Így étkezem szoptatás alatt

Emlékszem, hogy a lányom és a kisfiam születése után is rengeteg "tippet" kaptam, hogy mik azok az ételek, élelmiszerek, amiket ne egyek szoptatás alatt, mert tutira hasfájást okoznak a babánál. Én mindig is csodálkoztam, hogy miért kéne eleve megvonni valamit magamtól, ami egyáltalán nem biztos, hogy gondot okoz a babánál... De vannak olyan anyukák - pláne elsőbabások - , akik annyira rástresszelnek erre, hogy hónapokig szinte csak kenyéren és krumplin élnek, hogy nehogy hasfájást okozzanak a babának. Persze vannak bizonyos ételek, amiket tényleg kerülni kell (pl. nyers húsok, nyers tojást tartalmazó ételek), de igazából az, hogy ki mit ehet szoptatás alatt, nagyrészt a babájától függ. Ki kell tapasztalni, hogy mi az, amitől fájhat esetleg a pocakja és azt nyilván hanyagolni kell, de alapjáraton szinte majdnem mindent lehet enni.


Én szerencsésnek mondhatom magamat, mert Lilivel se nagyon voltak gondok ilyen téren és most úgy néz ki, hogy Vincével sem lesz. Mindig mosolygok, amikor csodálkozó, már-már ijedt pillantásokat kapok amiatt, hogy a szoptatás időszakában pl. epret eszem, vagy éppen tejeskávét iszom. Én is ismerek olyat, akinél ezek az ételek gondot okoztak a babánál, így nem ehette őket, de nálunk nincsen ilyen probléma. Persze vannak olyan ételek, amiket kerülök, pl. a csípős, vagy nagyon fűszeres ételek, illetve pl. K betűs zöldségekből, vagy hüvelyesekből készült ételek, mivel ezek engem is felpuffasztanak, de ezeken kívül mértékkel szinte bármit megehetek.
Vagyis igyekszem kiegyensúlyozottan táplálkozni szoptatás alatt is, ennek ellenére nagyon fontosnak tartom, hogy szedjek valamilyen vitamint is. Pedig egyébként nem vagyok az a típus, aki mindenféle vitaminokat és étrendkiegészítőket szed folyamatosan, de a várandósság és a szoptatás ideje alatt erre mindig is odafigyeltem. Ha pedig a baba pocijának érzékenysége miatt valaki arra kényszerül, hogy bizonyos ideig viszonylag egyoldalúan táplálkozzon, akkor különösen fontos, hogy gondoskodjon a megfelelő vitaminbevitelről, így segítve a baba egészséges fejlődését.


Nemrégiben megismerkedhettem a Biovital Mom&Baby kismama multivitaminnal, ami egy komplex vitamin. A babatervezés pillanatától elkezdve egészen a szoptatás végéig lehet szedni és napi egy kapszula segít pótolni a megnövekedett vitamin és ásványi anyag igényt. Nekem különösen tetszik, hogy nem kell vitamint váltani bizonyos időközönként, hanem ugyanazt az egy multivitamint szedhetjük végig. De ami sokkal fontosabb, hogy a Biovital Mom&Baby egy olyan modern multivitamin, ami átalakítást nem igénylő folátot tartalmaz. Nem akarok - és nem is tudnék - biológia/kémia órát tartani, hogy ezt pontosan mit is jelent, de az a lényeg, hogy a folát a szervezetben nem igényel olyan további átalakítási lépéseket, mint a folsav, így közvetlenül hasznosul. Ezen kívül tartalmaz DHA-t (aki esetleg nem tudja, ez az omega-3 zsírsav), ami elengedhetetlen a magzat idegrendszeri fejlődéséhez, valamint vasat is, ami számomra különösen fontos, mert a vérvételeknél szinte mindig gond volt a vasammal.

Én igazából nagyon sajnálom, hogy korábban nem volt ez a vitamin, mert akkor biztos, hogy ezt szedtem volna már az első várandóság tervezésétől kezdődően, mert így sajnos mindig agyalnom kellett azon, hogy mikor melyiket szedjem. Szóval akinél aktuális a babavárás, a szoptatás, vagy még csak tervezik a babát, azoknak szívből tudom ajánlani ezt a multivitamint.


Azt pedig, hogy mit ehetsz és mit nem szoptatás alatt, ki kell tapasztalni. ;)


Szandra


*Szponzorált bejegyzés.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Köszönöm a kommentedet. Minden megjegyzést elolvasok és moderálás után közzé teszek, de előfordulhat, hogy erre várni kell 1-2 napot.

Subscribe