltékenység volt az elején. Szerintem ez nem is elsősorban a korkülönbségtől, sokkal inkább a gyerekek személyiségétől függ. A leírásaid alapján Lili is hasonlóképpen robbanékony, öntörvényű kislány lehet, mint az én kisfiam - és ez dackorszakkal megspékelve... nos, igen. Nem lehet könnyű. De ne aggódj, idővel alakul majd a dolog :-) Nálunk most 4.5 éves a fiam, 1.5 éves a lányom, és bár megvan a féltékenykedés (most már a lányom részéről is...), de egyre többet játszanak együtt, ölelgetik egymást. Jó testvérek lesznek, ebben biztos vagyok - ezt a te gyerekeidre s az enyémekre is értem. Csak addig mi, szülők beleőszülünk :-D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát igen, néha azt érzem, hogy kihullik a hajam egy-egy brutál nap után, és ki tudja, hogy nem lesz-e még rosszabb... De inkább abban bízom, hogy egyszer nagyon jó lesz ez, hogy viszonylag kis korkülönbség van köztük. :)

   Törlés
 8. Kedves Szandra szerintem sincs ideális korkülönbség, inkább gyereke válogatja a dolgot. Nekem még nincs gyerekem, de a nővéreméknél azt látom, hogy a 2,5 év nagyon jól jött ki. Az unokaöcsém nemsokára három lesz, az unokahúgom pedig 3 hónapos és nincs féltékenység. Mondjuk szerintem ez az unokaöcsém természetéből adódik, aki szemlélődő típus, igényelte mindig is az egyedüllétet, szóval talán nem éli meg olyan drasztikusan, hogy nem csak rá irányul apa-anya minden figyelme, mint Lili. Azt azért hozzátenném, hogy ő bölcsis, mert a nővérem egy évet dolgozott a két gyerek közt, biztos ez is megkönnyíti a helyzetet.
  Viszont anyukáméknál 7 év volt a korkülönbség közte és a bátyja közt, és ott abszolút megjelent a féltékenység, csak felnőtt korukra váltak igazán jó testvérekké, pedig ugye azt gondolná az ember, hogy a nagyobb gyermek ésszel is jobban feléri, hogy miért jut rá kevesebb idő.
  Szóval tényleg minden családfüggő, nincs általános érvényű szabály... hál isten :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az biztos, hogy nagyon sokat számít a nagyobbik gyerek habitusa, és bizony Lili soha nem volt egy nyugodt típus, de Vince érkezése rátett egy vagy inkább több lapáttal. De bízom benne, hogy hamarosan csillapodni fognak a kedélyek. :)

   Törlés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe